Kako izgraditi uspješnu online trgovinu?

U današnje vrijeme gotovo svi manje-više redovito kupujemo stvari preko online trgovina. Ako imate vlastiti biznis i prodajete proizvode bilo koje vrste, sigurno ste se ulovili kako razmišljate o pokretanju vlastite online trgovine. Prednosti su i više nego očite: nema najma prostora na atraktivnoj lokaciji (osim onog virtualnog na serveru), robu možete prodavati i dostavljati bilo gdje u svijetu, otvoreni ste 0-24, bez obzira da li je radni dan, vikend ili praznik. Kad dodamo još tome i činjenicu da možete svoju trgovinu voditi iz vlastitog doma, sve postaje vrlo primamljivo zar ne? No prije nego se upustite u ovu avanturu, najbolje je da iskreno odgovorite sami sebi na nekoliko pitanja.

Što morate znati prije nego pokrenete vlastitu online trgovinu?

Da li mi stvarno treba online trgovina i imam li dovoljno vremena za vođenje iste?

Stvar sa online trgovinama je da se ponašaju kao i prave „fizičke“ trgovine u koje svakodnevno ulazimo. Onaj dio o bezbrižnom sjedenju u naslonjaču i slanju velikog broja narudžbi odmah u ovom koraku pada u vodu. Da bi imali online trgovinu, morate provoditi jako puno vremena u njoj. Čak štoviše, vi nemate radno vrijeme (otvoreni ste 0-24, sjećate se?).

Isto tako zakinuti ste za fizički kontakt s vašim potencijalnim kupcima, ne možete im uživo objasniti zašto trebaju baš vaš proizvod, a ne neki drugi. Oni na sva svoja pitanja moraju dobiti odgovor iz vaših opisa proizvoda, atraktivnih fotografija i video zapisa, za koje je najbolje da ih pripremite sami, jer ipak vi znate najviše o onom što prodajete. Dakle pripremite se na puno pisanja, a i nalaženje profesionalnog fotografa / snimatelja, ide pod OBAVEZNO.

Kako pristupiti izradi online trgovine?

Dakle, materijale i tekstove ste pripremili, tako da dolazite do idućeg velikog koraka, same izrade. Surfajući internetom sigurno ste naletjeli na oglase tipa; izradite online trgovinu u tri koraka i krenite s prodajom. Stvar je u tome da ti oglasi lažu i govore istinu istovremeno. Trgovine koje se baziraju na ta famozna tri koraka, najčešće imaju vrlo ograničene funkcionalnosti, bez kojih nećete moći razviti svoj online biznis do punog potencijala. Naš savjet je: preskočite ih i krenite s izradom pravog rješenja.

Opet, u ovom djelu, online trgovina se ponaša kao i prava trgovina: trebate urediti prostor, prednje izloge i sortirati robu na način da je sve dostupno kupcu unutar dva- tri klika mišem. Znači trebat će vam web dizajner koji će urediti shop, ali pustite ga neka se drži dizajna i to je to. Sortiranje po kategorijama, dobavljačima i tagovima odradite sami. Kod sortiranja robe za online trgovine vrijedi zlatno pravilo: manje je više. Potrudite se da bez obzira u kojoj se kategoriji kupac nalazi, nema pred sobom više od jedne stranice proizvoda, na taj način postižete preglednost. Isto tako pravilno raspoređivanje po kategorijama znači da će trgovina uvijek znati preporučiti sličan ili dodatni proizvod, što je izvrsno za cross selling.

Koje marketinške alate online trgovina treba podržavati?

Izbjegavajte „ovo mi trenutno ne treba“ pristup, u izradu online trgovine ionako krećete s pretpostavkom da će izrasti u nešto veliko, tako da prije ili poslije trebat će vam baš SVE. Izradite popis marketinških alata koji bi vam mogli zatrebati i predajte ga dizajnerima / developerima prije početka izrade. Taj popis će im pomoći u odabiru prave platforme za vas. Naknadna dodavanja raznih značajki uvijek imaju dodatnu cijenu i mogu premašiti vaš budžet za izradu, te vas ograničiti u prodaji. Od osnovnih stvari zahtijevajte da vaša trgovina nešto od slijedećeg:

  • Grupiranje kupaca: zašto ne bi kupce nakon nekog vremena počeli svrstavati u grupe ovisno o potrošenom iznosu i broju narudžbi koje su imali kod vas? Najvjernije ubacite u npr. Premium grupu koja ostvaruje dodatne popuste za svaku novu kupnju.
  • Voucheri i kuponi: apsolutno su obavezni za vašu trgovinu. Na temelju njih možete dodjeljivati popuste pojedinačnim kupcima, s obzirom da se s istima nikada nećete sresti licem u lice, ovo je izvrsna zamjena za osobni pristup. Poklonite im besplatnu dostavu/popust za rođendan ili godinu dana nakon prve narudžbe.
  •  Dijeljenje na društvenim mrežama: gotovo svaki sadržaj na webu koji ste pregledali ima na dnu gumbe za dijeljenje na Facebook-u, Twitter-u itd. No za online trgovine postoji mogućnost dijeljenja i dobivanja dodatnog popusta za tu aktivnost. Ako kupac podijeli sadržaj svoje košarice sa prijateljima na Facebook-u, nagradite ga .
  • Loyalty bodovi: Svi znamo princip kako rade, proizvod X donosi vam Y broj bodova, koje možete pretvarati u novac / popust prilikom iduće kupnje.
  • Referral program: definitivno je još jedan od must have značajki. Način rada je jednostavan, registriram se kod vas i obavim kupnju. Nakon toga pošaljem pozivnicu svojim prijateljima da dođu pregledati vašu trgovinu. Za svakog od njih koji se registrira i napravi kupnju, ja dobivam neki popust ili poklon. Neka kupci reklamiraju vaš brand.

Isto tako, utvrdite načine plaćanja koje želite koristiti (uplatnice, plaćanje prilikom dostave, kreditne kartice), a nije na odmet stupiti u kontakt sa raznim kurirskim službama te utvrditi s njima troškove dostave. Također dobro razmislite kuda bi sve mogli slati vaše proizvode, ako zaključite da bi mogli proći i na vanjskom tržištu, zahtijevajte da trgovina ima podršku i za višejezičnost, te da možete koristiti više valuta za plaćanje.

Tek nakon ovih koraka kreće izrada, vjerujte mi svako preskakanje može vas kasnije skupo koštati. Jedna od najgorih situacija u kojoj se možete naći je da vam treba neka značajka, a odgovor developera je da se trebate seliti na neku drugu platformu. Nakon toga obično dolazi do prekida suradnje, vi krećete na novo s nekim drugim, a i sami već znate kolike su cijene izrade. Isto tako svaka dodatna kuna koja je plaćena za implementaciju novih značajki, mogla je biti potrošena na promidžbu, a Internet je stvarno prenapučen i treba vremena da se probijete do željene pozicije na Google-u, te počnete ostvarivati dobit.

Dakle, online trgovine su izvrsne za povećanje prodaje, ali isto imaju pravila kojih se morate držati. Bitno je da sudjelujete u izradi od samog početka; redovito obavljajte testne kupnje i upozoravajte na eventualne bugove, izradite popis značajki koje želite imati i inzistirajte da se sve uključi u trgovinu. Ne pristajte na odgovore tipa:“Ovo ćemo kasnije dodati.“ Bolje je da premašite rokove izrade i kasnite sa startanjem, nego da se nađete pred zidom. Neka ljudi koji rade na razvoju znaju da ste uvijek prisutni, jer nakon puštanja u pogon njihov posao završava, a vaš tek počinje.

Marko Jezernik, webdeveloper

Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više