Kako je model Michelle Mone postala poduzetnička ikona Velike Britanije

Michelle Mone je jedna od najpoznatijih britanskih poduzetnica koja je svoje bogatstvo izgradila na donjem rublju brenda Ultimo. Glamurozni život kakvog danas vodi ova 43-godišnja poduzetnica nije oduvijek bio takav. Njezin je životni i poduzetnički put bio „posut trnjem“ te je usprkos svim nedaćama pokazala kako odustajanje nikada nije bila, niti će biti opcija.

Od modela bez obrazovanja do najuspješnije britanske poduzetnice

Michelle Georgina Mone rođena je 1971. godine u siromašnom dijelu Glasgowa u Škotskoj. Sa samo 15 godina napustila je srednju školu i postala model kako bi financijski pomogla svojoj obitelji. Naime, otac joj je bolovao od bolesti kralježnice koja ga je „prikovala“ za invalidska kolica i nije više mogao raditi i zarađivati za obitelj.

Dok je radila kao model, upoznala je budućeg supruga Michaela Monea, s kojim će kasnije „puniti“ naslovnice tabloida diljem zemlje. Sa samo 18 godina prvi put ostala u drugom stanju, napustila je posao modela te se godinu dana kasnije udala za Michaela.

Kako nije imala nikakve kvalifikacije niti završene škole, a nije željela cijeli život biti kućanica, „izmislila“ je potrebne kvalifikacije za jedan marketinški posao te je u samo dvije godine uspjela doći do pozicije voditeljice prodaje i marketinga te u međuvremenu rodila i drugo dijete.

Nakon što je s 24 godine proglašena viškom u kompaniji, odlučila je novac uložiti u vlastiti biznis. Nakon tri godine potrebnog istraživanja i razvoja, 1996. godine osnovala je kompaniju MJM International i brend grudnjaka Ultimo, kojeg je odmah patentirala. Kao i mnogim drugim poduzetnicama, inspiracija joj je bilo vlastito iskustvo, a bila je među prvim proizvođačima koji su počeli proizvoditi grudnjake na silikonskoj bazi, koji su imali mnogo prirodniji izgled od svih dotadašnjih grudnjaka. Žene diljem Velike Britanije, ali i šire, s oduševljenjem su prihvatile njene grudnjake, a kompanija MJM International i brend Ultimo doživjeli su streloviti uspon.

2001. godine Michelle je na poziv princa Charlesa postala članicom uprave organizacije „The Prince’s Scottish Youth Business Trust“, a godinu dana nakon toga dodijeljen joj je počasni doktorat od strane Sveučilišta Paisley. Posebna čast joj je ukazana kada je 2010. godine dobila OBE, odnosno Orden britanske monarhije za poseban doprinos poslovnom svijetu.

Michelle_Mone_1

Ni nevolje u privatnom životu nisu stale na put uspjehu

Kako to dosta često ide, ni poslovni uspon nije prošao bez poteškoća. 2003. godine Mone je bila napadnuta pri izlasku iz ureda pri čemu je njen napadač odnio prototipe grudnjaka. Također, distributer Ultimo grudnjaka je par godina nakon osnivanja kompanije nestao s 1,8 milijuna funti novca kompanije.

Nevolje su Mone slijedile u privatnom životu. Zbog toga što je stalno bila okružena modelima sa savršenim tijelima, imala je nedostatak samopouzdanja, što je rezultiralo i drastičnim gubitkom kilograma. No, s najvećom preprekom u privatnom životu susrela se kada ju je suprug napustio na sam Božić 2011. godine zbog druge žene, za što je Mone krivila sebe. Tada je vjerovala da je suprug ne bi napustio da toliko vremena nije uložila u gradnju karijere. Michael je negirao aferu usprkos tome što je Mone unajmila privatnog detektiva, no dvije godine kasnije, 2013., par se službeno rastao.

Razvod je Mone koštao 24 milijuna funti, koliko je platila Michaelovu polovicu u kompaniji. Kako je kompanija bila u dugovima, Mone je sklopila partnerski ugovor s kompanijom iz Šri Lanke, MAS Holdings. Naposljetku, 2014. godine, Michelle je prodala 80% svojih udjela kompaniji MAS Holdings, dok je danas samo dioničarka u kompaniji, a s novcem od prodaje kompanije kupila je novi biznis – kreme i sprejeve za samotamnjenje UTan. Vrijednost kompanije u trenutku prodaje procjenjuje se na 50 milijuna funti.

Alkohol kojeg je konzumirala nakon razvoda na svakodnevnoj bazi, Michelle je zamijenila s fitnessom i trčanjem. Tako Michelle svaki dan otrči barem 5 kilometara, a cjelodnevni rad u uredu zamijenila je druženjem s kćerima. Čak je i javnosti pokazala kako je suprugu oprostila nevjeru čestitavši mu putem društvenih mreža na vjenčanju s bivšom dizajnericom Ultima, s kojom ju je tada suprug varao.

Ove je godine objavila i autobiografiju „My Fight to the Top“ u kojoj opisuje svoj put od tinejdžerice bez osnovnog obrazovanja do jedne od najuspješnijih poduzetničkih ikona Velike Britanije.

PPUB-Disclaimer

Foto: YouTube Screenshot, Flickr/ Graeme Bird

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više