Kako napokon prestati sami sebi podmetati nogu?

Koliko ste se puta u životu zadovoljili prosjekom? Koliko ste puta rekli da ste zadovoljni, da ste „OK“? Koliko ste puta imali neku ideju ili želju, ali niste imali motivacije da se pokrenete i na kraju ste rekli: „Budem sutra“? Odvjetnica te dugogodišnja životna trenerica Mel Robbins kaže kako smo si za većinu stvari u životu koje ne ostvarimo ili ne napravimo zapravo krivi mi sami.

Prestanite govoriti riječ „dobro“ i prisilite se na akciju

Mel Robbins već zadnjih 17 godina radi kao životna trenerica pomažući ljudima da ostvare svoje životne želje. U svom govoru na TEDovoj konferenciji rekla je kako je ostvarivanje onog što želimo zapravo vrlo jednostavno, ali ne i lako.

U svijetu gdje su nam sve informacije nadohvat ruke, velik dio ljudi još uvijek nije zadovoljan sa svojim životom jer imaju neostvarene želje i snove, odnosno nemaju ono što žele. Problem nije u dostupnosti informacija jer su nam dostupne knjige i informacije na Internetu o bilo kojoj temi koja nam padne na pamet: o gubitku kilograma, osnivanju biznisa, pronalaženju ljubavi, podizanju samopoštovanja. Nije problem pronaći informacije, problem je te informacije iskoristiti. Problem je u nama samima.

Mel kaže kako si stalno govorimo jednu stvar koja nas prijeći u ostvarenju naših želja – „dobro sam“. Zadovoljavamo se prosjekom jer često odustajemo i prije nego smo nešto započeli. Uvjerili smo sami sebe, kaže Mel, da nam je taj određeni dio života „OK“ ili „dobar“ i da ga ne moramo mijenjati.

„Po cijele dane imate ideje koje bi mogle promijeniti vaš život, koje bi mogle promijeniti svijet, promijeniti kako se osjećate i što radite s njima? Ništa!“, rekla je Mel prisutnima na konferenciji.

Stvar je u našoj motivaciji i u tome što nemamo volje ništa promijeniti. Tu su volju znanstvenici nazvali „aktivacijskom energijom“ i ona nam je potrebna da bi bilo što ostvarili, ona nam je potrebna da se dignemo iz kreveta te je istovjetna onoj snazi koja nam je potrebna za odlazak u šetnju ili bilo što drugo.

Problem je u našoj rutini i komfornoj zoni. Svi mi imamo određenu rutinu u životu i teško nam ju je mijenjati. Ali naš mozak ima potrebu istraživati nove stvari te kako bismo rasli i razvijali se kao osobe, trebamo iskušavati nove stvari. Ključ je u tome, preporučuje Mel, da se moramo prisiliti nešto napraviti. Moramo izaći iz naše komforne zone.

„Za sve što nije rutina u našem životu, moramo biti u stanju prisiliti promjenu.“

Još jedna stvar koju Mel smatra veoma važnom je da se moramo prisiliti na neku akciju poštujući pravilo od 5 sekundi. Pravilo kaže da ako ne poduzmemo nešto u vezi ideje koja nam je u sadašnjem trenutku pala na pamet u roku od 5 sekundi, “ubit” ćemo tu ideju jer kasnije nećemo više imati motivacije i reći ćemo „Ma nema veze…“.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više