Dizajnerica Vedrana Šehagić već na fakultetu postavila temelje za svoj brand Foch

Dizajnom se Vedrana Šehagić počela baviti još za vrijeme studiranja, a danas 28-godišnja poduzetnica uspješno plasira svoje proizvode na čak 60-tak prodajnih mjesta, dok njen brand Foch osvaja domaću i stranu modnu scenu.

„Još na fakultetu počela sam raditi sa jednom francuskom kućom koja proizvodi bunde od ekološkog krzna, te sam sa  njima napravila svoju prvu kolekciju vunenih kaputa u kombinaciji s krznom. Brand sam odlučila nazvati Foch i zaštitila ga u Parizu. No, nakon odrađene prve kolekcije, razvoj posla u budućnosti je definitivno nadmašilo moja tadašnja studentska očekivanja“, ispričala nam je ambiciozna dizajnerica koja je svoju kolekciju uspjela plasirati i na naše tržište te usto odraditi i svoju prvu reviju na Fashion weeku.

Foch simbol za business casual

Tijekom godina Foch je rastao i proširio se na konfekcijsku odjeću za muškarce i žene, prirodno i ekološko krzno, kožu i modne dodatke. Danas se njegovo ime povezuje prvenstveno s poslovnim ženama i to kao brand koji simbolizira business casual stil.

Vedrana je osim ovog kreativnog dijela posla na fakultetu pisala i znanstvene radove, puno istraživala, išla na natječaje te na nekima i pobijedila. Probala je, kaže, plasirati se kao dizajnerica i kroz posao i mimo njega,

Kao mladoj osobi u probitku na scenu svakako je pomogla medijska eksponiranost koju je dobila nakon pobjede na Triumph Inspiration Award, prestižnom globalnom natjecanju mladih studenata dizajna u Berlinu gdje je predstavljala Hrvatsku, ali i kontakti koje je već imala i stekla.

„Mislim da su danas u poslu kontakti najveći dio uspjeha. Naravno, dizajner uvijek mora paziti da bude u toku, kako u dizajnu, tako i u ekonomiji i na društvenim mrežama, sve je to dio posla. Kontakti vas pak dovode do mnogih rezultata, kao i u svakom poslu, ali važno je stvoriti i vlastite temelje“, savjetovala je Vedrana.

Kako se njena obiteljska tvrtka već godinama bavi tekstilom, upravo preko takvog jednog poznanstva Vedrana je započela biznis sa ekološkim krznom po kojem je danas poznata.

Dogodilo joj se to da je nakon završetka fakulteta već imala donekle razvijen brand kojem se napokon mogla ozbiljnije posvetiti. Iako je tada naše tržište već zahvatila kriza , Vedrana počinje surađivati i s nekim stranim tvrtkama, Bellissimom i Granoffom iz BIH te Balli Furom iz Grčke.

Priznaje kako joj nije bilo lako plasirati Foch, kao mladoj dizajnerici, prvenstveno jer se radilo o skupljim krznenim proizvodima koji nisu bili namijenjeni širokim masama i držali su svoju cijenu.

„Moji kupci su danas uglavnom poslovne žene u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji gdje se moj brand prodaje. To su općenito žene koje si mogu priuštiti konkretni komad odjeće i za kojeg će biti spremne izdvojiti možda i veću količinu novaca, no znat će da je ta odjeća kvalitetna i da će ju moći nositi dulje vremena. Konfekcijska cijena odjeće nije nešto posebno skupa, ali krzno je naravno skuplje“, kazala je Vedrana koja dizajnirati kolekciju uvijek počinje s idejom što bi ona sama voljela da jedna poslovna i samosvjesna žena obuče iduće sezone.

Vedrana_Šehagić_1
Alma Bukvić u Foch dizajnu

„To je miks mojih vlastitih ideja, ali inspiraciju crpim i od ljudi koje vidim oko sebe. Stvaram svugdje, ne samo u uredu. Dizajneri su nerijetko pritisnuti i svjetskim trendovima, no najbitnije je napraviti nešto dovoljno interesantno i privlačno, ali ujedno i udobno, pogodno za cjelodnevno nošenje. Aktivno obilazim i sajmove, izviđam trendove i pratim rad ostalih dizajnera, konkurentnih, ali i onih posve različitih od mene“, pojasnila je.

Dizajner mora biti stalno aktivan i prisutan na tržištu

Budući da dizajner treba uvijek biti prisutan i aktivan na tržištu te se probiti među vrlo velikom konkurencijom, posao ponekad zna biti i vrlo stresan. Stvaranje kolekcije tako nije baš lagan posao za kojeg se inspiracija dobije preko noći. Vedrani se tako zna dogoditi da napravi skice s kojima je zadovoljna, a iduće jutro kolekciju nema volje niti pogledati pa uzme „slobodan dan“ i radi nešto drugo.

„Teško je stalno biti inspirativan, paziti na sebe i svoj izgled, a to morate jer ste vi odraz svoga rada. Usto se od vas očekuje da budete nasmijani, ekonomični, kreativni i da stalno radite na širenju kontakata. Ponekad je to sve stvarno zahtjevno“, ističe Vedrana koja još mora obilazi i prodajna mjesta gdje je izložena njezina odjeća i prekontrolirati način na koji je prezentirana. Malo tko će kupiti zgužvani i loše pozicionirani komad odjeće, pa je jako bitno održavati kontakte s maloprodajnim mjestima i provjeravati je li u svakom trenutku sve u redu kako bi njezin proizvod u konačnici došao u ruke potrošača. Ponekad su se tako suradnje i prekidale, no jednako tako, rađaju se i nove.

„Sve ovisi koliko je čovjek poduzetan i koliko mu je roba dobra. Dobru robu će svaki trgovac prihvatiti. No, dizajner mora biti dovoljno jak kako bi podnosio i financijske udare koje mu tržište često donosi. Nekad, kada je tržište bilo jače, puno se lakše poslovalo. Radilo se po principu da bi maloprodaja od mene otkupila odjeću i onda ju prodavala. Danas se pak moja odjeća mora prodati da bih ja zaradila, što zahtjeva dobru financijsku organizaciju“, istaknula je Vedrana, koja dok se njezine jesenske i zimske kolekcije tek prodaju, već proizvodi iduće proljeće i ljeto, a i jesen/zima 2016. vsu u planu.

Iako su svjetska dizajnerska imena uglavnom muška, Vedrana ne primjećuje da ju njezin spol nešto posebno koči na dizajnerskoj sceni, baš naprotiv. Vjeruje da se kao pripadnica ljepšeg spola može lakše poistovjetiti sa svakodnevnom odjećom za žene. No, biti dizajner u Hrvatskoj nije baš lagan posao, jer nema toliku tradiciju kao drugdje u svijetu gdje su oni puno cjenjeniji.

„Neki naši medijski eksponirani dizajneri teško financijski žive jer rade unikatnu odjeću, imaju veliku inspiraciju, a nemaju nikakvu potporu od države koja će prije poduprijeti strane tvrtke nego male domaće. Meni je s te strane lakše. No, dojma sam da dizajneri, među kojima sam i ja, danas općenito puno više rade nego što od svog rada mogu dobro živjeti“, zaključila je.

Želi dizajnirati za korporacije i otvoriti svoj butik

Vedrana je trenutno u procesu otvaranja svoje druge tvrtke jer bi se voljela iskušati u jednom novom segmentu dizajna, a to je dizajniranje za korporativne usluge – odnosno prema narudžbi za tvrtke koje trebaju uniforme ili jedinstveni vizual što se tiče tekstilne opreme. U dugoročnim planovima je i otvaranje vlastitog butika u centru Zagreba koji će nositi ime njezina branda.

Uza sav posao, preko dana ima malo vremena za druženje sa svojim dečkom, također poduzetnikom iz Zagreba.

„Naše teme su uglavnom posao zbog čega nekad oboje nismo zadovoljni, ali balansiramo nekako jer uzmemo vikende za sebe. Zasnivanje veće obitelji trenutno nemamo u planu jer smo još uvijek vrlo strastveni u pogledu posla“, poručila je.

Mladim dizajnerima koji se pokušavaju afirmirati na domaćoj modnoj sceni savjetuje sljedeće:

„Najvažnije je početi se boriti već tijekom fakulteta, a ne samo čekati diplomu. Istražujte, planirajte, stvarajte si kontakte. Napravite si dobar portfolio i pokušajte konkurirati na tržištu. Kod nas je možda teška situacija u proizvodnji ,ali nitko ne kaže da se vani ne može uspjeti. Ovo je vrijeme društvenih mreža, treba biti hrabar, poduzetan, uporan i kvalitetan. Morate kontaktirati tvornice i povezivati se s ljudima jer bez toga vas niti jedan kontakt neće spasiti“-

Također, ako startate sami sa svojim brandom, važan je novac i vjera određenog proizvođača jer Vedrana svoju prvu kolekciju nije sama financirala. Proizvođaču su se svidjele njene skice i on je investirao u nastanak cijele kolekcije koja nije niti malo jeftina.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Vedrane Šehagić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više