Kako nositi crno na crno?

Crna boja smatra se jednim od najelegantnijih i najboljih odabira u gotovo bilo kojoj životnoj prilici, a posebno u poslovnom svijetu. Kada se odlučimo za crnu odjevnu kombinaciju, na druge ćemo ostaviti dojam ozbiljnosti, elegancije i profesionalnosti, a i često se može čuti kako se u crnoj (ne)boji mnogi osjećaju ugodnije nego u bilo kojoj drugoj. To je svakako veliki plus kada moramo održati važnu prezentaciju pred punom salom za sastanake ili pak imati važan razgovor sa šefom. Odmah imamo jednu brigu manje.

Međutim, kada je riječ o odijevanju u isključivo crnu kombinaciju od glave do pete, neka zanimanja bolje podnose te kombinacije od drugih. Uglavnom je riječ o nešto kreativnijim zanimanjima poput arhitekta, PR-ovaca, dizajnera, povjesničara umjetnosti i slično. Ipak, to nije razlog zašto uz nekoliko trikova i sva ostala zanimanja ne bi imala slobodu odijevanja u crno.

Savjetnica za imidž Jerneja Agić poznaje sve tajne odjeće

Savjete o tome kako nositi crno na crno potražili smo od Jerneje Agić, slovenske savjetnice za imidž iza koje su brojni uspješni projekti. Njezine zidove krase čak dvije diplome iz područja oblikovanja tekstila i odjeće te konfekcijske tehnologije, a dodatno se usavršavala i u Londonu. Dizajnirala je odjeću, ali i izradila hvalevrijedan priručnik „Odijevanje u slovenskom protokolu“. Danas  djeluje na području cijele naše regije i drži predavanja na brojnim kongresima, konferencijama i radionicama, a sva su, dakako, vezane uz savjetovanja o osobnom i poslovnom stilu odijevanja. Dodatne savjete nudi i na svojoj stranici obuci.se. Ako netko zna kako nositi crno na crno, to je zasigurno ona.

nositi crno na crno                                                   Foto: Just the Design

Pažljivo kombinirajte različite materijale i nijanse crne

„Ako često nosimo crnu odjeću, bilo bi najmudrije kupiti je u kompletu. Primjerice, komplet sakoa i poslovnih hlača ili suknje. Tako ćemo biti sigurni da se radi o istoj nijansi boje i istom materijalu. Kada crne komade kupujemo odvojeno, dolazimo do problema kombiniranja jer gotovo nikad nijanse crne boje neće biti iste. Ipak, postoji nekoliko slučajeva kada ih možemo uspješno kombinirati, a da sve djeluje kao skladana cjelina. Crnu kožu ili njezinu imitaciju možemo kombinirati sa svim drugim crnim materijalima, a jednako je i s pleteninom, svilom i transparentnim crnim materijalom“, pojašnjava nam Jerneja Agić.

Pritom je važno pripaziti i o kojem se godišnjem dobu radi. Vunu možemo kombinirati u zimskim mjesecima, a svilu i pamuk u ljetnim.

belt,black,cashmere,sweater,pants,classy,minimalist,chic,french,lookbook,look,outfit,idea,office outfits,all black everything
                                                                   Foto: Wheretoget

Poigrajte se stiluetom

Kombinacija crnih odjevnih predmeta izgledat će mnogo efektnije ako se poigrate različitim oblicima, odnosno vlastitom stiluetom. Već nekoliko sezona tzv.peplum ne silazi s modnih pista, a vrlo dobro funkcionira u poslovnom okruženju. Osim što će i sakriti pokoji kilogram viška na području trbuha, jasnije će formirati struk i dati „ono nešto“ svakoj odjevnoj kombinaciji. U našim je dućanim vrlo lako pronaći ga u svim verzijama; suknjama, haljinama, majicama  s  dugim rukavima pa sve do onih bez rukava i to u svim mogućim materijalima. Svaka poslovna žena trebala bi imati barem jedan u svome ormaru jer brzo i efektno rješava problem odjevne kombinacije.

Dodajte nakit ili remen

Kako bi se razbila crna boja, odlična je ideja koju nam je spomenula Jerneja, a odnosi ne na dodavanje efektnog nakita. Bilo da je riječ o ogrlici veselih boja ili pak o smirenijem dizajnu zlatne ili srebrne boje, nakit će automatski podići kombinaciju crnih odjevnih predmeta.

Jednako tako se može nositi i remen. Ako nosite košulju, dolčevitu ili bilo koji drugi gornji dio koji zahtijeva stavljanje donjeg dijela unutar hlača, neka tu bude i remen. U suprotnom remen možete staviti oko struka te ćete ga tako i vizualno smanjiti.

nositi crno na crno                                                                Foto: Gurl.com

Važno je napomenuti da se ipak trebate odlučiti za jedno od ponuđenog – ili za ogrlicu ili za remen u struku. To je ujedno  dobar način da istaknete ono što želite, a sakrijete dijelove tijela kojima možda niste najzadovoljniji.

„Pametnim odabirom nakita ili remenja crna boja dodatno dolazi do izražaja, a ujedno se pogled okoline usmjerava na ono što želimo istaknuti, a ne na ono što želimo sakriti“, pojašnjava Jerneja.

Odvažne cipele uvijek su dobra ideja

Teško da koja žena može odoljeti cipelama, a ako radite u strogom poslovnom okruženju u kojem nužno morate dane provoditi u crnim kombinacijama, napokon možete doći na svoje odabirom cipela.

Bilo da je riječ o visokim potpeticama, blok petama ili čak balerinkama, odabir prave boje može instantno utjecati na podizanje crne odjevne kombinacije. Ipak, kada je riječ o poslovnom okruženju, pripazite da one ostanu unutar prihvatljive palete boja. Kraljevski plave, crvene ili pak one s cvjetnim uzorkom ili smirenijim geometrijskim printom odličan su odabir. Neke smjelije boje poput zelene, ljubičaste, narančaste i njima srodnih ipak ostavite za slobodno vrijeme.

nositi crno na crno                                               Foto: Modern Glam Life

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -