Zašto Arianna Huffington ne vjeruje u novogodišnje odluke?

New year, new me čuvena je rečenica koja stupa na snagu svakog 1.1. Prolazeći kroz sve proživljeno u protekloj godini, kujemo planove kako će nova godina biti bolja od prošle. No to i nije toliko jednostavan posao. Mnoge odluke ne uspijevaju, ali ključ stvaranja dobrih navika koje traju je u malim koracima. Kako održati novogodišnje odluke, pročitajte u nastavku!

Novogodišnje odluke donose se s najboljim namjerama. Osvrnuvši se na prošlu godinu i unaprijed na nadolazeću, određujemo navike koje želimo izgraditi i ponašanja koja želimo promijeniti. Time želimo poboljšati svoj dosadašnji život. Ipak, sudeći prema statistici – oko 80% odluka ne uspije, a većina ljudi odustaje od njih do sredine veljače. Jasno nam je da naš pristup ne djeluje ako tako brzo dolazi do odustajanja.

Povezano:

Ključno pitanje – kako održati novogodišnje odluke?

Bez obzira na to jesmo li pretjerano ambiciozni, nerealni s prevelikim ciljevima ili nemamo podršku koja je potrebna da promijenimo svoje ponašanje, često padamo na prvom koraku. Jasno je da se ne trebamo u potpunosti odreći svojih ciljeva, nego pronaći novi pristup. Tim pristupom odluke koje smo donijeli zapravo će i opstati. U tvrtki Thrive vjeruju da se treba započeti s malim, mikro koracima.

Riječ je o koracima koji su premali za velik uspjeh, ali mogu dovesti do većih koraka koji vode upravo prema krajnjem cilju. I time promjene postaju iznimno održive. Nevezano o čemu je riječ, o promjeni prehrane i stila života ili poboljšanju financija u nadolazećoj godini, ovi savjeti mogu uvelike pomoći stvaranju i uspješnom provođenju novih navika.

Važno je znati svoje razloge

Da bi se odluka održala, prije svega to vam mora biti važno. Kad se vaše odluke povežu s dubljom svrhom, prepreke koje vam stoje na putu poput nedostatka vremena, neugodnosti ili ometanja bit će manje vjerojatne u skretanju s puta. Što smo jasniji u tome zašto se obvezujemo na naše odluke, to su veće šanse da ćemo uspjeti. Kad god ste u iskušenju napuštanja cilja, ponovno pročitajte svoje razloge!

Budite precizni u donošenju odluka

Lako je reći da ćete početi meditirati, spavati više ili trošiti vrijeme na sebe, ali kad stvarno razmislite o tome, nema ništa posebno specifično u tim ciljevima. Hoćete li meditirati ujutro ili noću? Slijedit ćete vođenu audio meditaciju ili ćete raditi drugu metodu? Što se tiče spavanja, kad biste željeli leći u krevet? Prema riječima Petera Gollwitzera, profesora psihologije na njujorškom sveučilištu, ključ za pretvorbu cilja u akciju jest razmatranje gdje, kada i kako.

Uključite i druge u svoje odluke i ciljeve

Istraživanje je pokazalo da dijeljenje ciljeva i napredak s drugima može motivirati da se držite svojih odluka. Kad se s vama nitko ne poistovjećuje ili se ne raduje vašim napredovanjima, lako je nešto staviti po strani (ili uopće ne doći do toga). Razmislite o pronalaženju partnera koji dijeli isti cilj, tako da možete podržavati jedno drugo. Između ostalog, težiti cilju s nekim s kime uživate cijeli proces čini zabavnijim i ugodnijim.

Navike temeljite na identitetu

Umjesto da se odlučite raditi određene stvari, obvežite se biti onakvim kakvim želite biti. Konačno, odluke koje su ukorijenjene u prepoznavanju mogu biti puno veći pokretači. Da biste promijenili svoje ponašanje na bolje, morate početi vjerovati u nove stvari o sebi. Morate izgraditi navike koje se temelje na identitetu.

kako odrzati novogodisnje odluke

Promijenite svoju okolinu

Okolina može imati veliki utjecaj na to hoćete li moći ostvariti svoju odluku. Npr., jesu li vaši kuhinjski ormarići puni hrane koja ne podržava vaš cilj zdravije ishrane? Iskrena procjena vaše okoline dat će vam neke savjete o tome što je potrebno promijeniti kako biste ojačali svoju naviku. Ako vam je cilj prestati koristiti telefon prije spavanja, stavite ga na stolić za kavu umjesto na noćni ormarić (i kupite budilicu da vas probudi), tako da vam nije na dohvat ruke. Daleko od očiju, daleko od srca.

Učinite svoj plan realnim

Započnite s manjim, jednostavnijim ciljevima i prijeđite na veće. B. J. Fogg, istraživač promjene ponašanja i direktor laboratorija Persuasive Tech na Sveučilištu Stanford, kaže da je stvaranje nove navike samo zbog “minimalnih održivih napora”. Što više uspijete, sposobniji ste za uspjeh u budućnosti. Dakle, prvo ne započnite s najtežim odlukama, započnite uvijek s onim što želite učiniti, a možete raditi i ustrajati u tome!

Foto: Unsplash, Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -