Kako ostati sabrana na poslu kada vam se privatni život raspada?

Koliko vam se puta dogodilo da ste bili svjedok nečijeg „sloma“ na poslu? Ili uznemirenosti zbog nečeg što se toj osobi dogodilo u privatnom životu – svađa sa suprugom, djeca su je jučer „izludjela“, neka budala joj je ogrebla auto, došla je nekakva ovrha bez ikakvog razloga iako su računi svi plaćeni… mogli bismo nabrajati unedogled.

Sigurno ste si u tom trenutku pomislili: „Svoje je probleme mogla ostaviti kod kuće“ ili „To se ‘ne nosi’ na posao“. A koliko se puta to vama dogodilo?

Kako spriječiti da privatni život ne utječe na poslovni?

Vjerojatno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije neki problem iz privatnog života donijela sa sobom na posao. Koliko god mi htjeli da su nam privatni i poslovni život strogo odvojeni, oni su povezani. Kada ste sretni u privatnom životu i to nosite na posao, nije nikakav problem. Ali kada je situacija obrnuta, nastaje problem. Kako u tom slučaju ostati sabrana na poslu?

Zakopajte se u posao

Kao što smo spomenuli, gotovo je nemoguće postići da svaki dan u potpunosti odvojimo svoj privatni i poslovni život i ponekad ćemo na probleme misliti i usred radnog vremena. Najbolji način na koji to možemo spriječiti je da se taj dan „zakopamo s poslom“. Kada dođete na posao, zaboravite društvene mreže i osobni e-mail račun te isključite privatni mobitel. Danas napokon završite taj projekt na kojem već dugo radite i odmah počnite s novim. Napokon počistite zatrpani inbox ili presložite radni stol.

Sav taj stres iz privatnog života pokušajte usmjeriti na produktivnost u radu.

Nađite ispušni ventil

Bavljenje sportom je odličan način da sav taj stres i probleme „izbacite iz sebe“, a da ne spominjemo da je dobro za vaše zdravlje. Dvostruki dobitak. Prošećite parkom, istrčite nekoliko krugova po parku, ma možete upisati i neku borilačku vještinu. U zadnje vrijeme je popularan i „Insanity“ program, koji će vam garantirati da ćete nakon treninga imati snage samo za „uroniti“ u krevet. Osim što ćete nakon dobrog treninga biti opušteniji i sretniji, „čiste glave“ ćete moći razmisliti kako riješiti problem.

Tjelovježba je samo jedan primjer „ispušnog ventila“. Nekoga smiruje čišćenje kuće, nekoga kuhanje, a nekoga jednostavno slušanje omiljene glazbe. Uglavnom, nemojte sve držati u sebi jer ćete tako kad-tad „puknuti“, a moglo bi se dogoditi da to bude baš na poslu.

Povjerite se kolegi ili prijateljici

Možda nije najpametnija ideja da svi u uredu saznaju vaše probleme, ali sigurno imate jednu ili dvije kolegice ili kolege s kojima ste dobri. Povjerite se njima i možda od njih doznate kakav dobar savjet kako riješiti vaš problem. Ako baš nemate toliko povjerenja u kolege/ice na poslu, sigurno imate najbolju prijateljicu koja će vas saslušati. Čak da vam kolege ili prijateljica ne mogu dati neki dobar savjet ili rješenje, i sam razgovor će vam sigurno pomoći.

Još jedna stvar koju možete napraviti je razgovarati s kolegama o bilo kojoj temi koja će vam skrenuti pozornost s postojećeg problema. Objasnite im da imate neke osobne probleme i da vam treba njihova pomoć da ne mislite na to. Vidjet ćete kako će odmah “izvući teme” koje nemaju veze s vama – prošla epizoda showa „The Voice“, jučerašnja utakmica, festival koji se ovu subotu možda održava u vašem gradu, najnoviji film s onim super zgodnim glumcem… tema ima napretek.

Uzmite slobodan dan

Plakanje na poslu se oduvijek smatralo neprofesionalnim i štetnim za karijeru. No, ako vas emocije savladaju i ne možete se suzdržati, nije tako strašno ako zaplačete. Nećete izgubiti posao zbog toga, niti će vas itko manje cijeniti. Vaši kolege i nadređeni će imati razumijevanja. Naravno, ako su vaši problemi toliko veliki da se s njima jednostavno ne možete nositi na poslu, uzmite slobodan dan ili par dana bolovanja.

Otiđite kod nadređenog, objasnite mu situaciju (ne morate u detalje) i recite da bi uzeli nekoliko dana slobodno da riješite problem koji vas muči. Ali, kada dođete doma, nemojte iskoristiti taj dan za izležavanje pred TV-om. Suočite se i riješite problem u pitanju. Prekinuli ste s dečkom? Razgovarajte s njim u četiri oka i napokon recite zbogom. Ako treba, bacite sve slike, izbrišite ga s društvenih mreža, otiđite na piće s prijateljicom… što god je vama potrebno kako bi zatvorili to poglavlje života i nastavili dalje. Najgore što možete napraviti u tom slučaju je gledati romantične filmove i slušati „srcedrapajuću“ glazbu.

Imajte na umu da je moglo biti gore

Za kraj, imajte ovu mantru u glavi – moglo je biti i gore. Možda vam se to čini kao slaba utjeha, ali ako razmislite, stvarno je moglo biti gore. Prekinuli ste s dečkom? Barem niste bili u braku i imali djecu. Imali ste prometnu nesreću i novi auto vam je uništen? Barem niste vi bili u njemu. Kakve god probleme imali, riješite ih ako se mogu riješiti. Ako se ne mogu riješiti i ne možete na bilo koji način utjecati na njih, čemu se onda uopće brinuti?

Svatko je barem jednom donio svoje probleme na posao, tako da niste ni prvi, ni zadnji. Pokušajte ostati sabrani, a kad sljedeći put vidite „živčanu tetu u dućanu“ nemojte reći: „Svoje je probleme trebala ostaviti kod kuće“.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -