Kako postavljati učinkovita pitanja i dobiti odgovore na njih?

Interaktivna radionica s tehnikama kako postavljati pitanja (i mogućnostima odgovora) za uspješniju komunikaciju u osobnom i profesionalnom životu. Svi koji su se upustili u razgovor s djecom sigurno su primijetili da djeca imaju jako puno pitanja, a na većinu njih i nije baš tako jednostavno odgovoriti. Jedno istraživanje provedeno u UK je pokazalo da su mame daleko najizloženije ispitivanju, čak više od učitelja ili liječnika. Kad imaju pitanje, u 82% slučajeva djeca radije idu najprije mami jer tate uglavnom odgovaraju s „pitaj mamu“.

Povezano: Kako postaviti pitanje na pravi način i dobiti informaciju koju želite

Rezultati tog istraživanja su pokazali da djeca postavljaju 300-ak pitanja dnevno, odnosno u razdoblju od 12 i pol sati od jutra do navečer postave jedno pitanje svake 2,5 minute. Također se pokazalo da su djevojčice u razdoblju od 4 godine znatiželjnije od dječaka i postavljaju nevjerojatnih 390 pitanja dnevno. Kako odrastamo, broj pitanja se smanjuje, no ona postaju sve složenija i na njih je sve teže odgovoriti.

Zašto prestajemo postavljati pitanja?

Stoga mnogi koriste spasonosni „joker“, pitaj google. Zašto se vremenom smanjuje broj pitanja? Postajemo li manje znatiželjni? Ovo se može povezati sa sustavom školovanja. Nagrađeni smo za davanje odgovora, a ne za propitivanje i postavljanje dobrih pitanja. Koliko osoba poznajete koje smatraju da uvijek moraju imati odgovor na sve? Radije će izmisliti odgovor, nego dalje propitivati.

Neki smatraju da nije pristojno pitati jer ako netko želi s nama podijeliti informaciju, sam će nam je reći. Iz cipela druge osobe, nepostavljanje pitanja može značiti nezainteresiranost.

Gubimo li tako priliku da se bolje razumijemo? Važno je i na koji način te kakvo pitanje postavljamo. Želimo li pokrenuti i motivirati druge, nije dovoljno samo postaviti pitanje nego i njima aktivno usmjeravati razgovor u smjeru u kojem želimo. Postavljanje pitanja je vještina koju imamo kad smo mali, a zatim ona slabi. Korištenjem raznih tehnika možemo je izbrusiti te tako kvalitetnije komunicirati i graditi bolje odnose s ljudima oko nas.

kako postavljati pitanja

Postavljanjem učinkovitih i snažnih pitanja dobivamo više informacija, rješavamo probleme, uočavamo nove prilike, postajemo aktivniji, više se angažiramo. Preispitujemo svoje pretpostavke i gledamo na svijet oko sebe iz druge perspektive. Lakše se snalazimo u promjenama, postajemo kreativniji i donosimo bolje odluke. U konačnici, bolje upravljamo svojim životom. Osnovne tehnike i alati kako postavljati pitanja mogu svakom pojedincu pomoći u osobnom i profesionalnom životu.

Pridružite nam se na radionici koja će se održati u srijedu, 20. studenog 2019. od 17.30 do 20.30 u Zagrebu, Ljudevita Posavskog 48, 1. kat. Trenerica je Renata Ivaštinović, poslovna savjetnica, edukator i coach. Promotivna cijena je 240 kuna, a polaznici će dobiti pisani materijal. Prijave: do 18.11. 2019. na mail adresu [email protected]

Foto: Pexels, Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -