Kako pronaći mobitel?

Gdje vam je mobilni telefon? Događa li vam se da ga povremeno zagubite? I što onda? Najčešće uslijedi panično prekopavanje torbe, automobila, papira na stolu, a koji put i kauča na kojem ste netom sjedili.

Ako takvo traženje ne urodi plodom, često posežemo za “jockerom zovi” i nadamo se da nam se u međuvremenu nije ispraznila baterija ili da mobitel nije stišan.

Za one koji često ne mogu pronaći svoj telefon ili ga zaboravljaju na najčudnijim mjestima (jednom sam svoj pronašla u hladnjaku), proizvođači mobitela potrudili su se olakšati im posao.

Kako pronaći mobitel?

Već posljednjih nekoliko generacija pametnih telefona u svom operativnom sustavu ima ugrađene opcije “pronađi moj telefon”. U većini je slučajeva ta opcija ugrađena zbog čestih krađa, pogotovo skupocjenijih inačica pametnih telefona, no gotovo svi korisnici pametnih telefona mogu ih koristiti.

Prije no što vam objasnimo o kojim je opcijama riječ i kako ih koristiti jedna kratka napomena. Ni jedna od navedenih opcija neće vam pomoći ako vam je telefon isključen, odnosno ukoliko niste već ranije aktivirali opciju pronalaska telefona.

Gdje je moj iPhone?

Apple je vjerojatno bio prvi proizvođač pametnih telefona koji je svojim korisnicima ponudio mogućnost lociranja njihovih uređaja putem drugog iPhonea, odnosno računala. Opcija se zove “Find My iPhone” i kako biste ju koristili dovoljan vam je pristup stranici iCloud.com. Nakon što se ulogirati svojim Apple ID-om, kliknite na opciju “Find my iPhone”.

Na ekranu će vam se pojaviti karta s lokacijom vašeg uređaja. Lociranje nije 100 posto precizno, pa računajte da bi vam uređaj mogao biti u krugu od 50 metara od mjesta na kojem ga program pokazuje.

Ako ga unatoč lokaciji ne možete pronaći, možete pomoću “Find My iPhone” natjerati telefon da se javi vama. Naime, pomoću opcije “Play Sound” vaš iPhone će zasvirati iako je uključen tihi način rada. Iritantni zvuk će odzvanjati sve dok ne pronađete uređaj i ne isključite zvuk deaktivacijom opcije na samom uređaju.

Gdje je moj Android?

Korisnici Androida imaju mogućnost pronalaska svog uređaja pomoću Device Managera. Ova opcija veoma je slična iPhoneovom “Find My Phone”. Potrebno je ulogirati se u Device Manager svojim Google računom i potom među ponuđenim uređajima odabrati onaj koji vam je “nestao”.

Ako je opcija geolociranja aktivirana na vašem Androidu, Device Manager će ga pronaći već za nekoliko minuta. Kao i kod “Find My Phonea”, lociranje nije potpuno precizno pa budite spremni na pretraživanje većeg područja.

I svoj Android možete natjerati da zvoni klikom na opciju “Ring”.

Ako vam opcija geolokacije nije aktivirana, na žalost nećete moći pronaći svoj Android, no Google će vam napisati kad je posljednji put bio “online”, odnosno kad ga je zadnji put registrirao na mreži.

Prikladno kod krađe

I korisnici iPhonea i Androida mogu pomoću svojih lokacijskih programa, u slučaju krađe uređaja, na daljinu izbrisati sve osobne podatke s uređaja. Iako ćete tako ostati bez svih kontakata, poruka, fotografija ili videa koje ste snimili, barem ćete biti sigurni da kradljivac neće moći pristupiti vašem Facebooku ili e-mail računu.

A što ako je ugašen?

Ako vam je uređaj ugašen ili mu se baterija ispraznila, na žalost, nećemo vam moći pomoći. Lociranje uređaja funkcionira samo ako su oni prijavljeni na mrežu (bila ona GSM ili WiFi). Kad je uređaj ugašen, u trag mu možete ući jedino ako se prisjetite gdje ste ga posljednji put vidjeli ili koristili i potražite ga na tome mjestu.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -