Kako putovati svijetom, a ne ugroziti karijeru?

Većina mladih ljudi, koji tek započinju graditi svoju karijeru, suočava se s istim problemom. Žele putovati, vidjeti svijet, ali istovremeno nemaju previše novca. Uz to, ako tek započinju karijeru, nemaju previše vremena koje bi mogli odvojiti za putovanje.

Kad već ostvare neku opipljiviju karijeru i prikupe nešto novca, najčešće ih druge obaveze, poput obitelji, ograničavaju u ispunjenju želje za putovanjem.

Kako putovati svijetom i istovremeno graditi karijeru?

No, mlađe generacije pronašle su način kako spojiti najbolje od oba svijeta. S jedne strane graditi karijeru, a s druge putovati svijetom. Zahvaljujući modernoj tehnologiji više nije nužno da budu u uredu kako bi radili svoj posao. Mogu biti bilo gdje u svijetu. Jedino im je potrebno računalo i veza na Internet.

Želite li i vi biti jedna od onih koji putuju svijetom i istovremeno grade karijeru, pokušajte na jedan od ovih načina koje je opisala startup savjetnica Stephanie Holland.

1. Budite poduzetnik

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj sve je više malih poduzetnika koji u svojoj tvrtki rade sami ili s jednim do dvoje zaposlenika. Ovakav oblik posla je za one ljude koji imaju dobru ideju i dovoljno hrabrosti da je pokušaju ostvariti. Birajte projektne angažmane i prikupljajte preporuke klijenata kako biste si lakše osigurali sljedeći posao.

Rad na projektima traje određeno vrijeme, izuzetno je intenzivan i zanimljiv te će vam pomoći da u kratkom vremenu dobijete iskustvo i reputaciju. Kad završite projekt, na vama je hoćete li odmah uskočiti u novi ili ćete uzeti predah.

Negativne strane ovakvog posla poznate su svima koji su u nekom trenutku u svom životu radili kao honorarci ili na projektu. Morate biti izuzetno pažljivi i uporni oko “utjerivanja dugova” i vođenja računovodstva. S druge strane, prihod vam može varirati od mjeseca do mjeseca, ovisno o projektu. Sami ste odgovorni za plaćanje doprinosa i poreza i o tome morate voditi računa kad razmišljate o novcu kojim raspolažete.

Kako biste bili sigurni da ćete uspjeti, uračunajte i trošak doprinosa i slobodnih dana u svoju “tarifu”. Odvojite dio novca, oročite ga na kraći rok i iskoristite taj dio za plaćanje poreza. Kad je oročen, nećete biti u napasti potrošiti ga.

2. Freelancer ili konzultant

U Hrvatskoj je sve popularnije biti freelancer ili konzultant. Freelanceri su obično mladi ljudi koji tek pokušavaju pronaći svoje mjesto na tržištu rada, ali nisu spremni vezati se uz jednog poslodavca. Burza takvih poslova sve je aktivnija jer sami određujete koliko ćete raditi i koliko ćete to što radite naplatiti.

Konzultanti su pak oni koji imaju specifičan set vještina zahvaljujući kojima su veoma traženi na tržištu rada. Oni potpisuju posebne, projektne ugovore s tvrtkama i svoje iskustvo i vještine skupo naplaćuju.

I jedan i drugi oblik izvrsni su ako posjedujete specifične vještine ili ste se već dokazali kao vrsni stručnjak u svom području. U to se najčešće ubrajaju programeri, stručnjaci za računalnu sigurnost, ali i kreativci.

Glavna je mana ovakvog načina rada što nema klasičnog radnog vremena. Kad se radi, rokovi vas mogu natjerati da radite po cijele dane i noći. Također, ako imate veoma specifične vještine, može vam se dogoditi da između dva posla prođe i nekoliko mjeseci.

Želite li odabrati ovakav put osigurajte si budžet za “crne dane”, odnosno period kad ne radite. Budite sigurni da možete “preživjeti” barem šest mjeseci bez prihoda. Tijekom potpisivanja ugovora što je preciznije moguće odredite svoje obveze, ali i prava kako se jednostavan projekt ne bi pretvorio u “posao iz noćne more”.

3. Zarađujte dok spavate

Pretvorite svoje znanje i iskustvo u nešto opipljivo – proizvod koji će drugi željeti platiti. To može biti web stranica, elektronička (ili prava) knjiga, webinar ili nešto drugo. Takav proizvod omogućit će vam da zarađujete, a istovremeno putujete diljem svijeta.

Ovo je izvrstan način za zaradu ljudima koji imaju ideju i ne boje ju se predstaviti svijetu. Treba vam i malo poduzetničkog duha, inovativnosti i mnogo hrabrosti.

Pozitivno je to što ćete tako uvijek imati kontrolu nad veličinom svog biznisa i smjerom u kojem se kreće. Prepustite sve ostalo nekome drugome, a vi se posvetite onoj neuhvatljivoj ravnoteži između privatnog i poslovnog. Osim toga, uvijek se možete vratiti u klasičan poslovni svijet, a ovaj posao ostaviti kao dodatan izvor prihoda.

Negativna je strana ta što ćete morati biti veoma strpljivi, uporni i predani prije nego što ugledate prve plodove svog rada. A i morat ćete uložiti nešto vlastitog kapitala kako biste pokrenuli cijelu priču.

Kao i kod svih ostalih “nesigurnih” oblika rada, trebali biste imati nekakvu sigurnu mrežu koja vas može financirati dok ne počnete zarađivati. Imate li zanimljivu ideju, početni kapital možete potražiti i putem “crowdfundinga” čime ćete dobiti i novac i pozornost koja vam treba da biste se probili.

Ako osjećate da klasičan način rada nije za vas, a imate dovoljno hrabrosti (neki bi rekli i ludosti) isprobati neki od ovih načina, odvažite se. Tko zna, možda uspijete ostvariti svoje snove i proputovati svijetom.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Vlada prisiljava poduzeća u vlasništvu gradova i županija na suzbijanje klijentelizma

Zbog visokog koruptivnog rizika funkciju praćenja usklađenosti trebat će uvesti trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.