Što je i kako se pripremiti za Competency Based Interview?

U zadnjih deset godina koncept razgovora za posao drastično se promijenio. Nekadašnje relativno kratke razgovore o radnom iskustvu zamijenila su višesatna testiranja inteligencije i osobnosti, psihologijska testiranja, testiranja vještina, testiranja poznavanja stranih jezika i informatičkih sustava, testiranje vašeg znanja o poslodavcu i struci.

Dio tog testiranja je i takozvani competency based interview, odnosno razgovor za posao koji se temelji na (daljnjem!) testiranju vaših radnih vještina i sposobnosti te općenito ponašanja i karaktera. Kako biste takvim razgovorima za posao pristupili sa što manjim grčem u želucu, nudimo vam neke savjete kako se pripremiti za takvu vrstu razgovora.

Kako se dobro pripremiti za Competency Based Interview?

Competencies, odnosno kompetencije, su kvalitete koje poslodavac smatra da kandidat mora imati kako bi uspješno obavljao svoj posao. Te kvalitete uključuju znanje, vještine, sposobnosti i ponašanje. Neke od tih kvaliteta su navedene i u oglasu za posao pod popisom uvjeta koje kandidat treba ispunjavati. Stoga je vrlo važno prije razgovora pažljivo pročitati oglas kako biste onda tijekom razgovora mogli naglasiti one kvalitete iz oglasa koje vi imate.

Na primjer, ako u oglasu piše da kandidat treba biti komunikativna osoba spremna za timski rad, pod uvjetom da zaista jeste takva osoba, tijekom razgovora ćete naglasiti upravo te svoje kvalitete. Moguća pitanja su: Zašto ste se prijavili na ovaj oglas? Zašto se smatrate najboljim kandidatom za ovo radno mjesto? Na koji način ćete doprinijeti radu tvrtke?

Jedno od pitanja tijekom ovakvog razgovora je i zašto želite raditi upravo za tu tvrtku. U odgovoru na ovo pitanje biste trebali pokazati svoje znanje o tvrtki i na taj način dokazati potencijalom poslodavcu da zaista želite upravo taj posao. U tu svrhu, prije razgovora saznajte što je više moguće o tvrtki, o njezinim konkurentima i što ju izdvaja od konkurencije, ali i o radnom mjestu za koje se natječete.

Srž razgovora su pitanja o određenim vještinama i osobnim karakteristikama i od vas će se očekivati da opišete poslovnu situaciju u kojoj su te vještine i karakteristike došle do izražaja. Na primjer, ako se od kandidata očekuje da bude spreman za timski rad, ispitivač vas može tražiti da opišete dvije situacije u kojima ste radili u timu. U vašem opisu takvih situacija trebali biste navesti na koji način ste pridonijeli radu tima i zajedničkom postizanju zadanih ciljeva. Nadalje, ako poslodavac traži, na primjer, osobu s razvijenom vještinom rješavanja problema, na razgovoru vas može tražiti da opišete neku tešku situaciju na poslu i kako ste ju riješili.

Dakle, na temelju oglasa za posao trebalo bi pokušati pretpostaviti koja pitanja će ispitivač postaviti i prisjetiti se barem dvije situacije na poslu ili u školi i na fakultetu (za one koji nemaju radno iskustvo) u kojima ćete istaknuti iste one vrline iz oglasa, naravno, pod uvjetom da ih zaista imate.

Nemojte se začuditi ako vam se postavi pitanje i o vašim neuspjesima, kao na primjer: Koje su vaše slabosti? Kako se nosite s neuspjehom? Opišite situaciju u kojoj niste završili posao na vrijeme. Odgovori na ovakva pitanja bi trebali sadržavati primjere u kojima možete obraniti svoj stav i opravdati neuspjeh te istaknuti svoje pozitivne odlike koje su, po mogućnosti, relevantne za željeno radno mjesto.

Na internetu je moguće pronaći puno primjera pitanja tipičnih za competency based interview, kao i prijedloge odgovora i savjete o tome koji je najbolji odgovor. Vrlo je korisno upoznati se s pitanjima i razmisliti o odgovoru koji biste dali. To će vam omogućiti da razgovoru pristupite s manje straha, da date brži i konkretniji odgovor, a samim time i ostavite dobar dojam na poslodavca.

Puno sreće na razgovoru!

Autorica: Jasminka Šturlić

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...