Kako skratiti vrijeme online prijave za posao?

Slanje životopisa i motivacijskih pisama elektroničkom poštom kadrovskoj službi polako iščezava sa svjetskih tržišta rada, a zamjenjuje ga popunjavanje online obrazaca na internetskim stranicama tvrtki ili agencija za zapošljavanje. Popunjavanje takvih obrazaca može trajati satima ako niste dobro pripremljeni za takvu vrstu prijave.

Ubrzajte online prijave za posao

U nastavku ćete naći savjete kako se dobro pripremiti za takvu vrstu prijave i skratiti vrijeme prijave.

1. Redovito ažurirajte životopis

Općenito je korisno redovito ažurirati životopis. Svaki put kad promijenite radno mjesto i/ili radne zadatke i kad steknete novo iskustvo i znanje, zabilježite to u svoj životopis. To će trajati puno kraće nego prisjećati se nakon određenog vremena što ste kad radili i kod kojeg poslodavca. Pokušajte što detaljnije opisati svoje zadatke jer je lakše kasnije brisati nepotrebno, nego se pokušati sjetiti što vam je sve bilo u opisu posla.

Kad bilježite npr. početka ili kraj radnog odnosa, navedite cijeli datum jer će vas sustav u nekim online prijavama tražiti upravo datum, a ne samo godinu. Bilo bi dobro da imate paralelno dva dokumenta, jedan u koji opisujete svoje radno iskustvo u natuknicama, i drugi u tekstualnom obliku. Kad odlazite s nekog radnog mjesta, tražite od poslodavca potvrdu ili preporuku u kojoj su opisana vaša zaduženja i kvaliteta vašeg rada.

2. Pazite na ključne riječi

Kad pronađete oglas za posao koji vas zanima, prije nego što kliknete na Apply ili “Prijavi se”, označite u oglasu ključne riječi u opisu posla. Zatim provjerite pojavljuju li se te riječi u vašem životopisu. Ako ih nema, svakako ih ubacite u životopis – naravno, ako se podudaraju s vašim radnim iskustvom.

Naime, danas većina agencija za zapošljavanje i većih tvrtki koriste automatske sustave za pretraživanje prijava za posao (applicant tracking system) pomoću ključnih riječi. Dakle, ako ključne riječi iz oglasa nisu sadržane u životopisu, sustav će automatski isključiti prijavu iz sljedećeg kruga selekcije.

3. Provjerite dokumente potrebne za prijavu

Nadalje, provjerite u oglasu koje je dokumente potrebno priložiti uz prijavu. Ako treba priložiti motivacijsko pismo, sastavite ga koristeći svoj životopis u tekstualnom obliku iz kojega ćete kopirati one dijelove opisa svojeg radnog iskustva koji se podudara s opisom radnog mjesta iz oglasa.

I u ovom slučaju pazite na ključne riječi kad opisujete svoje iskustvo i iznosite mišljenje zašto ste baš vi najbolji kandidat za oglašeno radno mjesto.

4. Popunjavanje obrasca i spremanje podataka

Kad ste pripremili sve dokumente i kad ste otvorili na kompjuteru svoj životopis, možete otvoriti online obrazac prijave. Kad ga otvorite, provjerite postoji li mogućnost spremanja (Save) podataka. Povremeno spremanje podataka koje ste unijeli u obrazac može biti korisno jer ćete izbjeći njihov gubitak u slučaju nestabilne internetske veze ili neke više sile. Koristite prethodno pripremljen životopis za kopiranje i preslikavanje relevantnih dijelova u obrazac. Na taj način ćete puno brže ispuniti obavezna polja nego da tipkate odgovor, iako ćete odgovore često trebati malo prilagoditi pitanju.

Prije nego što kliknete na Submit ili “Pošalji”, provjerite postoji li mogućnost preuzimanja ili spremanja cijele prijave jer ćete se u dogledno vrijeme možda opet prijavljivati za posao u istoj tvrtci. U tom slučaj, ali i kod online prijava za slično radno mjestu u drugoj tvrtci, još manje ćete trebati tipkati i uređivati odgovor, a više ćete kopirati i preslikavati u obrazac.

Sretno s prijavom!

CIAO! centar talijanskog jezika i kulture – Mjesto okupljanja svih ljubitelja talijanske kulture i talijanskog jezika, nudi svojim polaznicima tečajeva jezika, besplatno sudjelovanje u događanjima centra, kao i praćenje svih važnih događanja u metropoli i šire. 

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više