Kako spriječiti mobbing?

Dolazite li svakodnevno na posao pod stresom? Budite se ujutro i mrzite novi dan upravo zbog onoga što vas čeka? Koliko često je vaša prva jutarnja misao „da barem ne moram danas ići na posao“? Svako drugo mjesto pod suncem čini se kao bolja opcija od vašeg radnog mjesta?

S obzirom na to da na radnom mjestu provodimo jako puno vremena, a kolege s kojima dijelimo radni prostor često viđamo puno više nego bilo koju drugu osobu s kojom smo bliski, nužno je to radno okruženje učiniti što prihvatljivijim. Ako ste na jedno od pitanja ili čak više njih odgovorili potvrdno, razmislite o tome je li možda vrijeme da svoju sreću pokušate potražiti na nekom drugom radnom mjestu.

Mobbing među kolegama sve češći

Jedan od najtežih stresova na poslu, a ujedno i jedan od najtežih oblika socijalnog konflikta općenito je mobbing. Može ga se jednostavno definirati kao moralno maltretiranje na poslu, odnosno oblik ponašanja gdje jedna osoba sustavno zlostavlja drugu tijekom duljeg vremenskog perioda.

Često se smatra kako mobbing kao pojava opstaje isključivo u vertikalnom smislu, gdje se smatra kako šefovi najčešće zlostavljaju svoje zaposlenike i gotovo se nikad ne ističu zlostavljanja u horizontalnom smislu. U novije vrijeme bilježi se sve veći broj oblika maltretiranja među djelatnicima koji su istog ranga. Bilo da se radi o uvredama, sabotiranju posla ili prezentiranju tuđih poslova kao vlastitih. Takva vrsta mobbinga je sve više prisutna.

Mobbingu su podjednako izloženi i muškarci i žene i to na način da su muškarci, nažalost, češće izloženi psihičkim ili čak fizičkim prijetnjama, dok je velik broj žena u jednoj fazi bilo izloženo seksualnom zlostavljanju. Najčešće žrtve su mirni, tihi i povučeni ljudi s osjećajem manje vrijednosti ili s druge strane, mlade osobe, pune entuzijazma, čije ponašanje nije u skladu s očekivanjima okoline.

Prepoznajte svog potencijalnog mobbera

Kako prepoznati potencijalnog mobbera? Nažalost, ne postoji unificirani način kako prepoznati zlostavljača. Često su u pitanju osobe sociopatskih osobnosti koje mobbingom prikrivaju neke druge nedostatke i to najčešće u privatnom životu, te se na ovaj način dokazuju svijetu. Zlostavljači su vrlo često izrazito nezadovoljni svojim životom, odabirom karijere, radnog mjesta ili postignutim uspjesima pa na ovaj način pokušavaju kompenzirati te nedostatke. Nažalost, najčešće se radi o manipulatorima koji osjećaju zavist prema svojim žrtvama.

Prepoznate li takvu osobu u vašoj radnoj okolini pokušajte ostati smireni i pismeno zabilježite svaki nasrtaj, arhivirajte sve dokumente koji biste mogli kasnije koristiti kod eventualne eskalacije sukoba. O svemu što se događa informirajte osobu od povjerenja i zatražite pomoć, ali nikako se ne dajte i sami uvući u mobbing! Ne dopustite da vas obuzme strah jer niste jedini kojima se to događa.

Nažalost, mobbing kao pojava postoji otkad postoji svijet. Ipak, u novije vrijeme sve se češće spominje te si na taj način ipak možemo osvijestiti da nismo jedini, da možemo zatražiti pomoć te raditi na sebi kako bismo barem djelomično umanjili posljedice.

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills).

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više