Ženski mobbing – je li žena ženi vuk?

Nedavno smo na našem LinkedInu objavile anketu u kojoj svoje čitateljice pitamo od koga su, kao žene, doživjele mobbing. Od njih 79,15% je doživjelo mobbing od muškaraca, 43% od žene, a 42% od oboje. Muškarci su, dakle, nad našim čitateljicama najmanje vršili mobbing. Je li ženski mobbing neki fenomen ili su rezultati takvi jednostavno zbog nasumičnog uzorka? Što se zapravo događa?

Ženski mobbing nije novost

Samim pregledom ispitanica nije bilo moguće utvrditi jesu li jednostavno toliko često bile okružene ženama ili je problem negdje drugdje. No, i bez ovog detalja, povlači se vrlo zanimljivo pitanje. Hoće li žene biti sklonije podmetati svojim kolegicama na radnom mjestu? Hoće li ih doživljavati kao veću konkurenciju nego muškarce? Je li ovo problem nepravednog tržišta rada? Okreću li se žene jedna protiv druge kako bi bile jedna od rijetkih žena na vrhu? Makar time gazila druge.

Madeline Albright je slavno rekla kako postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne podržavaju druge žene. Nešto je to što često ponavljamo i to prvenstveno kako bismo podsjetile druge žene koliko je međusobna potpora važna, naročito kad sustav ide protiv nas.

Prema istraživanju koje je proveo Workplace Bullying Institute, kad žene doživljavaju mobbing, to je u gotovo 80% slučajeva od drugih žena. Najčešće su to žene koje su u poduzeću duže i već imaju određeni ugled. One žele ostati ‘matica’ na radnom mjestu. Ovaj je fenomen primijećen već 1970-ih, a relevantan je i danas. Žene mobbing najčešće vrše manipulacijama, vrijeđanjima i pretjeranim nadgledanjem rada. Žene su također češće žrtve mobbinga, vjerojatno zato što ga rjeđe prijavljuju.

Ovakvo je ponašanje dovoljno često da se redovito koristi u popularnoj kulturi – žensko rivalstvo tako pokreće radnju mnogih filmova i serija, a trenutno ga gledamo u seriji Emily in Paris gdje se dvije uspješne žene uporno natječu, a završni ‘udarac’ nastupa kad se obje pojave na događanju u istoj haljini, prenosi Independent.


Pročitajte više: Je li mobbing postao sastavnim dijelom poslovanja?


Girl Boss – od ponosa do poruge

U stvarnosti su haljine najmanji problem. Sigurno znate za izraz ‘Girl Boss’ koji je populariziran 2014. zahvaljujući Sheryl Sandberg. Taj je izraz opisivao inspirativne žene poput Sandberg, ali i Elizabeth Holmes. No, te žene nisu bile onakve kakvima su se predstavljale, a Holmes je osuđena i na zatvorsku kaznu zbog prijevare. Girl Boss je postao izraz poruge i lažnog feminizma, a ne jedinstva. No, Girl Boss je i dalje na neki način prisutna, u što smo se uvjerili kad je Kim Kardashian izjavila kako su žene neuspješne jer ne žele raditi, iako situacija u stvarnosti nije crno-bijela.

Upravo ovakvi stavovi potpomažu toksičan i pretjerano konkurentski odnos žena na radnom mjestu. Kako se žene puno teže uspinju u korporacijama, žene će doista druge žene vidjeti kao veću konkurenciju nego muškarce, iako su upravo muškarci ti koji čine većinu na vrhu.

I tako su se stvorile dvije struje – jedna koja će promovirati žensku solidarnost, i druga za koju je ‘žena ženi vuk’ i koja se neće truditi oko odnosa sa ženama oko sebe. To su često žene koje će tvrditi da nisu poput drugih. Sve kako bi se bolje uklopile u muški kolektiv i istaknule.

Istovremeno, govori se kako su želje empatičnije i bolje u timskom radu, što je prednost na poslu. No, kad ove prednosti zamijeni strah od konkurencije, šanse za uspjeh dodatno padaju. Maltretiranje drugih je najlakši način za obeshrabriti nekoga, piše Public People. Dodatno, ako se žena koja vrši mobbing slično ponašala u mlađoj dobi bez posljedica, za nju je zlostavljanje odličan način dolaska do cilja.

Žene koje doživljavaju mobbing manje su ga sklone prijaviti nego muškarci. Smatraju kako im se neće vjerovati i da će ispasti razmažene.


Pročitajte više: Kako spriječiti mobbing?


Rješenje nije u demoniziranju žena

Muški i ženski mobbing se razlikuju. Toga su svjesni mnogi, što je jasno vidljivo kad se potegne tema mobbinga, najčešće kako bi se izjavilo da su žene gore. No, uopće se ne bi smjelo raspravljati o tome tko je ‘gori’ budući da je svačije iskustvo različito, a ovakve izjave dodatno demoniziraju žene.

Žene će ogovarati, podmetati i vrijeđati, muškarci će omalovažavati, pa i fizički i seksualno maltretirati druge, najčešće žene. Ništa od navedenoga nije prihvatljivo. Ističući kako su žene gore jer izdaju druge žene, riskiramo stvaranje klime u kojoj će se mobbing od strane muškaraca više tolerirati. Mobbing nije niti bi smio biti tek agregator za rat spolova. Žena ženi nije vuk, a činjenica da postoji svijest oko problema žena na radnom mjestu, da je ženski mobbing nešto o čemu se priča i da ga većina žena ipak ne vrši, dokazuje to. Dokazuje to i rad žena na boljemu kroz rastući broj ženskih udruga i poslovnih mreža. Žene su gurnute u konkurenciju koju nisu tražile, a mobbing je jedna od posljedica. Naravno, to ne skida odgovornost s nasilnice, ali objašnjava uzrok i nudi rješenje. Daljnje omalovažavanje svih žena može samo pogoršati problem.

Žrtvama mobbinga savjetuje se da se obrate nadležnoj osobi u tvrtki, ali da prikupi što više dokaza o mobbingu što može. Čak i ako dokaze ne možete prikupiti fizički, zabilježite problematična ponašanja kad se dogode. Ako to nije moguće ili ako se situacija nakon prijave ne promjeni ili čak bude gora, promijenite radno mjesto.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -