Posjetile smo Keukenhof, jedan od najvećih cvjetnih vrtova na svijetu

Nizozemska je zemlja cvijeća! Ova zemlja krije toliko zelenila da se to teško može povezati s industrijski razvijenom državom. Kud god krenete – veliki zeleni parkovi, visoko drveće, krave na ispaši i – tulipani! Nezaobilazni tulipani! Ovog svibnja posjetile smo Keukenhof, jedan je od najvećih cvjetnih vrtova na svijetu. Uhvatile smo ulaznice za zadnji radni vikend, tik prije nego prođe sezona (već sad ‘otvorenih’) tulipana.

Nepregledna polja tulipana

Keukenhof je također poznat kao Vrt Europe, a jedan je od najvećih cvjetnih vrtova na svijetu. Pokriva površinu od 32 hektara, a u vrtovima se godišnje posadi oko 7 milijuna lukovica cvijeća!

Tulipan je, uz klompe, bicikle, gaudu i vjetrenjače, jedan od simbola Nizozemske. Zanimljivo je da su tulipani zapravo u Nizozemsku, koja ih je brendirala, došli iz Turske. Sama riječ tulipan dolazi od perzijske riječi ‘tulipan’ što znači ‘turban‘. Referira se na to da oblik samog cvijeta podsjeća na turbane.

U Keukenhofu, koji je zapravo pravi proljetni park jer većina zasađenog cvijeća ne traje dulje od svibnja, možete se komotno zadržati pola dana. Ma i duže! Ima nekoliko velikih paviljona s izložbama cvijeća. Paviljon Orange-Nassau svaki tjedan ima drugačiju izložbu cvijeća, Paviljon Beatrix ima izložbu orhideja, a Paviljon Willem-Alexander je kolijevka tulipana.

U Paviljonu Julijana je izložba o povijesti tulipana, tulipomanije i crnog tulipana. Osim samog parka, Keukenhof okružuju polja tulipana. Dokle god pogled seže! Možete se provozati brodićem između procvalih tulipana ili radije odabrati bicikl, pa pedalirati među cvijećem.

Zanimljiva atrakcija je i što možete – krstiti tulipan! U jednom od paviljona možete odabrati ime za tulipan, napraviti prigodnu fotografiju, a certifikat potvrde stić će na vašu mail adresu. U parku se nalazi i vjetrenjača odnosno mlin na koji se možete popeti, a najbolje je da u park dođete što ranije ujutro da bi izbjegli gužve.


Pročitajte više: Tulipani – cvijeće koje svojom ljepotom i jednostavnošću priziva proljeće


Tulipomanija – tulipan samo za buržoaziju

Jeste li znali da je u Nizozemskoj doslovno vladala tulipomanija? Tulipomanija je razdoblje tijekom nizozemskog zlatnog doba kada su ugovorene cijene za neke lukovice tulipana dosegle iznimno visoke razine. Tulipani su u Nizozemskoj tijekom druge polovice 16. stoljeća bili kolekcionarski predmet. Uzgajani su kao statusni simbol u vrtovima bogatih osoba, obrazovane buržoazije, znanstvenika i aristokracije.

Tulipomanija je bila nepoznati društveno-ekonomski fenomen nego značajna gospodarska kriza. Nije imalo kritičnog utjecaja na prosperitet Nizozemske Republike, koja je bila jedna od vodećih svjetskih gospodarskih i financijskih sila u 17. stoljeću, s najvećim dohotkom po glavi stanovnika u svijetu od oko 1600. do oko 1720. godine. Na vrhuncu tuliponomanije, u veljači 1637., neke lukovice tulipana prodavale su se za više od 10 puta više od godišnjeg prihoda vještog majstora.

Uspješna post-covid sezona

Keukenhof je uspješno zaključio sezonu 2023. Gotovo 1,4 milijuna ljudi posjetilo je park tijekom osam tjedana koliko je bio otvoren. Većina posjetitelja bila je iz Nizozemske, zatim iz Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Posjetitelji iz Azije također su se vratili, iako ne u broju prije koronavirusa.

Nadamo se da će se među posjetiteljima koji najviše dolaze u Keukenhof nagodinu naći i Hrvatska – jer ako ste već razmišljali da posjetite Nizozemsku, ovo vam je još jedan razlog!

Foto: Petra Orešković, Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -