Kako pokrenuti književni klub?

Ne biste vjerovali, ali u današnje vrijeme još uvijek postoje ljubitelji(ce) knjiga na papiru. Tako smo prijateljica i ja pokrenule još prije više od dvije godine ženski književni klub, a kako bi bilo još opuštenije i zabavnije dodale smo i vino. A pečat našim druženjima je naziv kluba ”Uz čašu knjige”.

Iako postoje mnogi savjeti kako pokrenuti književni klub, ovo su neki iz osobnog iskustva.


Pročitajte više: Kristina Ercegović: Knjige koje su promijenile moj život


Članice

Kako bi klub postojao i redovno se održavao, krenuli smo s pozivima prema prijateljicama i kolegicama za koje smo smatrali da bi izdvojile vrijeme za druženje, a i da čitaju knjige. Neke i nisu čitale knjige, jer jednostavno nisu stizale od obveza te je primijećen pozitivan trend – počele su čitati.

Što se tiče broja, nikada nas na druženjima nije više od 6. Kada bi bilo i neke rasprave, teže bi bilo upravljati raspravom s više sudionica, stoga o tome treba voditi računa.


Pročitajte više: Sanja Varlaj: Knjige koje morate pročitati


Pravila

Nismo postavili neka posebna pravila oko čitanja knjiga jer jednostavno svatko voli drugačiji žanr. Postavile smo za cilj druženje i opuštanje u dobrom društvu uz prijedloge pročitanih knjiga koje onda razmjenjujemo.  

Postavljati li pravila ili ne ovisi o grupi kao i hoće li se isključivo raspravljati o knjigama ili družiti uz hranu i piće. Mi smo odabrali ovo drugo.

Nema članarine, upad je boca vina.

Izbor knjige

S obzirom na činjenicu da svatko voli drugačiji žanr, svatko bira knjigu koju će čitati do idućeg druženja. Iako bi se trebalo dogovoriti oko pitanja o kojima će se raspravljati u cilju poticanja rasprave, u našem slučaju ne radimo po tom principu zato što svatko preferira neki drugi žanr.


Pročitajte više: Kristina Ercegović: Knjige koje su promijenile moj život


Mjesto druženja i vrijeme

Jedanput mjesečno se pokušavamo sastajati iako se nekada ni ne stigne pročitati knjiga, ali svejedno pokušavamo održavati tempo. Jedino je izuzetak ljeto kada je većina na godišnjem.

Naravno i mjesto susreta je bitno, a to može biti knjižara, kafić ili stan, potonji u našem slučaju. 

Prošle godine s obzirom na situaciju, uspjeli smo i održavati virtualna druženja uz vino i knjigu što se isto pokazalo jako dobro. No ipak nema ništa do klasičnog druženja.

U većini slučajeva postoje ograničenja trajanja ovakvog druženja na dva sata ili tri sata. U našem klubu druženja se znaju protegnuti dugo u noć.


Pročitajte više: Što čitati? 5 knjiga po preporuci Ane Keglović Horvat


Ostalo

Nismo stali samo na knjigama nego smo uključili druženja u kazalištu, kinu ili na nekom drugom događanju. Upravo pokretanjem knjižnog kluba, otvorio se još jedan vid umrežavanja. Tako da nam čitanje donosi poznate i nepoznate prijatelje.

Ako biste htjele više informacija ili biste se željele pridružiti u bilo kojem trenutku, slobodno me kontaktirajte putem Facebook-a.

Autor: Vedrana Perković Hadl

Foto: Canva, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -