Koliko je „društveni jet lag“ štetan za vaše zdravlje?

Zaposlenici koji se kroz tjedan rano bude i ne uspijevaju naspavati, spas vide u vikendu i danima kad ne rade, pa onda mogu ostati duže u krevetu i nadoknaditi san – iako se on ne može nadoknaditi.

Za vikend i kasnije odlazimo na spavanje. Odlazak van, druženje s prijateljima ili obitelji, gledanje nekog dobrog filma na rasporedu su tada, a upravo to pomicanje ritma spavanja loše je za vaše zdravlje.

Za zdravlje je važan regularan san

Tako je barem pokazalo istraživanje na Sveučilištu u Arizoni. U istraživanju je sudjelovalo 984 ljudi u dobi od 22 do 60 godina koji su odgovarali na pitanja o navikama spavanja. Rezultati istraživanja pokazali su da postoji veza između pomicanja vremena spavanja i raznih bolesti.

Poremećeni ritam spavanja, odnosno „društveni jet lag“, zbog različitog ritma spavanja kroz radni tjedan u odnosu na neradne dane, može poremetiti biološki sat. Također, veća je vjerojatnost da će osoba patiti od boleti srca, dijabetesa i mnogih drugih bolesti. Uz to osjećat će umor i biti manje raspoložena.

„Društveni jet lag“ opasniji je od običnog „jet laga“ koji se pojavljuje kao posljedica putovanja kroz različite vremenske zone, budući da se on događa češće, svakog tjedna.

Za svakih sat vremena kojim odgađate odlazak na spavanje ili kojim se budite kasnije, vjerojatnost za bolesti srca povećava se za oko 11 %. Dakle, osim spavanja, koje dokazano mora biti između šest i osam sati, za zdravlje je važan i regularan san. Zato bi trebalo otići na spavanje uvijek u isto vrijeme i budite se u isto vrijeme.

Minimizirajte umjetnu svjetlost

Da to nije uvijek moguće iz raznih razloga, kao što su rođendani, razne zabave, svadbe i slično, svjesni su i autori istraživanja koji u tom slučaju govore da tada pokušate minimizirati umjetnu svjetlost, odnosno tehnologiju kod povratka kući.

Pokušajte barem bez televizora ili mobitela zaspati, rekao je dr. Alon Avidan, direktor UCLA centra za poremećaje spavanja za CBS News.

Foto:  Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mali zajam za ruralni razvoj – prilika za poljoprivrednike

Uz postojeće oblike financiranja putem bespovratnih sredstava, financijski instrumenti (FI) su oblik financiranja iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. (PRR)...