Koncert Tribute to Dame Ethel Smyth

Mlade zagrebačke flautistice povodom Međunarodnog dana žena poklanjanju dragoj publici, posebno zagrebačkim damama koncert koji će se održati 8. ožujka 2015. godine u Muzeju za umjetnost i obrt s početkom u 12 sati.

Tribute to Dame Ethel Smyth – ženska prava u središtu zbivanja

U skladu s obilježavanjem Međunarodnog dana žena koncert pod imenom „Tribute to Dame Ethel Smyth“ u središte stavlja ženska prava, stupanj ravnopravnosti i društvene jednakosti.

Ethel Smyth bila je uporna dama buntovnica i kompozitorica. Skladateljica, spisateljica, dirigentica, feministica i aktivistica u borbi za ženska prava rođena je 23. travnja 1858. u Londonu. Odrasla je u konzervativnoj obitelji koja je smatrala da je Ethelina strast prema glazbi „nedamska“ i branila joj daljnje muzičko obrazovanje. Usprkos roditeljskom protivljenju, ipak je studirala kompoziciju na konzervatoriju u Leipzigu te 1922. godine dobila titulu Dame of the British Empire i primila počasni doktorat glazbene umjetnosti na Oxfordu čime joj je odano priznanje koje je svojim djelovanjem i zaslužila.
U tome duhu, na programu će se naći atraktivne skladbe ženskih kompozitorica: S.Gubaiduline, K.Hoover, S.Lacaze te skladba D. Jovanović pisana upravo za Zagrebački ansambl flauta.

Koncert posvećen kretanju žene u njenoj svakodnevnici

Prvi, od ukupno tri koncerata Zagrebačkog ansambla flauta, posvećen je ‘kretanju’ žene u njenoj svakodnevici, ženi u njenom uobičajenom životnom prostoru i s njenim zadaćama. Feminizam koji nastoji pomiriti žene u tradicionalnom smislu i žene koja nastoji iskoristiti blagodati sloboda koje je izborila tijekom 20.stoljeća inspiracija je za ovaj glazbeni događaj.
Uz djevojke iz ZAF-a gošće koncerta biti će flautistički kvartet 4Syrinx, plesačica Antonia Dorbić te mlada glumica Vini Jurčić.
Proslavite s nama dan koji obilježava poštovanje, ljubav i priznanje.

Ulaz je samo s pozivnicom, stoga smo za naše članice osigurali 5 mjesta. 

foto: Tomislav Veić

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više