Najbolje vrijeme za kontroling je – kriza!

Kriza je za kontroling uvijek velika šansa. Zašto? Jer je riječ o situaciji kad on može pokazati sve najbolje što zna, i jer tada ima najviše slušatelja koji su jako zainteresirani za svu raskoš standardnih i ad-hoc kreiranih modela i alata. Drugim riječima – kontroling je u vrijeme krize prava zvijezda! Svi iskusni kontroleri dobro znaju da je pažnja menadžmenta usmjerenog na upravljanje značajnija što je poslovna situacija više neizvjesna ili opasnija.

Poduzeća koja od bolnih iskustava zadnje poslovne krize razvijaju kontroling znatno više pažnje posvećivala su upravljanju svojom imovinom i razvoju kvalitetnog poslovnog modela, što je bez sumnje dovelo do smanjenja rizičnih ulaganja i ponavljanja pogrešaka.

Nova stvarnost zahtjeva i nove pristupe

San o bezbrižnoj dugovječnosti sada se mora suočiti sa velikim promjenama. A mijenja se sve – od strategije i taktike, poslovnih modela,  lanaca opskrbe, načina planiranja, do mikro menadžerskog upravljanja resursima. Mnogo se odluka mora donijeti odmah. Stvarnost je sada potpuno drugačija od bilo čega što smo vidjeli prije. Nitko više ne može zaključivati na temelju prijašnjih iskustava. I iz toga se rađa tisuću pitanja.


Pročitajte više: Kontroling je znanje koje otvara sva vrata!


Inovativnost u kreiranju novog ažuriranog poslovnog modela pod utjecajem trenutne situacije svakako je jedna od najvećih konkurentskih prednosti koje poduzeće sada može imati, a može se odnositi na bilo koji segment poslovanja – inovativnost u nabavi, razvoju, proizvodnji, poslovnim procesima kao što su skladištenje ili isporuka, inovirati se mogu metode i alati u prodaji, marketingu, odnosu sa kupcima, post prodajnoj usluzi….

Inovacije su sada između ostalog usmjerene i na optimiziranje, a optimizira se sve – od asortimana do tehnoloških procesa. Optimiziraju se prodajni uvjeti i kupci, prijevoz i skladištenje, a posebno pod povećalo dolaze procesi u tzv. službama potpore ili zajedničkim službama.

Optimizacija ne mora nužno značiti rezanje!

Pogrešno je misliti da proces optimizacije znači rezanje. Dapače, optimiziranje može zahtijevati unapređenje odnosno još veće budžete ako to može donijeti bolje iskorištenje kapaciteta i time bolji rezultat. Optimiziranje podrazumijeva eliminiranje procesa koji ne donose novostvorenu vrijednost, a uz pomoć kontrolinga ono je moguće bez rezanja troškova. Vrijeme koje se ranije koristilo na nepotrebne procese naprosto se usmjerava pametnije. Inovativnost u pronalaženju novih jednostavnijih i jeftinijih rješenja u konačnici omogućuje efikasnost, a time se automatski utječe na konkurentnost.

Velike krize kao što je ova, mogu dovesti do toga da se poduzeće mora boriti za opstanak. Sve ono što nismo uspjeli razviti, što nije donijelo adekvatne prinose i nije rezultiralo željenim povratima, sada može postati upitno. Moguće je da se sada moraju eliminirati dijelovi poduzeća, kako bi se sačuvala cjelina. Koji su to točno dijelovi, teško da se može znati bez dobro ustrojenog i razvijenog kontrolinga.

Nadalje, ovakve situacije traže i dodatna ulaganja u znanja koja su potrebna kako bi se premostili svi izazovi i preživjelo ovo neizvjesno i nesigurno doba. Znanja se sakupljaju i ažuriraju na globalnoj razini. Kontroleri su čvrsto povezani kroz brojne međunarodne strukovne udruge unutar kojih rado dijele svoja nova iskustva i inovacije. Upravo iz tog razloga  imamo mogućnost prezentirati (ovaj puta online) sjajne predavače sa primjerima novih rješenja iz područja kontrolinga.

Najveći kontroling događaj u regiji

Konzultantsko poduzeće Kontroling Kognosko i poslovni tjednik Lider i ove godine pod pokroviteljstvom ICV-a – Internationaler Controller Verein (Međunarodne udruge kontrolera) organiziraju ICCC – International Controlling Conference in Croatia – najveći kontroling događaj u Hrvatskoj i regiji.

Konferencija će se održati 12- 13.11.2020. godine na engleskom jeziku pod nazivom: Controlling – The Time to Wow is Now!

Ove godine preselili smo našu konferenciju putem ZOOM platforme u online svijet, produljili je na dva dana, okupili mnogo više međunarodnih stručnjaka i omogućili uključivanje sudionika iz cijelog svijeta.

Koja će područja biti obuhvaćena konferencijom?

Ove godine okupili smo sjajne stručnjake iz Njemačke, Rusije, Austrije, Velike Britanije, Poljske, Španjolske i Hrvatske koji se bave temama usko vezanim uz aktualna menadžerska i kontrolerska pitanja. Obradit ćemo 13 različitih tema kroz praktične primjere.

Teme su povezane s novom-normalnom budućnošću menadžmenta, brzim reakcijama kontrolinga i najboljim KPI-ima u ovom trenutku, te posebno sa izvještavanjem. Razgovarati ćemo o Pythonu kao novom “must-u” i svježim primjerima IBCS-a. Imat ćemo priliku vidjeti prezentacije posvećene aktualnostima u odnosu između financijskog i menadžerskog računovodstva, rješenjima u području računovodstva troškova, izazovima kontrolinga u javnoj bolnici i mnogim drugima.

Kome je konferencija namijenjena?

Svim razinama kontrolera, vlasnicima tvrtki, svim razinama menadžera, planera, podatkovnim znanstvenicima (data scientists), analitičarima podataka (data analytics), IT stručnjacima koji rade na poslovnim rješenjima kao potpori kontrolingu (BI, DW, planiranje), financijskim i računovodstvenim menadžerima i svim drugima koji osjećaju da novo doba upravljanja kuca na vrata.

Više o konferenciji možete vidjeti i prijaviti se ovdje.

Kako je bilo na svim dosadašnjim kontroling konferencijama u našoj organizaciji možete pogledati ovdje.

Očekujemo još jedan izvanredan događaj na polju kontrolinga, koji će ponuditi mnogo praktičnih primjera. Označite ovaj događaj u svojim kalendarima i ne propustite jedno od najvećih on line okupljanja menadžera i kontrolera širom svijeta!

Želimo vam dobar kontroling!

Autor teksta: Kontroling Kognosko Team

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -