10 obaveznih koraka u izradi poslovnog plana

Poslovni plan ne bi trebali raditi radi banke ili potencijalnih investitora, nego radi svog biznisa. To se pokazalo i na temelju našeg istraživanja – poduzetnice najviše muči izrada poslovnog plana, odnosno kako posložiti sve komponente biznisa i kako vidjeti da li naša ideja može zaživjeti na tržištu.

Koraci u izradi poslovnog plana koje ne smijete zaboraviti

Sadržaj poslovnog plana je sve ono bez čega biznis ne može: koje potrebe vaše ciljne skupine rješavate, koliko je uopće veliko vaše targetirano tržište, po čemu ste jedinstveni i zbog čega vaš biznis ima šansu za opstanak, te tko je vaš tim.

Investitori više pažnje posvećuju ljudima koji stoje iza ideje, nego samoj ideji. Zašto? Zato što se ideja može mijenjati, a ljudi ne. Ako iza ideje stoji pravi tim ljudi, ona ima velike šanse opstanka. Stoga nemojte zanemariti ovaj dio poslovnog plana.

Tržište je turbulentno i mnogi kažu da zbog toga procjena prihoda u poslovnom planu nema svrhe. Ali činjenica je da turbulencije vrijede za tvrtke svih veličina, ne samo za male poduzetnike. Tvrtke koje najbolje planiraju u današnjim uvjetima rade različite scenarije s projekcijama prihoda i troškova i za svaki scenario imaju spremne akcije.

Naš e-learning program Od ideje do biznisa je namijenjen upravo tome – razradi poslovne ideje u poslovni plan.

Donja infografika sumira sve korake u izradi poslovnog plana koje ne smijete zaboraviti.

koraci u izradi poslovnog plana

Foto: 123fr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -