Kristina Androlić: “Poduzetnici u Hrvatskoj kreiraju neku novu klimu”

Nakon dvije godine poslovanja razgovarali smo s Kristinom Androlić koja vodi tvrtku Androlić konzalting.

Intervju s vlasnicom tvrtke Androlić konzalting i licence Business Cafe Sjeverna Hrvatska

Njezina tvrtka bavi se izradom projektnih prijava na domaće i EU fondove, izradom poslovnih i marketing planova, poslovnim edukacijama, a vlasnica je i licence Business Cafe Sjeverna Hrvatska.

Kako su prošle prve dvije poduzetničke godine, što možete istaknuti u svom poslovanju?

Da. Prošle su prve dvije godine poslovanja. Tvrtka se polako razvija, poslovanje postupno raste, posla je sve više, tržište je prepoznalo naše usluge i mislim da sve ide svojim tokom.

Da li je bilo dana kad ste požalili svoju odluku o ulasku u poduzetništvo?

Ne. Nisam požalila svoju odluku. Vjerujem da niti neću. Naravno da ima i onih lošijih dana. Događaju se situacije kad razmišljate da li ste na pravom putu ili gubite vrijeme, ali sve u svemu nakon svakog lošeg dođe neki novi bolji dan i nastavljate dalje raditi.

Smatrate li da je mladim poduzetnicima teško uspjeti u Hrvatskoj?

Nije lako, ali nije nemoguće. Mislim da nije ni lakše niti teže nego negdje vani. Opće statistike pokazuju da 80% start up tvrtki propadne u prvih 5 godina poslovanja, tvrtke koje nisu uključene u neki poduzetnički inkubator imaju 40% manje šanse za preživljavanje… Sve skupa, nije baš ohrabrujuće, ali ako zaista želite uspjeti, uspjet ćete bez obzira gdje živite. Izbor je na vama.

Kak'_to_Međimurcima_uspijeva4

Što bi poručili drugim poduzetnicima koji tek kreću ili su upravo krenuli u svoju poduzetnički avanturu? Što ste vi naučili kroz svoje dosadašnje iskustvo i u ove dvije godine poduzetništva?

Poduzetnicima bih poručila neka se naoružaju znanjem, strpljenjem i neka se kreću u poduzetničkim krugovima. Izdvojila bih poruke koje nekima mogu biti korisne:

1) Ako cijenite sebe i svoj rad, cijenit će vas i kupac.

2) Maknite se od loših kupaca. Preskupi su za vas. Što prije ih se riješite to bolje za vaš posao.

3) Pronađite svoju tržišnu nišu i naučite kako i gdje komunicirati s njom.

4) Družite se i umrežavajte. Što više ljudi poznajte veće su vam šanse da vaš posao preživi.

5) Budite sami sebi najbolji motivator.

6) Nitko vama nije ništa dužan dati. Stara narodna poslovica kaže: “Uzdaj se use i u svoje kljuse!”

7) Okružite se pozitivnim ljudima. Negativni su već naporni i pticama na grani.

8) Šaljite dobru vibru prema svojim klijentima i uvijek pokušajte iznenaditi dodatnom uslugom, proizvodom, popustom, informacijom… Vratit će vam se višestruko. Prije ili kasnije.

9) Ulažite u promociju tvrtke.

10) Na prodaji radite svaki dan, bez obzira da li je gužva ili ne. Gužva će proći, a što onda?

11) Razmišljate dugoročno. Planirajte izvan granica. Predvidite sve moguće scenarije i budite spremni na njih.

12) Nije svaka konkurencija, konkurencija. Možda možete surađivati.

13) Ne osvrćite se na komentare kroničnih pesmista. Njima je najteže, oni se sami sa sobom druže svaki dan, 24 sata na dan.

14) Kontinuirano ulažite u svoje znanje. Ono vam nitko ne može oduzeti i s njime ste uvijek u prednosti.

15) Prodaja može biti zabavna. Razmišljate na način: Ja nešto imam, klijent nešto treba, to nešto košta.

16) Neke suradnje bolje da su propale u startu. Samo krenite dalje. Kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore.

17) Učite iz tuđih uspješnih priča.

18) Imajte na umu da rješenja uvijek ima!

19) Pronađite svoj balans. Važno je da ste zadovoljni u svom poslu. Život je prekratak da bi radili nešto što ne volite.

20) Nagradite se za uspjeh!

Kak' to Međimurcima uspijeva

Osim usluge savjetovanja i izrade projektnih prijava organizirate i evente Business Cafea na području sjeverne Hrvatske? Kako su sjevernjaci prihvatili Business Cafe?

Jako dobro. Dosad su održana 3 eventa, dva u Varaždinu i jedan u Koprivnici. Imali smo izvrsne goste i svaki event je bio jako dobro popraćen i od gostiju i od medija. Dosad smo ugostili: poznatu poduzetnicu Bernardu Cecelja, (Bernarda madraci), g. Damira Kirića (Gumiimpex d.o.o.), Nadu Zver (Ivančica d.d. – Froddo obuća), Kristinu Ercegović, serijsku poduzetnicu i idejnu začetnicu Business Cafea, Silviju Repić (Sana delikatese), Martinu Golčić (Koprivički poduzetnik), Matiju Hlebara (udruga UZOR – primjer društveno odgovornog poduzetništva), Gorana Miloševića (Inducta d.o.o.).

Posebnu pozornost imao je nedavno održan event u Varaždinu na kojem su gostovali poduzetnici stranci. Ovdje žive i imaju svoje tvrtke. Tema eventa bila je “Doći i ostati u Hrvatskoj”, a ideja je bila pokazati da ne trebamo svi iseliti, da se ovdje može uspjeti, ali nekad to jednostavno moramo čuti od drugih. Australska Hrvatica Adriana Lukić ima tvrtku za učenje engleskog online i posluje sa cijelim svijetom. Slovenac Simon Ferjuc vlasnik je i direktor Tetide, tvrtke za pripremu i provedbu projekta financiranih iz EU fondova. Mađarica Hajnalka Lukacs Puklavec sudski je tumač za mađarski, bavi se prevođenjem te povezuje hrvatske i mađarske poduzetnike.

Varaždinska tvrtka Mobilisis odličan je primjer uspješne poduzetničke priče. Nekoliko prijatelja pokrenuli su u posao sa svega 22 godine. Danas, nakon 12 godina tvrtka izvozi, zapošljava 50 zaposlenih, a direktor Goran Kanižaj istaknuo je da oni koriste privilegiju da zbog djelatnosti tvrtke mogu živjeti u Hrvatskoj, a poslovati sa cijelim svijetom. Bave se fleet managementom. Ugostili smo i jedinu Hrvaticu koja je, iako nema savršne uvjete za treniranje i podršku sponzora uspjela osvojiti trostruki Ironman (540 km bicikl, 11,4 km plivanje, 126 km trčanje). Radi se o Varaždinki Karli Čović.

Kak' to Međimurcima uspijeva

U pripremi je sljedeći event, ovaj puta u Čakovcu, 3. studenog. Tema eventa je “Kak’ to Međimurcima uspijeva?” Interesira nas koji to gen imaju Međimurci da su toliko uspješni u poduzetništvu. Gosti su vlasnici i direktori uspješnih međimurskih tvrtki: Damir Šafarić iz Media softa, Davor Zidarić iz Centrometala i Patrik Pintarić iz Patrix-a. Ulaznice se mogu nabaviti putem Entrio sustava  ili direktno putem maila na [email protected]

Koristim priliku da zahvalim našem medijskom pokrovitelju portalu Women in Adria na podršci, suradnji i praćenju.

Članica ste Women in Adria. Kako je to utjecalo na Vaše poslovanje?

Putem mreže Women in Adria sudjelovala sam na nekoliko odličnih evenata i konferencija, upoznala druge poduzetnice… Na svakom eventu možete nešto novo naučiti, saznati, ostvariti neko kvalitetno poznanstvo. Meni osobno su takva druženja izuzetno korisna i smatram da se trebamo umrežavati i međusobno pomagati. Jedna od gošći na mom eventu odlično je konstatirala: “Uspjeti ne možeš sam.” Dobro je to imati na umu.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više