10 razloga zašto posjetiti zagrebački Zoo

Mjesto koje bez daha ostavlja kako djecu, tako i odrasle zaljubljenike u životinje, nedavno je dobilo novo lice. Završen je projekt „Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba – prva faza“.

Zahvaljujući tome Vrt je dijelu svojih stanovnika postao još ugodniji za život, a gostima zanimljiviji i draži za posjet.

Zašto trebate posjetiti Zoo?

Mi smo pronašli deset razloga zašto se ove jeseni isplati prošetati najčudesnijim dijelom maksimirske šume.

1. Zagrebački lavići

I Zagreb ima svoju kraljevsku obitelj, a građani s pozornošću prate svaki novi korak njezinih najmlađih članova. Riječ je o lavićima koji su na svijet došli u lipnju, a sada već odvažno šeću i igraju se diljem vanjske nastambe. Mnogi ih već zovu imenima – Tuma i Uzuri, no teško ih razlikuju. Naime, iako je riječ o mužjaku i ženki, jako su slični. Tuma ima malo veću glavu i neznatno dužu dlaku koja će se oko lica početkom iduće godine početi pretvarati u grivu.

Zoo

2. Volijera za afričke ptice

U sklopu prve faze modernizacije izgrađeno je deset, a obnovljeno devet objekata. Izgrađena je, među ostalima, Volijera za afričke ptice. Zahvaljujući suvremenom arhitektonskom rješenju, afričke ptice močvarice dobile su ogroman nadsvođen prostor koji im omogućuje boravak na tlu, ali i letenje, a posjetitelji su dobili pogled na njih bez vizualnih barijera. Oni sada mogu ući u samu nastambu i vidjeti ptice na metar, dva kao u prirodi.

Zoo

3. Labuđi otok

Izgradnjom Darwinova mosta prema Labuđem otoku i njegovim uređenjem Zoološki se vrt prvi put nakon 1930. godine proširio na dodatnu površinu. Labuđi otok time je postao savršeno mjesto za odmor i igru najmlađih posjetitelja Vrta.

Zoo

4. Dalmatinski pelikani

Nakon mnogo godina u Hrvatsku su vraćeni dalmatinski pelikani. Nažalost, prije stotinjak godina izmurli su na našem području i ovo je njihov simboličan, ali vrlo važan povratak. Riječ je o najvećoj vrsti pelikana. Jedinka može težiti do 15 kilograma, a raspon krila joj može biti do 3 metra.

Zoo

5. Zmije otrovnice

Uz hrvatske zmije otrovnice u Zoološkom se vrtu grada Zagreba mogu vidjeti i neke od najopasnijih iz svijeta. Među njima najotrovnija je južnoamerička čegrtuša, zmija koja u prirodi još jedino živi na malom prostoru u Venezueli. Smrtonosan ugriz ima i gabonska ljutica, najdeblja zmija iz porodice ljutica. Ta je zmija koja potječe iz Afrike, prepoznatljiva po boji, debelom tijelu i veličini zuba. Budući da joj zubi mogu narasti do 5 centimetara, riječ je o zmiji s najvećim otrovnim zubima. Iznimno su zanimljive i azijske otrovnice te čegrtuše koje plijen hvataju u mraku pomoću termalnih receptora.

Zoo

6. Abrakadabra Zoo

Kako izgleda Zoološki vrt grada Zagreba kad padne mrak, posjetitelji mogu vidjeti samo u jednom mjesecu u godini – listopadu. Pod nazivom „Abrakadabra Zoo“ održavaju se noćni obilasci Vrta uz posebne kostimirane likove i interaktivnu priču. Nadahnuće za likove edukatori su pronašli u hrvatskoj i staroslavenskoj mitologiji, a zaplet se vrti oko borbe dobra i zla.

7. Edukacijski centar

Na svega nekoliko metara od starog izgrađen je novi Edukacijski centar. To znači da su mnogobrojni edukativni programi i dječji rođendani, dobili još bolje uvjete – od samog prostora do prateće tehnologije. Edukatori Vrta djecu i njihove roditelje upoznaju sa životinjskim vrstama, ali i podučavaju važnosti zaštite prirode.

Zoo

8. Mravojed Oliver

Divovskom mravojedu koji je u Zagreb stigao iz Velike Britanije, novi su sugrađani dali ime Oliver. Taj najveći od četiri vrste mravojeda može doseći dužinu od 2,1 metra. Nije agresivan, ali kada se osjeća ugroženo, može se žestoko braniti. Ima oštre kandže koje koristi za probijanje mravinjaka i termitnjaka, a za hvatanje plijena koristi se jezikom. Kako bi ulovio plijen, jezik može izdužiti do 60 centimetara.

Zoo

9. Alpaka Inka

Alpaka Inka prvi će rođendan proslaviti početkom siječnja. Ta graciozna mlada dama privlači pogled mnogih koji šetnicom prolaze kraj bazena s morskim lavovima i novosagrađenog restorana s vidikovcem. Inkin tata Jasper veseli se danima koji dolaze, jer je upravo on najveća zvijezda Zoološkog vrta zimi.

Zoo

10. Lavlji most

Zahvaljujući modernizaciji obnovljen je Lavlji most, onaj koji je obavezna scenografija mnogih obiteljskih fotografija iz posjeta Zoološkom vrtu grada Zagreba. Uređeni bijeli kipovi lavova sada spremno čekaju nove generacije da uljepšaju i njihove fotoalbume.

Zoološki vrt otvoren je svakodnevno od 9 do 17 sati, a u Vrt se ponovno ulazi kroz glavni ulaz, novi koji je izgrađen na mjestu starog iz parka Maksimir kraj Prvoga maksimirskog jezera.

Autor: Krešimira Rendulić, komunikacijska stručnjakinja iz agencije Prorsus komunikacije

 

Krešimira Rendulić je nakon više od 12 godina rada u medijima prešla na drugu stranu. Kao direktorica Prorsus komunikacija razvija i vodi projekte koji klasične odnose s javnošću spajaju s najnovijim komunikacijskim trendovima.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više