Na 11. rođendanu Business Cafea pričalo se o stresu i burnoutu

Da burnout ponekad napravi zaokret u životima ljudi, dokazao je šezdeset i prvi Business Cafe u prostoru BIRD Incubatora u Zagrebu. Kristina Ercegović, ujedno i osnivačica Business Cafe-a, jučer je ugostila pet govornika koji su govorili o vlastitim iskustvima, životnim promjenama i trikovima kako se nositi sa stresom.

Razvoj discipline djece

Prvi je svoju priču podijelio Marcel Majsan, veliki zaljubljenik u prirodu i planinarenje koji je danas vlasnik Survival Kit-a, jedinstvenog seta za preživljavanje u prirodi. Imao sam skroman san – da mogu svaki vikend sa sinom na Mrežnicu, a to sam i ostvario, rekao nam je. Marcelova poduzetnička ideja temelji se na želji za razvojem discipline djece i mladih te ohrabrenju onih kod kojih postoji strah i neznanje.

‘Mala crna haljina’ prirodne kozmetike

Poduzetnica Ivanka Ćosić Prižmi je nakon dvadeset i jedne godine rada u bankarstvu i sukoba s teškom bolešću uočila da u životu treba raditi ono što želi i voli. Svako naše ružno iskustvo nije ružno jer nas oblikuje – zaključila je Ivanka. Svoj problem pretočila je u kozmetiku Matinata – prvu aktivnu organsku kozmetiku u Hrvatskoj. Njena želja, kako sama navodi, bila je rad s kozmetikom koja je mala crna haljina prirodne kozmetike.


Pročitajte više: Business Cafe: “Ne nije odgovor”


Kako se nositi s povremenim stresom?

Kako se nositi s povremenim stresom i emocijama pokazala nam je Branka Novosel -stručnjakinja za neuroedukaciju i mindfulness curriculum developer. Mindfulness je definirala kao sposobnost osjećanja sebe i svojih osjećaja temeljen na znanstvenoj podlozi. Ovim programom imamo izvježban fokus, senzacije i odabiremo reakciju koja je za nas dobra – objasnila je Branka. Također naglašava kako ugroženu skupinu čine tinejdžeri, ali da je program potreban svima zbog svakodnevne izloženosti stresu koji u konačnici dovodi do burnouta.

Vođenje dnevnika zahvalnosti

Siniša Drobnjak, serijski je poduzetnik, a velika strast ujedno mu je i rad na sebi. Pohvalio se s dnevnikom zahvalnosti kojeg svakodnevno vodi i koji mu, u najtežim trenucima, pokaže kako njegovi problemi nisu toliko veliki kad se sjeti svega na čemu je zahvalan. Mi smo bića navike. Naš fokus ima neke uzroke. Fokusiramo se na ono što nemamo, na ono što je izvan naše kontrole i živimo u prošlosti, istaknuo je Siniša. Ovaj Business Cafe event definirao je kao sigurnu zonu koja omogućava poduzetnicima da se otvore i komuniciraju.


Pročitajte više: Održan 51. Business Cafe na kojem su poduzetnici potvrdili: uspjeh je biti zadovoljan


Žene se susreću s 3 velike prepreke

Gošća iznenađenja bila je Selma Prodanović, poduzetnica koja živi i radi u Beču te je vlasnica mnogih svjetskih start-upova i motivacijska govornica. Sebe definira prvenstveno kao sretnu ženu koja stvara budućnost. Također, ona  potiče rad žena za koji se i zalaže, a naglasila je kako se žene susreću s tri velike prepreke: mi žene se bojimo reći ono što želimo, stalno nam se nameće osjećaj krivice i cijeli život moramo se žrtvovati. Ukoliko se nismo žrtvovale u životu, ružno nas gledaju.

Burnout (koliko god negativan bio) – ponekad je i okidač za sve pozitivno što će nam se u životu tek dogoditi. Današnji poslovi ponekad su stresni i dovode nas do ruba, a na nama je da se naučimo s njime nositi i izvući pozitivnu stranu.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -