Ove poticaje i bespovratna sredstva iz EU fondova za poduzetnike u 2020. godini ne smijete propustiti!

Iako se priča o velikoj sumi bespovratnih sredstava, čak 22 milijarde eura koje će Hrvatska moći povući u narednom periodu iz EU fondova, trenutna situacija poduzetnicima ne nudi previše prilika. Razgovarali smo s našom članicom, Kristinom Androlić iz Androlić konzaltinga, konzultanticom za EU fondove, koja nam je ispričala kad se očekuju novi natječaji za poduzetnike, ali i izdvojila aktualne pozive i natječaje na koje se poduzetnici još mogu prijaviti za bespovratna sredstva u 2020. godini.


Pročitajte više: Kristina Androlić svoju firmu za EU konzalting u pet godina dovela do nove razine


Aktualni pozivi i natječaji za bespovratna sredstva u 2020. godini

 • Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama – na koji se moguće prijaviti zaključno do 25.01.2021 12:00:00
 • ZNAKOVI KVALITETE – otvoren je do 31.12.2020 11:00:00
 • Inovacijski vaučeri za MSP-ove – otvoren je do 31.12.2020 11:00:00
 • Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I – otvoren do 31.12.2020.

Osim ovih nekoliko Poziva za bespovratna sredstva poduzetnici koji razvijaju svoje manje projekte mogu koristiti izuzetno povoljne zajmove kod HAMAG BICRO-a. Radi se o ESIF investicijskim zajmovima od 1.000 do 25.000 EUR-a uz kamatnu stopu do 0,5% te mogućnost korištenja grace perioda od godine dana, nakon perioda šestomjesečne realizacije zajma.

Inače HAMAG je za poduzetnike koji su pogođeni koronom pripremio i nekoliko pogodnosti:

 • Moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020. te prolongat otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo. Navedene mjere utječu na očuvanje likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika osiguravajući im stabilnost i kontinuitet poslovanja. 
 • Smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite ESIF zajmove s 30% udjelom obrtnih sredstava, na 0,1 %-0,25 %-0,5 %.
 • Povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva sa 65 % na 80 % glavnice kredita (jamčeni krediti iznos jamstva 150.000-1.000.000 EUR) putem 17 financijskih institucija.
 • novi instrument Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva osigurava se dodatna likvidnost subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru uz bržu i jednostavniju obradu, poček i nižu kamatnu stopu.

Konzultantica nam je otkrila kako preživjeti krizno razdoblje i pripremiti za novo

“U našoj djelatnosti spremala se već određena kriza jer prijelaz iz jednog operativnog razdoblja u drugo predstavlja sušu za nove natječaje i pozive jer su iz prethodnog razdoblja već skoro svi objavljeni i zatvoreni, a novih nema i neće ih biti još jedno izvjesno vrijeme. U ovom periodu bavimo se još uvijek provedbama projekata koji nisu završili, pripremamo poslovne planove za poduzetnike koji su se odlučili na Hamagove zajmove te nudimo edukacije kao pripremu za novu razdoblje.”

Kristina ima i portal za poduzetnike www.mentorica.biz, pa putem njega nastoji biti kvalitetna podrška poduzetnicima pokrivajući teme koje ih interesiraju i traže odgovore na pitanja koja ih muče od stručnjaka za pojedina područja. Od poticaja, računovodstva, trgovačkog prava i slično. 


Pročitajte više: Kristina Androlić pokrenula novi portal za poduzetnike


“Što se tiče našeg poslovanja, radimo online cijelo vrijeme, a novost je da ove godine prelazimo iz j.d.o.o. u d.o.o. Iako je poslovanje i način poslovanja u principu isto, uz neke manje razlike (na primjer d.o.o. ne mora svake godine četvrtinu dobiti polagati u rezerve, može imati više članova društva, može imati prokuristu…), primijetili smo da ljudi s određenom skepsom gledaju na poduzeća koja su osnovana kao jednostavna društva s ograničenom odgovornošću i to je glavni razlog promjene.”

Što se tiče krize koja dolazi zbog aktualne pandemije, mnogi će poduzetnici biti pogođeni, što direktno, što indirektno, tako da će poslovanje prilagoditi tome da im na neki način pomognu. “Kao što sam već spomenula nudimo savjetodavne usluge, usluge izrade poslovnih planova i studija, analize tržišta te pripremu projektnih prijava za EU bespovratna sredstva i poticaje, prvenstveno za poduzetnike.”

Krajem 2021. očekujem da će poduzetnici imati mogućnosti prijaviti se na nove pozive i natječaje kako bi ostvarili bespovratna sredstva za svoje projekte iz nacionalnih i EU fondova.

“Sada je prilika da u ovom razdoblju promisle što je dobro, što bi mogli poboljšati u svom poslovanju, kako se reorganizirati, postoji li mogućnosti za optimizaciju poslovanja, možda pokrenuti neku novu liniju proizvoda ili tržištu ponuditi novu uslugu jer prilika će biti, ali treba ih znati i prepoznati i iskoristiti.”

U novom operativnom razdoblju financirat će se projekti koji će biti u skladu s novim prioritetima Europske unije, a to su:

 • pametniju Europu, usmjerivanjem na inovacije, digitalizaciju, gospodarsku preobrazbu i potporu malim i srednjim poduzećima
 • zeleniju Europu bez ugljika, provedbom Pariškog sporazuma i ulaganjem u energetsku tranziciju, obnovljive izvore energije i borbu protiv klimatskih promjena
 • povezaniju Europu, opremljenu strateškim prometnim i digitalnim mrežama
 • socijalniju Europu, provedbom europskog stupa socijalnih prava i podupiranjem kvalitetnog zapošljavanja, obrazovanja, stjecanja vještina, socijalne uključenosti i jednakog pristupa zdravstvenoj skrbi
 • Europu bližu građanima, podupiranjem strategija vođenih na lokalnoj razini i održivog urbanog razvoja u cijelom EU-u.

Za eventualna pitanja dostupni su na mailu: [email protected] ili [email protected]

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -