Kukuruzni labirint pored Zagreba savršena je ideja za vikend izlet

Mistični labirinti izvor su dobre zabave, a jeste li znali da svoj pravi pravcati ‘živi’ labirint ima i Hrvatska? Već treću godinu za redom u Posavini niče kukuruzni labirint, zabavno i uzbudljivo iskustvo koje nudi posjetiteljima priliku da se izgube u poljima visokog kukuruza, istražujući složene staze koje su pažljivo oblikovane u različite oblike i dizajne.

U četvrtak, 11. srpnja, u 11 sati otvara se ovogodišnji posavski kukuruzni labirint u Posavskim Bregima kod Ivanić-Grada (Lokacija: Društveni dom Posavski Bregi, Savska ulica, 10311 Posavski Bregi). Labirint će, već tradicionalno, poprimiti uzorak narodne nošnje.

Ove je godine projektantica Kristina Komšo, krajobrazna arhitektica, preuzela uzorak labirinta s breške nošnje “SKOVAČKOGA”. Mustra narodne nošnje zvane “SKOVAČKOGA” potječe s početka 20 stoljeća, a iscrtana je i osmišljena u Zaklepici u Posavskim Bregima. Sama nošnja je prebrana na tkalačkom stanu, ali s više različitih boja i od tuda i sam naziv nošnje. Nosila se u svečanim prilikama, kao i na odlazak u Crkvu na Svetu misu. Sastoji se od rubače, zaslena s bogato štikanim špicama, joplečja i lajbeka, te “Halbice-bojanke”, te oko vrata se nalaze i Sekanci.


Pročitajte više: Ivanić-Grad je pravi primjer inovativnog ruralnog turizma


Uhvati zločinca i spasi Posavske Brege

Kako bi labirint bio još atraktivniji tu je i igra. Ovogodišnju igru “Uhvati zločinca i spasi Posavske Brege” osmislila je Katarina Matkerić, inspirirana posavskim pasminama (konj, kokoš, pas i guska), baštinskim elementima i povijesnim događajima iz 19. stoljeća.

Kukuruzni labirinti nude više od zabave: on nudi avanturu za cijelu obitelj, timski rad i povezivanje s prirodom. Također, naglašavaju važnost poljoprivrede i očuvanja okoliša.

Poseban ovogodišnji detalj je stablo jabuke stare sorte oko kojeg se nalazi photo point od prirodnih materijala.

Bez obzira jeste li tražitelj avantura ili samo želite provesti miran dan na selu, kukuruzni labirint nudi ponešto za svakoga. Dođite, zaigrajte igru, izgubite se u labirintu i pronađite izlaz otkrivanjem zločinca. Vidimo se u Posavskim Bregima! Labirint je dostupan posjetitelja svakog dana, nije potrebna najava i ulaz je besplatan.

Inače, prvi moderni kukuruzni labirint nastao je 1993. godine u Annvilleu, Pennsylvaniji, kada je Don Frantz stvorio labirint u obliku dinosaura. Od tada, ova ideja se brzo proširila diljem SAD-a i svijeta. Danas, kukuruzni labirinti se mogu naći u mnogim zemljama, od Sjeverne Amerike do Europe te su postali sinonim za ljetnu i jesensku zabavu.

Labirinte do sada posjetilo više od 5000 posjetitelja

Projekt „Posavski kukuruzni labirint“ na području Ivanić-Grada, pokrenula je direktorica Turističke zajednice, Ana Gašparović, 2022. godine, i ovo je treća sezona labirinta na Posavini. Do sada je labirinte na Posavini, u okolici Ivanić-Grada posjetilo više od 5000 posjetitelja. Projekt doprinosi produljenju boravka posjetitelja u destinaciji i omogućava razvoj ruralnog područja bez negativnog utjecaja na okoliš.

Projekt “Posavski kukuruzni labirint” dobitnik je nagrade Ruža Zagrebačke županije koju dodjeljuje Turistička zajednica Zagrebačke županije i kandidat za Green Destinations TOP 100 Stories 2024.

Projekt je realiziran u suradnji s nekoliko partnera: Zagrebačka županija i Turistička zajednica Zagrebačke županije. Projekt podržava i Grad Ivanić-Grad.

Foto: TZ Ivanić-Grad / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -