Lovorka Šimunec kroz Outward Bound Croatia mijenja živote mladih ljudi

Lovorka Šimunec osnivačica je i predsjednica hrvatske škole Outward Bound Croatia čiji je cilj mlade potaknuti na pozitivne promjene kroz iskustveno učenje u prirodi.

Iskustveno učenje u prirodi

Ova instruktorica ronjenja i instruktorica spasioca s diplomom iz filozofije, a uskoro i magisterijem iz marketinga te majka dvoje djece, osnovala je u srpnju 2005. godine udrugu Outward Bound Croatia – neprofitnu organizaciju koja mlade potiče na pozitivne promjene kroz učenje u prirodi, a članica je međunarodnog sustava Outward Bound International.

“Cilj nam je kroz iskustveno učenje u prirodi mijenjati percepciju na život i okolinu”, objašnjava Lovorka.

Na ideju za udrugu došla je kada je preko prijatelja iz Amerike čula za ovu školu u inozemstvu. S grupom prijatelja, također zaljubljenika u prirodu, odlučila je pokrenuti prvu školu takvog tipa kod nas. Predsjednik udruge tada je bio alpinist Vladimir Mesarić, a Lovorka je tek kasnije preuzela funkciju predsjednice.

Kako bi mogli otvoriti školu, morali su položiti razne testove za dobivanje licence. Što se tiče početnog kapitala, nisu morali mnogo uložiti budući da je tip organizacije udruga, ali su određeni iznos ipak morali investirati u opremu koja je neophodna za programe u prirodi.

“Od samog početka podupiralo nas je Ministarstvo socijalne politike i mladih, a financirali smo se i pomoću donacija”, kaže Lovorka.

Outward_Bound_Croatia (5)

Tinejdžeri u fokusu

Fokus škole je na mladima, i to na tinejdžerskom uzrastu te na onima koji su završili fakultet i nalaze se na životnoj prekretnici. Cilj je potaknuti porast samopouzdanja i odlučnosti kod polaznika, sposobnost rješavanja problema, povećati želju za učenjem i uspjehom, kao i suosjećanje i brigu za druge.

“Kada tek dođu na program, uglavnom im se ne da boraviti u prirodi i izvršavati zadatke, ali na kraju programa svi polaznici budu oduševljeni i ne žele ići svojim kućama. Kroz školu stječu vještine koje su im potrebne i u svakodnevnom životu. Kako je osnivač Outward Bound škole Kurt Hahn rekao: Svi smo mi bolji nego što znamo. “Kada bi nam bilo omogućeno da to spoznamo, nikada više ne bismo bili spremni pristati na manje.””

Udruga se također bavi i problematičnom skupinom djece kao i s djecom iz domova kojoj ovakva vrsta programa pomaže u velikoj mjeri.

“Nakon programa radimo evaluaciju, a povratne informacije iz škola i domova su odlične. Napredak je vidljiv u većini slučajeva”, kaže Lovorka.

Broj polaznika čini grupa od 15 do 20 osoba, a programi se odvijaju u prirodi po cijeloj Hrvatskoj – od Velebita pa sve do programa na jadranskoj obali i otocima. Centar Outward Bounda nalazi u Velikom Žitniku u Lici.

“Mjesto je odlično jer je s ove strane Velebita i u blizini je grada Gospića koji je prepoznao važnost naše škole te nam dao zgradu mjesne osnovne škole na korištenje. Trenutno se renovira jer želimo preurediti zgradu u nastavni centar.”

Trajanje svakog programa je različito i može trajati jedan, pet ili osam dana. Na jednodnevnom programu izazov je glavni cilj. Timskim igrama nastoje se pobijediti strahovi, naučiti polaznike preuzimati inicijativu i surađivati u grupi. Cilj petodnevnog programa je svladavanje vještina kajakarenja, problemskih zadataka ili pak penjanja dok polaznici na programu u trajanju od osam dana testiraju svoje granice i uče kako savladavati problem i raditi u timu. Programi se odvijau pod nadzorom i sigurni su za polaznike.

“Svi programi su potpuno sigurni i izvode se uz prisutnost instruktora, a sigurnosne procedure  svake godine provjerava matična škola Outword Bound International. Do sada smo imali oko 1500 polaznika i uvijek je sve prošlo u najboljem redu.”

 Outward_Bound_Croatia_2

Singapur kao poveznica

Outward Bound škola prva je škola kod nas koja se bavi iskustvenim učenjem u prirodi, a zasad je i jedina u regiji. Lovorka se s ostalim centrima u inozemstvu povezuje kroz razne međunarodne edukacije i evente koje organizira matična kuća. Tako je prvi centar s kojim se povezala bio iz Singapura.

“U Singapuru smo išli na program, ali daljnja izvedba programa tamo je preskupa, od putnih troškova pa nadalje. Zato sam se odlučila povezati s centrima u Europi jer su nam bliže, a i manje su kulturalne razlike pa je i prilagodba programa jednostavnija.”

Outward_Bound_Croatia (4)

Kraljevski bal

Sredinom petog mjeseca Lovorka je kao predstavnica škole Outward Bound Croatia išla na kraljevski bal u Veliku Britaniju u dvorac Windsor koji se održavao u svrhu prikupljanja donacija. Organizirala ga je škola Outward Bound International u suradnji s Princom Andrewom.

“To je kod njih normalno, oni se financiraju od donacija. Jedan od načina na koji će prikupiti sredstva je i event koji su organizirali, a na kojemu će se donator spuštati s tornja u Londonu. Cijena spusta za jednu osobu iznosi čak sto tisuća funti.”

U Hrvatskoj se uglavnom financiraju iz projekata Europske Unije, a nešto malo od donacija. Zadnjih godinu i pol udruga je uspjela financijski rasti zbog povlačenja sredstava iz fondova.

“Htjela bih osnovati klub žena donatorica i povećati razinu svjesnosti o važnosti ‘fundraisinga’ neprofitnih organizacija kod nas. Želim donatore uključiti u programe da i sami vide i dožive promjene koje djeca osjete tijekom naših programa.”

U udruzi Outward Bound Croatia sada je zaposleno pet osoba, od toga tim čine četiri žene i jedan muškarac, ne računajući instruktore s kojima surađuju na programima. Preko Erasmus projekata dolaze im volonteri iz cijelog svijeta te im je u planu razmjena zaposlenika među Outward Bound školama u svijetu. Svoj rad u Hrvatskoj upravo je završilo troje volontera koji su u školi radili šest mjeseci, a uskoro im dolaze četiri nova koji će ostati devet mjeseci tako da su nedavno proširili ured na još jednu prostoriju.

Outward_Bound_Croatia (3)

Foto: Lovorka Šimunec

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više