Udane žene koje dobiju na lutriji vrlo vjerojatno će tražiti razvod

Udane žene koje dobiju na lutriji imaju mnogo veću vjerojatnost da će se razvesti od svojih supružnika nego muškarci koji dobiju na lutriji. Pokazalo je to tek objavljeno istraživanje “Sretne obitelji? Učinci bogatstva na brak i plodnost”.

U istraživanju su znanstvenici analizirali kratkoročne učinke velikih stjecanja bogatstva na brak i plodnost kod švedskih igrača igara na sreću. Tako su istraživači otkrili da udane žene koje dobiju na lutriji imaju gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će podnijeti zahtjev za razvod nakon velikog dobitka u usporedbi s muškarcima dobitnicima na lutriji.


Pročitajte više: Razvod i očuvanje imovine: Sve što trebate znati!


Ne povećava stopu razvoda već ih ubrzava

“Kada je pobjednički igrač udana žena, naše procjene sugeriraju da iznenadni dobitak od 1 milijuna švedskih kruna gotovo udvostručuje osnovnu stopu kratkoročnih razvoda”, otkrili su istraživači.

Studija je naglasila da dobitak na lutriji ne uzrokuje više razvoda – jednostavno ih ubrzava za žene koje su već razmišljale o podnošenju zahtjeva za razvod.

“Pozitivni šok bogatstva ubrzava izlazak iz brakova čiji je raskid već bio u tijeku”, navode istraživači.

S druge strane, kad muškarac dobije na lutriji, to smanjuje rizik od razvoda. Time se sugerira da se bogatstvom povećava privlačnost muškaraca kao budućih, ali i sadašnjih partnera. Dobitak na lutriji za 30 posto povećava šanse da se neoženjeni muškarci vjenčaju u pet godina nakon dobitka, dok su šanse da se oženjeni muškarci razvedu smanjene za 40 posto.

Ovi podaci u skladu su s ranijim istraživanjima i literaturom koja potvrđuje da žene i muškarci različito odabiru partnera odnosno vode se drugačijim kriterijima. Žene pridaju veći značaj ekonomskim karakteristikama potencijalnih partnera nego muškarci.


Pročitajte više: Ima li vaš suprug u slučaju razvoda pravo na polovicu vašeg biznisa?


Bogatstvo muškarca stabilizira brak

“Brakorazvodne nagodbe u Švedskoj često favoriziraju bogatijeg supružnika”, navodi istraživanje koje je potvrdilo prethodne empirijske studije koje su pokazale da muževi s višim prihodima ili zaposlenjem stabiliziraju brak, dok povećanje prihoda ili zaposlenja žene ima suprotan učinak.

Dakle, može se zaključiti da dobitak na lutriji može nezadovoljnoj ženi dati ekonomsku priliku da napusti brak, dok će muškarcima novac od nagrade koristiti za ostanak u braku.

Važno je napomenuti da se događa povećanje rizika od razvoda kod žena pobjednica, a smanjenje kod muškaraca pobjednika u parovima gdje je pobjednik zarađuje relativno malo.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -