Mame poduzetnice Iris Filipan i Slađana Križić projektom Okusi Hrvatsku oduševile Zagreb, a franšizom planiraju osvojiti restorane diljem Hrvatske

Projektom Okusi Hrvatsku koji obuhvaća proizvode šezdesetak malih proizvođača upotpunjena je turistička i ugostiteljska ponuda Zagreba. Za ovaj projekt zaslužne su Iris Filipan i Slađana Križić, a nakon Zagreba, planiraju širenje i Jadranom.

Ove dvije prijateljice u jednom su trenutku života odlučile spojiti veliku ljubav prema dobroj hrani s kvalitetnom idejom o projektu koji bi promovirao isključivo hrvatske proizvode.

Delicije iz svih dijelova Hrvatske

„Ideja o projektu Okusi Hrvatsku rodila se kada smo uvidjele da centar Zagreba oskudijeva s kvalitetnom ponudom izvorne, autohtone i prepoznatljive hrvatske hrane. Odlučile smo složiti savršenu ponudu delicija iz svih dijelova Hrvatske“, rekle su nam.

Hrvatsku su za svoj projekt podijelile u pet osnovnih gastronomskih regija: kontinentalni dio zemlje, Liku i Gorski Kotar, Istru i Kvarner, Dalmaciju te Slavoniju i Posavinu. Prošlo ljeto tragale su za najboljim tradicionalnim proizvodima poput sireva, pršuta, kobasica, namaza, maslinovog ulja i vina, te jednako tako i OPG-ovima i proizvođačima koji svoje znanje prenose s koljena na koljeno i biraju samo vrhunske sirovine za svoju proizvodnju. Mnogi od njih svoje proizvode nikad nisu posluživali u ugostiteljstvu.

„Otkrivši koliko je hrvatsko gastroenološko bogatstvo veličanstveno, potvrđena je naša odluka da ga stavimo u službu turizma. Tko još na ovako malom prostoru ima vrhunske kravlje, kozje i ovčje sireve, pršute, kulene, čvarke, kobasice i salame od divljači kao što su medvjed, jelen i vepar, kobasice od boškarina, tovara, proizvode oplemenjene malvazijom i tartufima, vrhunska maslinova ulja zlatna u svijetu, a vina da i ne spominjemo?!“

Otkrile su nam kako je njihov projekt trenutačno u procesu franšiziranja, a pregovaraju s ugostiteljima iz Rovinja, Rijeke, Splita, Dubrovnika te Cavtata. „Oprezno ulazimo u tu fazu projekta jer sve mora biti savršeno – sve plate moraju izgledati besprijekorno, svi proizvodi biti prezentirani na pravi način i bez kompromisa smo oko nabave robe, tako da nam je kontrola vrlo važna. Jedini način da to postignemo, je da Okusi Hrvatsku bude franšiza te da prvi korak pri preuzimanju franšize bude kvalitetna edukacija konobara i vlasnika lokala.“

Vesela knjiga dojmova u konobi Miseria Nobile

U konobi Miseria Nobile u središtu Zagreba rade od rujna 2016. godine te kažu kako je već stvoren krug poklonika njihove ponude, a od kada su se predstavile javnosti, sve je više novih gostiju. Nedavno je započela i suradnja s turističkim agencijama i vodičima, pa sada turisti iz cijelog svijeta mogu kušati Okuse Hrvatske.

I ne samo to, u njihovu veselu knjigu dojmova mogu napisati što misle o gastronomskoj ponudi Hrvatske. „Gosti uz dojmove nam pišu pjesmice, crtaju nam srčeka i ostavljaju uspomene… Iako volimo pohvale na internetu, ništa ne može zamijeniti od srca poruku ispisanu rukom“, priznale su.

Premda je njihova ponuda prvenstveno namijenjena konobama i restoranima, kao odgovor na potrebe tržišta, rade se pakiranja za konzumaciju kod kuće te na poslovnim domjencima i drugim događajima. “Radimo pakiranja za van, ali kako Zagrepčani naše plate naručuju i kao catering za raznovrsne proslave, one su redovito ‘na izletu’. Budući da je riječ o ručno rađenim pladnjevima od maslinova drveta, i oni su dodatan poticaj na uživanje u ljepoti hrvatske gastronomije. Tako poslužene delicije idealne su i za raznovrsne poslovne domjenke“.

„Konoba je naš život“

Ove uspješne ugostiteljice su i majke, pa tako Iris ima petero djece, a Slađana dvoje, dok je treće na putu. Priznale su kako je njihova konoba zapravo njihov život, a supruzi i djeca razumiju tu njihovu ljubav i ustrajnost koju ulažu u svoj posao – jer i sami mogu uživati u plodovima njihovog rada.

„Daleko je ovaj posao od klasičnog ugostiteljstva, naše osoblje je naša obitelj i sve što radimo, skupa prolazimo, borimo se i nastojimo svakodnevno unaprjeđivati našu zajedničku priču. Pritom je sjajno što smo oko sebe okupile ljude koji u projekt vjeruju jednako koliko i mi – i naša kuharica i naši konobari sa strašću pričaju o najslasnijim okusima Hrvatske“ zaključile su prijateljice Iris i Slađana.

Foto: privatna arhiva Iris Filipan i Slađane Križić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više