Jake, jasne i glasne: upoznajte menadžerice poznate IT tvrtke

Dijelimo svoje znanje, vještine i iskustvo i ujedinjujemo se u izniman tim. Pobjeđujemo kao tim i živimo kao tim. Jedna je to od pet vrijednosti kojom se vode u poslovanju u IT tvrtke Libusoft Cicom d.o.o. Riječ je o tvrtki koja je na hrvatskom tržištu već 32 godine, koja u svom portfelju ima više od 75 aplikacija, osigurava konzultantske usluge različitih područja i brine o poslovanju 1400 korisnika.

Također, riječ je o tvrtki u kojoj snagu tima, u jednakoj mjeri grade i žene i muškarci, u kojoj su žene voditeljice polovice odjela tvrtke, gotovo polovice oformljenih timova unutar odjela, u kojoj su direktorice sektora i savjetnice.

„Svake godine kroz različite izvještaje o ženama u biznisu i vođenju, odlučivanju ali i zapošljavanju slušamo kako se ženama još uvijek teško izboriti za vodeću poziciju. U LC-u to nije slučaj jer mi doista svakome dajemo šansu da s nama raste i napreduje što potvrđuju naše kolegice koje su tijekom godina od početničkih pozicija izrasle u odlične menadžerice“, kaže Sandra Ban, direktorica Sektora poslovnih rješenja.

Riječi Sandre Ban potvrđuju i njene kolegice. Njih tri, među brojnim iznimnim ženama u LC-u, ispričale su nam kako je raditi u toj tvrtki i što je važno da bi se uspjelo. Sve su LC-u najmanje 16 godina.

„Svi smo imali jednake prilike“

Ana-Marija Tomašević voditeljica je Odjela računovodstvenih projekata i u LC je stigla odmah po završetku fakulteta. Došla je raditi na aplikacijama maloprodaje i veleprodaje, jer joj se to, kako kaže, činilo zanimljivim. Nakon toga je ipak mijenjala odjele i bila na pozicijama od korisničke podrške preko analitičara da bi stigla i do zamjenika odjela, a 2016. na mjesto voditelja odjela koji danas broji 20-ak ljudi. Na pitanje kako je uspjela ističe radom i učenjem.

„Svi smo imali jednake prilike i uvijek smo se morali jednako dokazivati i boriti za svoj glas. Ovdje moraš sama tražiti znanje i boriti se za iskustvo i ako pokažeš interes, dobit ćeš ono što želiš. Ženske snage su u LC-u uvijek bile jake, glasne i jasne. Imamo ih i među našim kolegicama programerkama“, kaže Ana-Marija dodajući kako je tip osobe koji smatra da je sve što se radi individualno te da ne ovisi o spolu već upornosti, sposobnostima i radu.


Pročitajte više: Kako su gradonačelnice Zlatara i Pazina unaprijedile gradske usluge


‘Volim taj osjećaj da ćemo jedni za druge učiniti sve što treba’

I njena kolegica Petra Ovčarić, voditeljica Odjela analitičkih projekata, dijeli isto mišljenje.

„Prije svega sam osoba koja je nešto postigla u proteklih 18 godina. U LC-u sam dobila priliku, mentora, radila od 7 do 7 u početku kako bih naučila. Sve mi se svidjelo i to da smo svi imali jednake mogućnosti i u njima smo rasli. Ja sam se mogla potpuno posvetiti poslu i stoga što imam veliku podršku supruga koji je preuzimao obiteljske obveze i uvijek bio uz mene i uz dijete“, opisuje Petra. Govoreći o tome što joj je najljepše u LC-u ističe timski rad.

Volim tu našu ekipu i osjećaj da ćemo jedni za druge učiniti sve što treba. Moj odjel je fantastičan i ne bih mogla bez njih, nikog ne bih mijenjala. Uvijek raspravimo o svemu što treba raditi, svim projektima koji nas očekuju. Iznesem pred njih sve informacije i dogovorimo se kako ćemo i što ćemo. Red, rad i disciplina i uvijek fighting“, kaže Petra. Uz smiješak dodaje kako je jedina razlika između rada s muškarcima i ženama ta što se sa ženama treba više razgovarati dok su njene muške kolege puno jednostavnije.


Pročitajte više: Tri fakulteta, tri države: ‘U Hrvatskoj su s rezervom gledali moje diplome. Sad živim svoj posao”


‘Uvijek se može, samo moraš biti uporna’

Jedina koja od četiri naše sugovornice ima samo ženski tim u LC-u je Karolina Labaš-Domišljanović. Karolina vodi Odjel projekata ljudskih resursa i ističe da je za kvalitetan rad uvijek značajan pravi pristup ali i uvažavanje.

„Uvijek sam otvorena za sugestije, netko drugi uvijek može imati dobru ideju s kojom ćemo nešto riješiti ili učiniti boljim i lakšim“, kaže.

Govoreći o svom napredovanju ističe kako se mora biti uporan.

Mene je tvrtka školovala. Bila sam trudna kad sam rekla da želim biti ovlašteni računovođa, omogućili su mi i položila sam. Onaj tko želi uvijek može, samo mora biti uporan. Sad me čeka dovršetak poslijediplomskog na Ekonomskom fakultetu“, priča Karolina koja smatra da se uvijek treba isticati znanjem i da se ne smije odustajati.

Na pitanje kada je sama sa sobom zadovoljna odgovara: „Kad vidim da sam nešto dobro odradila, kad završimo neku aplikaciju ili modul ili kad vidim da je korisnik zadovoljan“.

Poput Ana-Marije, Petre i Karoline u LC-u su još brojne iznimne žene i snažno podupiru sva četiri kuta te IT tvrtke, jednako kao i njihove vrijedne muške kolege – analizirajući, programirajući, dizajnirajući, pružajući podršku korisnicima, predajući… i gradeći izniman tim. Istovremeno, brojne među njima su i majke, kućanice, ali imaju i niz drugih područja koje ih zanimaju u životu, u kojima su uspješne i u kojima grade bolje sebe.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -