Ako su menstrualni bolovi jednako loši kao i srčani udar, zašto ih se ne tretira tako?

Osim što većinu svog života krvare, mnoge žene za vrijeme menstruacije pate od teških bolova. No, o ovoj temi se gotovo uopće ne priča, a čak je ni liječnici ne doživljavaju ozbiljno, pa se ovo područje slabo istražuje.

Doktorica Frank Tu sa Sveučilišta NorthShore rekla je za Quartz kako se najčešće radi o dismenoreji, medicinskom nazivu koji označava grčevite bolove za vrijeme menstruacije. Kako tvrdi američka akademija obiteljskih liječnika, ona pogađa jednu od pet žena, a liječi se na način da se pacijenticama preporuči uzimanje ibuprofena. No, službene dijagnoze nema.

A osim dismenoreje, Tu ističe kako može biti i riječi o endometriozi, odnosno o krivo smještenom tkivu sluznice maternice, koje krvari tijekom menstruacije i, ukoliko se ne liječi, može uzrokovati neplodnost.

Za žene se smatra da su sklone dramatiziranju pa se bolnoj menstruaciji ne pridaje velika pozornost

O bolnoj menstruaciji u prošlosti su žene mogle pričati samo s majkom, sestrom ili prijateljicama. Danas se kroz društvene mreže pokušava senzibilizirati javnost o ovoj temi – kao što je to učinila britanska tvrtka Bodyform.  Oni su, umjesto plave tekućine, kroz kampanju Red.fit prikazali menstruaciju u pravom svjetlu, kakva ona uistinu je.

No, u medicini i dalje smatraju da nije od velikog značaja za istraživanje. Za žene se općenito smatra da su sklone dramatiziranju i pretjerivanju, što je pokazalo istraživanje iz 2008., pa zato muškarci zbog bolova u trbuhu na liječničku pomoć u prosjeku čekaju 49 minuta, a žene zbog istih simptoma čekaju 65 minuta.

Iako menstrualni bolovi ženama onemogućuju izvođenje svakodnevnih aktivnosti, one svejedno moraju raditi. Ne mogu iz mjeseca u mjesec uzimati bolovanja jer bi se smatrale manje produktivnima, a osim toga osjećaju se loše zbog toga i srame se reći da trpe velike bolove.

No, žene se zbog menstrualnih bolova ne bi trebale sramiti ni skrivati to. Jer prema jednom istraživanju koje ipak postoji na tu temu, bolna menstruacija može biti jednako loša kao i srčani udar, rekao je za Quartz profesor reproduktivnog zdravlja na University College London, John Guillebaud. I premda većina muškaraca misli da tome ne treba pridavati veliku pozornost, Guillebaud smatra da je to nešto što treba adekvatnu njegu i skrb.

Jer jednom kad je liječnici shvate ozbiljno, možda će i sve više poslodavaca imati razumijevanja, te kao u Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Hong Kongu ili pak po uzoru na tvrtku Coexist iz Bristola uvesti službene mogućnosti uzimanja slobodnih dana tijekom menstrualnog ciklusa.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više