Kako minimalizam može poboljšati vaš posao

Prije nekoliko mjeseci sasvim sam slučajno naišla na video u kojem jedan mladi poduzetnički bračni par progovara o minimalizmu i njegovim prednostima. Od tada sam pregledala na stotine sličnih videa, pročitala brdo članaka i odlučila minimalizam uvesti i u svoj život.

Ne samo da vas ovaj koncept življenja rješava suvišnih stvari, nego mijenja i cjelokupni pogled na život, a time značajno utječe na sve njegove aspekte, pa tako i posao. Štoviše, velik broj poslovnjaka i poduzetnika u posljednje se vrijeme izjašnjavaju kao minimalisti, a zanimljivo je da je i veliki Steve Jobs bio minimalist.

Što je uopće minimalizam?

Iako je uvriježeno mišljenje da su minimalisti oni koji imaju vrlo malo stvari, kojima nije stalo do ničega u životu i koji žive zapravo vrlo asketski, stvarnost je potpuno drugačija. Minimalizam odlikuje rješavanje viška materijalnih stvari koje vam samo stvaraju stres, da biste se potom mogli usredotočiti na one stvari koje vašem životu donose vrijednost i čine ga boljim, bilo da je riječ o određenim materijalnim stvarima, iskustvima, fokusiranju na karijeru, prijatelje ili obitelj odnosno na ono što je vama najvažnije.

Kako započeti?

Nakon što sam pregledala već spomenutu hrpu videa i članaka, pročitala sam i svjetsku uspješnicu “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život” Marie Kondo. Iako je naslov zvučao pomalo utopijski, dala sam priliku knjizi i nakon nje zaista počela svoje stvari promatrati na drugačiji način.

Godinama sam zbog nezadovoljstva vlastitim životom skupljala ukrasne predmete, odjeću i torbe u nadi da me negdje iza hrpe tih stvari čeka sreća. Ta toliko čekana sreća nikada nije došla s novom kupnjom, nego mi se samo smanjivalo već ionako očajno stanje na bankovnom računu.

Kako je ova godina za mene po mnogočemu prijelomna, tako sam i nadahnuta novim saznanjima o minimalizmu odlučila tome stati na kraj. Rasprodala sam ili bacila 50% svoje odjeće koja mi ili nije pristajala ili sam je čuvala u ormaru “za svaki slučaj”. Ukratko, onu koja mi nije donosila sreću ni vrijednost mome životu. Pregledala sam i svoju poveću zbirku knjiga, donirala knjižnici one za koje znam da ih više neću čitati, prestala sam satima visjeti na Asosu i drugim internetskim trgovinama i slično.

Odjednom je stanje na računu bilo znatno bolje, a to se odrazilo i na druge aspekte života. Naime, zbog minimalizma ćete shvatiti što vam je zaista bitno u životu. Tako sam si nedavno ostvarila dugogodišnju želju leta balonom, a to iskustvo ne mogu usporediti ni s jednim odjevnim predmetom, torbicom, cipelama ni ičime materijalnim. Adrenalin i sreća su bili toliki da već planiram i skok padobranom u bliskoj budućnosti.

Blagodati za posao

Osim toga, kada se prestanete opterećivati novom odjećom, tome što drugi ljudi misle o vama i slično, shvatiti ćete što vam je zaista bitno i u kojem smjeru želite da ide i vaša karijera. Želite li cijeli život biti potplaćeni ili se boriti za ono što zaista želite raditi i u što vjerujete, bilo da je riječ o poduzetništvu, radu o neprofitnom sektoru, obrazovanju, medicini i slično?

Brojni poduzetnici tvrde da su se preporodili nakon što su prigrlili minimalizam, a jedan poduzetnički par koji pratim, Sarah Nourse i Mathias Durrer, u svega godinu dana u potpunosti je promijenio svoj život i sada rade ono što su oduvijek željeli te uživaju u svakom radnom danu. Poučena njihovim i svojim iskustvom, mogu izdvojiti nekoliko prednosti uz koje će minimalizam poboljšati vaš posao, bez obzira na to čime se bavite.

Kreativniji ste

Kada je prostor u kojem radite lišen nepotrebnih stvari, bilo da je riječ o hrpi papira, ukrasnim predmetima ili pak hrpi odjeće koja čeka pranje ako radite od kuće, bit ćete fokusiraniji na svoj rad. Nepotreban nered neće vam odvlačiti pažnju i moći ćete se posvetiti onome što zaista želite napraviti te napraviti više u manje vremena, a to će doprinijeti i stvaranju kreativnih ideja.

Imate više vremena i energije

Sve stvari koje imamo oduzimaju nam i vrijeme i energiju. Pranje hrpe odjeće, brisanje prašine s brojnih figura i površina u stanu, trošenje vremena za pronalazak odjeće koju želite imati na sastanak, uparivanje s idealnim cipelama… Zamislite samo koliko vremena potrošite na sve te radnje koje nam i crpe energiju. Umjesto toga, to isto vrijeme možete uložiti u razvoj svog biznisa, traženje potencijalnih partnera ili sponzora, na pohađanje tečaja koji će vam pomoći u karijeri, na učenje za toliko željeni doktorat i slično. To vrijeme može biti posvećeno nečemu što vam je zaista važno.

Imate više novca

Vrlo jednostavna računica – kada kupujete manje odjeće, kućanskih aparata, ukrasnih predmeta i drugih drangulija, ostat će vam više novca koji možete uložiti u svoj posao, bilo da je riječ o ranije spomenutim tečajevima i školovanju ili pak širenju palete proizvoda ili usluga koje nudi vaša tvrtka. Imat ćete manje materijalnih stvari koje vas vuku na dno, a više vremena i novca za postići ono što želite u karijeri.

Slobodniji ste za nova iskustva

Kada niste vezani za hrpu svojih stvari, poput kućanskih aparata, najnovijeg namještaja i slično, mnogo ćete lakše prihvatiti poslovnu priliku koja vam se nudi možda u drugom gradu ili na drugom kraju svijeta.

Konkretno, spomenuti poduzetnički par koji pratim sve što posjeduje može strpati u četiri kovčega. To im je omogućilo da prihvate poslovnu priliku u Berlinu, a upravo ovih dana sele u New York gdje im je pružena prilika života. Sa sobom nose minimalnu odjeću koju imaju, kutiju uspomena, najnužnije higijenske potrepštine i slično, što im je drastično smanjilo stres koji sam po sebi nosi selidba.

Dakako, to ne znači da minimalisti ne posjeduju svoj stan ili kuću, no ako im je u datom trenutku prioritet karijera ili nova iskustva, daleko će lakše pustiti materijalne stvari iza sebe i fokusirati se na ono što donosi vrijednost njihovom životu. Pokušajte!

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...