Mirjana Lučić Baroni – nakon 16 godina uzela što joj pripada

Mirjana Lučić Baroni, iako u sportskom svijetu itekako poznata već dugo godina, prije tri se dana “iznova proslavila” osvojivši WTA turnir u Quebecku pobjedom protiv slavne Venus Williams. Iako iza sebe ima dva WTA naslova, ovo je prvi nakon čak 16 godina, zbog čega je Baroni ušla u povijest kao tenisačica s najvećim razmakom između dva osvojena turnira. No ova pobjeda nije jedini razlog njene slave. Naša tenisačica je, naime, samo dva sata nakon pobjede nad Williams, slavila i u konkurenciji parova, s Čehinjom Luciom Hradackom.

Obiteljska tragedija obilježila joj je karijeru

Mirjana je rođena 1982. godine u Dortmundu u Njemačkoj, da bi se s obitelji potom vratila u Makarsku. Navodno je tenis počela igrati s četiri godine, a trenirao ju je njen otac. Još kao juniorka osvajala je brojne turnire i u teniskom svijetu bila poznata kao „čudo od djeteta“. Sa samo 15 godina osvojila je WTA turnir u Bolu na Braču, a godinu dana kasnije to ponovila.

Iako u javnosti vrlo vesela i perspektivna djevojčica, Mirjana je privatno doživljavala pravu dramu, o kojoj su pisali i naši i strani mediji. Nekadašnja mlada nada borila se s tužbama i nedostatkom novca, ali prije svega osobnom tragedijom, odnosno sukobom s nasilnim ocem. Mirjana je tvrdila da ju je otac verbalno, psihički i fizički maltretirao. Navodno ju je prvi puta udario kad je imala pet godina jer je izgubila turnir od nekoliko godina starije djevojčice, a tvrdila je i da se to nastavilo. Čak je i sam Goran Ivanišević jednom prilikom izjavio da je, iako nikada nije vidio fizički nasrtaj, svjedočio redovitim verbalnim napadima njenog oca. Mirjana je jednom prilikom za medije izjavila kako ju je otac znao tući čizmom po glavi te cipelama udarati po tijelu 40 minuta, a kad bi završio dao bi joj novac da si ode kupiti sladoled.

Na isti način ponašao se i prema njenoj majci, a zajedno su svemu odlučile stati na kraj kad je Mirjana imala 16 godina, nakon što je njen otac navodno zaprijetio majci da će ju ubiti. Zajedno s njenih dvoje braće i dvije sestre, pobjegle su u SAD. Nakon proživljene tragedije, Mirjani je dijagnosticiran PTSP i tu kreću nove nevolje, s bivšom menadžerskom agencijom IMG, s kojom sudski spor i dalje traje. Naime, Mirjana tvrdi da je njen otac, preko te agencije, htio uništiti nju i njenu karijeru. IMG je samu obitelj Lučić optužio za dugovanja za smještaj i treninge u iznosu od 83 tisuće dolara, dok je Lučić njih optužila za uništavanje lijekovima, odnosno „deal“ s liječnikom koji joj je protiv njene volje propisivao antidepresive odgovorne za njeno psihičko i fizičko rasulo. Zaredale su se ozlijede, kile, nije više nastupala i upadala je u sve veću depresiju.

Ljubav kao spas

Nakon godina depresije, nazadovanja karijere i života na rubu egzistencije, Mirjani se život okrenuo 2007. godine, kada je upoznala talijanskog poduzetnika Danielea Baronija, za kojega se četiri godine kasnije udala. Povratila je samopouzdanje, napadački stil igre i iznova dokazala svoj talent.

 

Mirjana obožava glazbu, naročito Michaela Bubléa, voli povijesne knjige te Rim i Pariz. Uz tenis, voli se baviti dobrotvornim radom te obožava kuhanje. Da nije tenisačica, bila bi arheolog, a tenisačica kojoj se najviše divi je Steffi Graf.

 

Povratak Mirjane Lučić Baroni nije mogao biti spektakularnije obilježen. Ne samo da je ušla u povijest po njoj simpatičnoj činjenici da ima jako veliku razliku između dvije pobjede, nego je to ovjekovječila pobjedom nad slavnom Venus Williams, nekadašnjom prvom igračicom svijeta. Cijela priča ostavlja još i snažniji utisak zbog tragičnog puta kojim je došla do mjesta gdje je danas.

Bez obzira na to što je sada praktički veteranka i odnijela je svoju veliku pobjedu, nadamo se da će tragedijama konačno doći i kraj te da će mirne duše nastaviti sa životom… i, nadajmo se, nizanjem spektakularnih mečeva tako da svi možemo uživati u njenom talentu.
Foto: www.wtatennis.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...