Istraživanje pokazalo kako asertivne žene zarađuju više novaca od svojih pasivnih kolegica

Ponekad kako bismo se izborili za svoja prava na radnom mjestu trebamo pokazati određenu dozu asertivnosti.

Iako se često smatra kako se asertivno ponašanje na radnom mjesto može kazniti, osobito kad je riječ o ženama, novo je istraživanje objavljeno u časopisu The European Journal of Work and Organisational Psychology pokazalo da upravo dominantne, asertivne žene zarađuju više od svojih kolegica koje se doživljava kao ljubazne.

Asertivne žene ipak nisu kažnjene zbog svojih osobina

U istraživanje je bilo uključeno 375 zaposlenica iz nizozemske multinacionalne kompanije, a analizirali su njihovo obrazovanje i učinak u odnosu na prihode i unapređenje.

Osim što pasivne žene zarađuju manje od svojih asertivnih kolegica, često se i podcjenjuju pa tako misle da su previše plaćene i teško da će tražiti veću plaću.

Istraživač dr. Michal Biron rekao je za Independent kako neke žene daju mnogo više za posao nego što dobivaju, te da zarađuju manje od svojih muških kolega. No, s druge strane, one dominantnije ipak nisu kažnjene zbog svojih osobina.

Kako bi otkrili radi li se tu samo o kulturi, je li riječ o nekoj specifičnoj tvrtki ili je takva situacija i diljem svijeta, treba još vidjeti, a istraživači su najavili kako će provesti svoje istraživanje i u drugim zemljama.

Dominantne žene u borbi protiv razlike u plaćama

Razlika u plaćama između muškaraca i žena postoji i danas svugdje u svijetu. I dok se smatra da je razlog često u tome što ne traže povišice jer su povučene, čak i kad je traže, ne dobivaju je. No, čini se da je ovo istraživanje pokazalo i na koji način mogu učinkovitije pregovarati o povišici.

Možda je rješenje u tome da budu dominantnije. Ili da budu onakve kao što je aktualni američki predsjednik Donald Trump tijekom finalne debate nazvao svoju protukandidatkinju Hillary Clinton „neugodne žene“. Iako su to neki politički komentatori doživjeli kao omalovažavanje, mnoge žene su tad putem društvenih mreža naglasile kako žene imaju pravo biti agresivne i asertivne u svojim očekivanjima na poslu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više