Na putničkom letu jedne američke zrakoplovne kompanije svu posadu čine žene

Zanimanje pilota nalazi se visoko na ljestvici mnogih dječačkih snova, dok s druge strane sigurno niste nikad čuli da je neka djevojčica poželjela postati pilotkinja. Iako putničke zrakoplovne kompanije zapošljavaju i žensko osoblje osposobljeno za pilotiranje, ipak se i u svijetu odraslih ovo zanimanje još uvijek smatra poslom za muškarce.

“Neki nas ne doživljavaju ozbiljno, a neki nam se dive”

To potkrepljuju i procjene Međunarodnog udruženja žena zrakoplovnih pilota prema kojima je diljem svijeta oko četiri tisuće žena u putničkom zrakoplovstvu od kojih je većina u SAD-u. No, ipak dodaju da je ovaj broj u konstantnom porastu, ali ipak teško da će u skorije vrijeme dostići brojku od 130 tisuća svojih muških kolega. Također, navode da je od ukupnog broj žena pilotkinja otprilike oko 450 kapetanica posade.

U SAD-u žene u zrakoplovnoj industriji čini samo 6,5 posto svih zrakoplovnih pilota. No, na zrakoplovnoj liniji San Francisco-Maui United Airlines-a svu posadu, od pilota, stjuardesa, pa čak i osoblja u zrakoplovnoj luci, čine žene, što je vrlo netipično za svijet avijacije kojim vladaju muškarci.

Kapetanica posade Wanda Collins, koja se prije zaposlenja u kompaniji United Airlines natjecala na zrakoplovnim spektaklima, kaže kako nikad nije ni pomislila da je moguće da cijelu posadu čine žene.

Broj žena licenciranih za upravljanje zrakoplovom u SAD-u se od 2010. do 2014. godine povećao za 800, ali ipak još uvijek žene čine samo 4 posto svih pilota.

Mnoga istraživanja pokazuju da se avijacija percipira kao strogo muški svijet u kojem su žene nepoželjne pa su u skladu s tim na radnom mjestu pilota izložene seksizmu, diskriminaciji i predrasudama.

Prva žena zaposlena 1934. godine kao zrakoplovni pilot Helen Richey, nakon samo 10 mjeseci rada odstupila je s posla jer ju njeni kolege piloti nisu prihvatili kao ravnopravnu zaposlenicu. Nažalost, njezin život završio je 1947. godine kada je gotovo bez novca i  zaposlenja, izvršila samoubojstvo. Detaljnu bazu podataka pilotkinja kroz povijest napravilo je Međunarodno udruženje pilotkinja The Ninety-Nines, osnovano još davne 1929. godine, a čija je prva predsjednica bila Amelia Earhart

„Ponekad je vrlo teško jer se čini da vas nitko ne shvaća ozbiljno“, kaže kapetanica Collins te dodaje da ipak postoje trenutci kada vas ljudi gledaju s divljenjem i pronalaze inspiraciju u vama.

wanda_collins1

Zrakoplovne kompanije potiču žene na odabir zanimanja pilotkinje

Nakon što su ipak prve žene počele upravljati putničkim zrakoplovima, 70-tih godina prošlog stoljeća, ponekad se događalo da su nadređeni od njih zahtijevali da tijekom leta ne objavljuju putnicima da one upravljaju zrakoplovom. Smatrali su da će putnici biti u strahu jer zrakoplovom upravlja pilotkinja.

Većina američkih zrakoplovnih kompanija u sljedećih sedam godina umirovit će 18 tisuća pilota, što znači da će u ponudi biti tisuće radnih mjesta na poziciji pilota, no svejedeno će broj apliciranih žena biti neznatan.

Mnoge zrakoplovne kompanije u SAD-u, ali i u Europi, primjerice British Airways i Lufthansa, ulažu velike napore kako bi privukli i zainteresirali žene za školovanje i zapošljavanje u zrakoplovnoj industriji, te pri odabiru kandidata za ponuđena radna mjesta na jednak način tretiraju muške i ženske osobe. Lufthansa je, primjerice, 2013. godine imala 300 zaposlenih pilotkinja, a British Airways trenutno zapošljava 3500 pilota od kojih je samo 200 žena.

Iako su kompanije odavno promijenile svoja mjerila pri zapošljavanju, a također su nestala barem ona tvrdokorna stajališta o neprihvaćanju žena pilota od strane njihovih kolega, ipak je broj žena tog zanimanja vrlo nizak.

Neki uzroke tomu traže u težem radnom ritmu, čestom izbivanju od kuće, no kad se analizira, mnoga druga zanimanja imaju slične karakteristike pa su ipak žene zastupljene u puno većoj mjeri. Drugi razlozi vide u skupom školovanju, pogotovo u SAD-u.

No, čini se da ipak razlog manjeg broj žena zaintersiranih za obrazovanje i rad na poziciji pilota leži u još uvijek općeprihvaćenom stavu da je riječ o muškom poslu, ali i izostanku vidljivih primjera koji bi mlade žene potakle da odaberu to zanimanje. Gotovo se nikad, ili rijetko, u medijima, na televiziji, reklamama ili filmovima vide pilotkinje, to je oduvijek bilo zanimanje o kojem su maštali dječaci, a ne djevojčice.

Mnoge su svjetske zrakoplovne kompanije uvidjele da je većina pilota odabrala to zanimanje zbog davnih dječjih snova, pa u svojim kampanjama ističu da je to zanimanje za svakog tko to poželi, za svakoga tko ima san.

Foto:PrintScreen Youtube

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više