Mariam Al Mansouri-prva pilotkinja u borbi protiv terorista ISIL-a

Bojnica Mariam Al Mansouri (35) prva je žena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja je postala vojna pilotkinja te je upravo ona vodila nedavne napade saveznika na polozaje ISIL -a (Islamske države Irak i Levant) u Siriji, što je potvrdio i veleposlanik Emirata u SAD-u, Yousef Al Otaiba.
Miriam Al Mansouri zapovjednica je eskadrile F-16 lovaca, a Otaiba je istaknuo kako se radi o izuzetno kvalificiranoj i savršeno pripremljenoj pilotkinji koja je u potpunosti spremna za borbu.

Mariam Al Mansouri – prva žena u svijetu muških pilota

Tko je žena koja koordinira i vodi zračne napade zajedno sa drugim borcima protiv islamskih ekstremista, Katarom, Saudijskom Arabijom, Jordanom i Sjedinjenim Američkim Državama te sudjeluje na ovako opasnim zadacima?
Al Mansouri rodila se u Abu Dhabiju i jedna je od osmero djece u obitelji. Još kao tinejdžerica shvatila je da želi postati vojni pilot. U to vrijeme za ostvarenje njezinih snova postojala je samo jedna “mala zapreka”, a ta je da ženama nije bilo dopušteno da se školuju za to zanimanje. Iako se radilo o pomalo neobičnom zanimanju za ženu, Al Mansouri je za časopis Deraa Al Watan izjavila je kako je na svom putu uvijek imala podršku svoje obitelji. No, unatoč tome, na putu da postane pilot naišla je na druge prepreke i poteškoće koje je trebala savladati da bi bila ovdje gdje se danas nalazi.

Prva žena na vojnoj zrakoplovnoj akademiji

Najprije je diplomirala englesku književnost, jer vojna akademija na koju je željela ići tada još u svoje redove nije primala žene. Nakon otvaranja vrata i ženskom spolu, Al Mansouri postala je prva od njih koja se upisala na akademiju Khalif bin Zayed Air College i kročila u svijet muških vojnih pilota. Za lokalne novine kazala je da se nikad nije natjecala s muškim kolegama nego sa samom sobom te da nikad nije imala poseban tretman jer je žena. Također, nadodala je, kad se čovjek natječe sam sa sobom, to je ključno za nastavak kontinuirano učenje i usavršavanje.
„Muškarci i žene nisu imali različite zadatke niti trening. Svatko tko je pohađao akademiju morao je završiti s jednakom razinom obučenosti i spremnosti, bez obzira na spol“, pojasnila je Al Mansouri. Kolege, učitelji, zapovjednici, svjesni njene predanosti i truda, uvijek su je podržavali na putu do cilja. Njihova podrška pomogla joj je da ustraje u poslu i da ga zavoli.

“Ovaj posao mora se strašno voljeti”

Bojnica Al Mansouri dobitnica je i nagrade Mohammed bin Rashid Excellence Award koju je primila prošlog mjeseca, a prilikom preuzimanja istaknula je kako je dio njezinog treninga zahtijevao visoki nivo teorijske osposobljenosti, kao i one praktične.
Za ostale žene koje namjeravaju slijediti njezin put i postati ratni piloti, poslala je poruku:
„Budite spremne, jer krenut ćete putem koji iziskuje puno truda i rada. Kako biste uspjele, potrebno je strasno voljeti ovaj posao“.

Foto: Emirates News Agency, WAM

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više