Inspirativna poduzetnica godine

POBJEDNICA

Ksenija Vrbanić, XD Xenia Design

Brand XD Xenia Design pokrenula je daleke 1986. godine u socijalističko doba s namjerom da postane internacionalan.

Danas, nakon 33 godine, pionirka je prodora hrvatskog dizajna u svijet i najuspješniji hrvatski dizajner. Xenia Design je prisutan u 28 zemalja, na 5 kontinenata.

FINALISTICA

Milena Mičić, Aquarium Pula d.o.o.

Znanstvenica koja je prije 20 godina pokrenula projekt Aquarium Pula. Danas je to najveći i najbolje opremljeni akvarij u Hrvatskoj, a poznat i izvan granica.

Nalazi se u povijesnoj utvrdi Verudela, čime priča autentičnu priču o našoj povijesti, kulturi, prirodnoj baštini i identitetu, a posebna pažnja se pridaje edukaciji posjetitelja i djece te očuvanju mora i populacije morskih organizama.

Perspektivna poduzetnica godine

POBJEDNICA

Blaženka Mičević, Agrodet d.o.o.

Blaženka Mičević je nakon 10 godina karijere u javnom sektoru napustila mjesto ravnateljice Agencije jer su, kako kaže, njena volja i energija prelazile granice njenog radnog mjesta.

U samo tri godine razvila je biznis sa 7 zaposlenih koji pruža jedinstvenu uslugu na tržištu u području upravljanja zemljištem.

I ne samo to, kako je geodezija muška struka, Blaženka je nedavno pokrenula inicijativu #ženeugeodeziji koja ima za cilj poboljšati položaj žena u struci.

FINALISTICA

Jelena Biluš, BrandKarma d.o.o.

Jelena Biluš je kao samohrana majka djeteta u osnovnoj školi preuzela rizik i pokrenula vlastiti posao.

Danas, 6 godina kasnije, njena marketinška agencija BrandKarma ima 11 zaposlenih, raste i do 40% godišnje i ima respektabilnu listu klijenata.

Mikro poduzetnica godine

POBJEDNICA

Ariana Vela, Avelant d.o.o.

Ariana Vela je u proteklih 10 godina pokrenula prvi hrvatski portal o EU fondovima, napisala prvu knjigu o pripremi i provedbi EU projekata, pokrenula prvo hrvatsko i regionalno učilište o fondovima EU, projektnom managementu i javnoj nabavi, provela projekata u vrijednosti 2 milijarde eura, a zajedno sa svojim timom pripremila je i provodi najveći hrvatski projekt ikad financiran iz EU fondova- Pelješki most.

FINALISTICA

Kristina Ukalović, Kris Derma d.o.o.

Kristina Ukalović je serijska poduzetnica koja je u proteklih 20 godina na hrvatskom i regionalnom tržištu ljepote liderica uvođenja inovacija i novih tehnologija.

S novim projektom, učilištem Adrianus s 10 državno verificiranih programa, želim podići kvalitetu obrazovnog sustava u području kozmetologije na veći nivo te osigurati kvalitetan kadar koji će biti konkurentan i dominantan na tržištu rada.

FINALISTICA

Maja Mesić, Boya d.o.o.

Maja Mesić je dizajnerica inovativnih boja za crtanje Boya. Ovaj poduzetnički put započeo je 2009. nakon što je za njih dobila Red Dot nagradu, svojevrsni dizajnerski Oskar.

Osmislila je jedinstvenu recepturu i sustav proizvodnje, a danas ima vlastiti dućan u Korčuli, 20 različitih nijansi i preko 25 različitih proizvoda te je spremna za osvajanje svijeta.

Startup potencijal

POBJEDNICA

Kata Barišić, Dare2dream d.o.o.

Kata Barišić je suosnivačica prvog hrvatskog webshopa "Pokloni me" za prodaju iskustvenih poklona.

U zadnje dvije godine bavi se aplikacijom Zagreb Time Travel koja obilazak Zagreba nadopunjuje digitalnim iskustvom.