7 najčešćih pitanja iznajmljivača privatnog smještaja

Hrvatska je turistička zemlja u kojoj se mnogi kao prvotnom ili dodatnom djelatnošću bave iznajmljivanjem smještaja. Kao i za sva druga područja, postoje brojna pravila i odredbe u kojima se bez vanjskog savjetovanja lako izgubiti.

Nedoumice iznajmljivača

Što je sve potrebno jednom objektu za poslovanje prema zakonu? Iako mnogi odgovori na pitanja postoje u zakonima i pravilnicima poput onoga o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, nerijetko ih ne uspijemo pravilno iščitati.

Onima koji se bave iznajmljivanjem privatnog smještaja bitno je što moraju, a što ne moraju imati u svojim objektima. Neznanje ili pogrešne informacije koje mogu dovesti iznajmljivače do problema pri posjeti inspekcije mogu se pravovremeno ispraviti međusobnom komunikacijom među onima koji dijele iste poslovne brige.

Donosimo odgovore na najčešće i lako rješive zablude i pitanja iznajmljivača koje više ne moraju predstavljati problem u vidu njihovog legalnog djelovanja.

Sigurnosne mjere

najam smještaja

Najam smještaja pretpostavlja da će pružatelj usluge osigurati propisanu sigurnost i zaštitu u korištenju određenog prostora.

Vatrogasni aparati nezaobilazan su dio sigurnosnih mjera, ali iznajmljivači kao fizičke osobe ne moraju imati vatrogasni aparat u svom objektu. S druge strane, potrebno je imati plan evakuacije na izlazu iz objekta. Vodootpornu tkaninu iznajmljivači u svom prostoru moraju imati samo ako u svojoj ponudi imaju hranu i piće.

Evidencija prometa

E-visitor je informacijski sustav za prijavu i odjavu turista i funkcionalno povezuje sve turističke zajednice u Republici Hrvatskoj. On služi prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim objektima, a dostupan je preko interneta.

najam smještaja

Ono što je iznajmljivačima bitno za zapamtiti je da je bez obzira na E-visitor sustav potrebno imati i voditi knjigu evidencije prometa.

Financijski aspekti

najam smještaja

Obavezno je plaćati PDV na proviziju naplaćenu iznajmljivaču svih agencija koje nemaju sjedište u Republici Hrvatskoj, a ne samo za Booking.com.

Iznajmljivači uvijek trebaju izdati račun, osim ako to za njega nije napravila agencija s kojom ima takav ugovor. Također, obavezno je i plaćanje turističke članarine, što nije nova obveza.

Sve dodatne informacije i odgovore na pitanja o najmu smještaja možete pronaći u časopisu Apartman Plus.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više