10 globalno uspješnih žena otkrile što bi napravile drugačije

Slijediti svoje ideje i snove i započeti vlastiti posao uvijek je zahtjevno, a ženama vjerojatno ponešto i teže. Poslovni svijet tek je nedavno pristao na ideju o jednakoj uključenosti žena u biznisu. Brojni pozitivni primjeri poduzetnica i korporativnih menadžerica ipak dokazuju kako su ciljevi ostvarivi. Deset takvih uspješnih žena za Forbes su otkrile tajne svojih rezultata, ali i što bi na svom putu napravile drugačije.

Neka vas hejteri ne zabrinjavaju

Poduzetnice se često u začetku svojih ideja susreću s nerazumijevanjem okoline koja u njihove projekte iz snova jednostavno ne vjeruje.

„Mnogi nisu htjeli podržati moju ideju. Govorili su kako je to glupo i kako nikad neće uspjeti. Nazivali su me oportunisticom“, iskreno je ispričala Whitney Wolf Herd iz Bumble-a.

Takve reakcije i izostanak podrške mogu poduzetnički entuzijazam ubrzo uništiti. Ipak, uvijek treba imati na umu prvotne razloge za ulazak u određeni projekt.

„Osjećaš se poraženo, ljuta si na svijet i na ljude koji te nisu podržali. Tada se činilo kao velika stvar, a sad, kada o tome razmišljam, zaista nije“, naglašava Wendy Clark, CEO i globalna predsjednica DDB Worldwide.

S njom se slaže i osnivačica i CEO Acumen-a Jacqueline Novogratz.

„Povrijedilo me kada su me zvali glupom i naivnom, ali znala sam da iza naše ideje stoji nešto istinito i vrijedno.“

Svaki poduzetnik ima vlastitu motivaciju za koju se ne treba opravdavati onima koji ju ne razumiju.

„Neka vas hejteri na društvenim mrežama ne zabrinjavaju. Bitno je ostati fokusiran na dugoročne planove, viziju i misiju te zapamtiti da donosimo neke odluke zato jer smatramo da su ispravne za našu tvrtku i zaposlenike. Treba ostati ostati dosljedan tome“, savjetuje Melanie Whelan, CEO SoulCycle-a.

Da smo barem ovo znale ranije

savjeti

U početku karijere najčešće postoji velika želja i energija, ali nedostaje iskustvo i mudrost. Ponekad na putu osobnog razvitka stoje životne situacije koje s vremenskim odmakom zaista nisu ključne.

Marne Levine, COO Instagrama, ispričala je na što je kao mlađa utrošila previše dragocjenog vremena.

„Ne tugujte previše nakon ljubavnih prekida. Kada pomislim na to koliko sam vremena potrošila sjedeći na kauču kod prijateljice i pričajući o tome kako sam tužna, žalim za tim vremenom kojeg sam mogla iskoristiti da pročitam više knjiga, pa i da ju sama napišem!“

Dana Perino, američka TV voditeljica kaže kako mladi ljudi previše razmišljaju unaprijed, a to nije uvijek dobro niti razumno.

„Ne brinite toliko jer ne možete isplanirati cijeli život. Vjerujte, sve će završiti dobro“, naglašava.

U trčanju za poslovnim uspjehom moguće je izgubiti smjer i zaboraviti na sebe. Megauspješna Donna Karan i sama priznaje kako se susrela s tim problemom, ali ipak ima savjet za one koji dolaze.

„To je ponekad toliko teško za napraviti ali – usporite. Dišite i uživajte u svemu.“

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više