Najčešći engleski izrazi na društvenim mrežama

Za nove korisnike neke od sve većeg broja društvenih stranica ovdje ćemo pojasniti neke od prvih i najčešćih termina s kojima se mogu susresti na Internetu. Svaka nova opcija na nekoj stranici ili mreži popraćena je novom terminologijom, a novo u tom kontekstu može značiti kovanje novih riječi ili dodavanje postojećim riječima novo značenje. Velika većina novih riječi dolazi iz engleskog jezika, a drugi jezici često preuzimaju te engleske riječi uz nekakve fonološke i morfološke prilagodbe (like – lajkati).

Najčešći engleski izrazi na Facebooku ili Twitteru

Društvena mreža ili social network je internetska stranica na kojoj se korisnici ili users mogu povezati i međusobno komunicirati. Neke od najpoznatijih društvenih mreža su Facebook ili skraćeno FB te Twitter.

Da biste se mogli povezati s drugim korisnicima, potrebno je prvo registrirati se, odnosno sign up. Nakon što ste dali svoje osobne podatke, sustav će vam dodijeliti vaš račun ili account, kojem ćete moći pristupiti koristeći neko korisničko ime/user name ili adresu elektroničke pošte i lozinku/password koje ste sami odabrali. Kad ste se registrirali, kod svakog sljedećeg pristupa vašem računu morat ćete se prijaviti na mrežnu stranicu ili, kako se to popularno kaže, ulogirati/log in.

Najčešći izrazi u blogovima

Ako želite ući u blogosphere, odnosno svijet mrežnih dnevnika ili publikacija/blogs, umjesto sign up za registraciju potrebno je kliknuti na subscribe, riječ koja se u svijetu tiskovina koristi za „pretplatiti se“.

Nakon registracije, osim čitanja, moći ćete i komentirati/comment ono što ste pročitali. Ako vam se svidio, na primjer, neki komentar na blogu, neka slika koju je netko stavio na svoju stranicu ili neka objava/post, umjesto komentara možete kliknuti na like ili kako bi se u žargonu reklo „lajkati“. Ukoliko naknadno promijenite mišljenje i nešto vam se više ne sviđa, na Facebooku postoji opcija unlike, i kad kliknete na nju prestajete biti fan.

Oglašavanje putem društvenih mreža

Na Facebooku postoje i takozvane Facebook Fan pages, stranice koje tvrtke ili poznate ličnosti koriste za svojevrsno oglašivanje i povezivanje sa svojom publikom.

Povezivanje u mrežu na društvenim stranicama omogućuje i funkcija tag, kojom uspostavljate poveznicu/link s nečijim profilom nakon što ste tu osobu „tagirali“. Kad smo već kod „tagova“, u zadnje se vrijeme u hrvatskom vrlo često čuje riječ hashtag, odnosno oznaka koju korisnici mobitela obično nazivaju „ljestve“. Na društvenim mrežama taj se simbol koristi ispred ključnih riječi koje služe za označivanje ili pretraživanje neke teme.

Ukoliko neka tema ili novost na društvenim stranicama postane vrlo popularna u kratkom vremenu, čitat će se komentari kao na primjer the video ili the message has gone viral, što bi doslovno značilo da se proširila poput virusa.

Foto: Pixabay

Autorica: Jasminka Šturlić, prof. engleskog i talijanskog

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -