Naučite osnovne pojmove o bilanci na engleskom jeziku

Ako ste ekonomske struke ili radite u ekonomskom sektoru, zasigurno ste u većoj ili manjoj mjeri upoznati s bilancom, no jeste li se u poslu stigli upoznati i s engleskim nazivima nekih od osnovnih stavki bilance? Danas je u poslovnom svijetu uglavnom neophodno poznavanje stranih jezika, osobito engleskog, pa stoga u nastavku možete naći kratak pregled osnovnih pojmova vezanih za bilancu na engleskom jeziku.

Osnovne stavke bilance na engleskom

S obzirom da riječ bilanca dolazi od latinske riječi za vagu s dvije zdjelice, ne čudi da i engleski naziv, balance sheet, aludira na uravnoteženost. Dvije zdjelice na papiru su dvije strane bilance / the balance sheet has two sides: aktiva ili imovina / assets i pasiva ili obveze / liabilities. Bilanca je jedan od financijskih izvještaja / financial statements koji opisuje financijski položaj poduzeća, pa se stoga na egleskom balance sheet naziva i statement of financial position. Radi se o pregledu na određeni datum / at a given point in time, najčešće 31. prosinca, pa stoga govorimo o bilanci na dan 31. prosinca 20xx / as at 31 December 20xx. U pasivi bilance iskazuje se i vlastiti kapital / owners’ equity ili shareholders’ equity, koji se sastoji od temeljnog kapitala / share capital, rezervi / reserves i dobiti / surplus.

Osnovne su stavke / items aktive dugotrajna imovina / fixed assets i kratkotrajna imovina / current assets. Dugotrajna imovina obuhvaća, među ostalim, materijalnu imovinu / tangible assets (npr. nekretnine / property, postojenja i oprema / equipment) i nematerijalnu imovinu / intangible assets (npr. patenti / patents, robne marke / trademarks). Kratkotrajna imovina pak obuhvaća zalihe / inventory, potraživanja / accounts receivable, novac / cash and cash equivalents i drugo.

U pasivi bilance, obveze se dijele na dugoročne obveze / long-term liabilities i kratkoročne obveze / current ili short-term liabilities, koje obuhvaćaju obveze prema dobavljačima / acconts payable, obveze prema zaposlenicima / wages payable i drugo.

Slijedi izazov za one koji su pažljivo čitali tekst. Dopunite tablicu stavkama koje nedostaju na odgovarajućem jeziku bez gledanja u tekst. Zadnje dvije stavke nisu spomenute u tekstu, no pokušajte odgonetnuti o kojim stavkama je riječ.

1 financijski izvještaj

2 balance sheet

3 financijski položaj poduzeća

4 item

5 bilanca na dan 31. prosinca 20xx

6 assets

7 pasiva = obveze

8 owners’ equity = shareholders’ equity

9 temeljni kapital

10 surplus

11 rezerve

12 fixed assets

13 kratkotrajn imovina

14 tangible assets

15 nematerijalna imovina

16 property

17 postrojenja i oprema

18 patents

19 robne marke

20 inventory

21 potraživanja

22 cash and cash equivalents

23 dugoročne obveze

24 current liabilities = short-term liabilities

25 obveze prema dobavljačima

26 wages payable

27 novac u banci i blagajni c_sh in ba_k and on h_nd

28 zadr_ _ _ a dob _ _ retained earnings

Women in Adria članice ostvaruju poseban popust na učenje stranih jezika u školi stranih jezika Smart Grupa.

Autor: Smart Grupa

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -