Neka 2015. bude godina u kojoj će vaš biznis procvjetati

Nova godina neizbježno povlači i donošenje novogodišnjih odluka. Neki se ljudi fokusiraju na donošenje odluka za koje su svjesni da ih neće moći ispuniti, drugi pak biraju lakši put i odlučuju se za ciljeve koji su im nadohvat ruke.

Bez obzira kojoj skupini pripadate (čak i ako izbjegavate donositi novogodišnje odluke), želite li ispuniti neke svoje snove ili ciljeve, prvi je korak zasigurno donijeti odluku i osmisliti realističan plan.

Imati i držati se vizije – to je sama bit uspješnog vodstva – ne samo na filmskom setu, gdje sam to naučio, već općenito – Ronald Regan

Želite li da vam 2015. godina bude uspješna i ispuni sva vaša očekivanja, učinite ono što čine sve uspješne žene i poduzetnice diljem svijeta – nemojte se fokusirati na sitnice – usredotočite se na krajnji cilj.

Savjeti zahvaljujući kojima će vam biznis procvjetati

Kako bi lakše kreirali krajnji cilj u skladu s vašom vizijom konzultantica Sumi Krishnan predlaže sljedeće:

Pronađite novu inspiraciju

Uspješni poslovni planovi zahtijevaju svježu perspektivu, a do nje je najlakše doći ukoliko ste i vi ‘svježi’. Uzmite nekoliko dana odmora i otputujte negdje gdje još niste bili. Budite otvoreni za nova iskustva, upoznajte nove ljude, promatrajte svijet oko sebe i učite iz tuđih iskustava. Odmak od svakodnevice i nova iskustva olakšat će vam osmišljavanje plana za cijelu godinu i inspirirati vas da težite većem.

Učvrstite svoju infrastrukturu

Prilikom stvaranja planova često zaboravljamo na temeljne stvari poput arhiviranja, računovodstva, pisanja i provođenja poslovnih planova. Koliko god vizija bila bitna za ustrajavanje na ostvarenju planova, dobro osmišljen hodogram osigurat će vam temelje za ostvarenje tih planova.

Inspirirajte svoje zaposlenike

Nije bitno imate li jednog ili stotinu zaposlenih, ako oni ne vjeruju u to što vi želite ostvariti, nećete uspjeti ostvariti svoju viziju. Potaknite svoje zaposlene da dolazak na posao ne doživljavaju samo kao odrađivanje posla, već ih uključite u ostvarivanje ciljeva. Važno je da zaposlenici osjećaju kako svojim radom doprinose rastu i razvoju tvrtke. Što više upoznate svoje zaposlenike, njihove želje, težnje i ciljeve, lakše ćete im moći približiti vaše ciljeve i planove.

Provjerite kako stojite

Neka vam postane navika krajem godine provjeriti svoj položaj na tržištu. Napravite ispitivanje tržišta kroz ankete ili upitnike, zamolite klijente da napišu nekoliko rečenica o iskustvu poslovanja s vama ili jednostavno porazgovarajte s klijentima i poslovnim partnerima u neformalnom okruženju božićnog domjenka. Informacije koje dobijete tako iskoristite kako biste promijenili ono što nije dobro, odnosno zadržali ono što funkcionira.

Djeluj lokalno, razmišljaj globalno

Kako cijela stvar funkcionira u stvarnosti, upitali smo dvije poduzetnice. One su nam iznijele svoje planove za 2015. godinu i kao što ćete vidjeti, nisu se ograničile na male stvari.

“Sukladno misiji našeg poduzeća Kontroling Kognosko, strateški cilj nam je trajni razvoj kontrolerskih znanja, kao i implementacija kontroling funkcije u hrvatska poduzeća i ustanove. Stoga su operativni planovi i za 2015. godinu usmjereni u tom pravcu. Ove godine naglasak će biti na intenzivnijem ulasku kontrolinga u javne ustanove i državna poduzeća, što je do sada u Hrvatskoj bila rijetkost, ali se svijest o toj potrebi drastično mijenja. Uz to, kontroling – da bi bio uspješno implementiran – zahtijeva predradnje i razvojni put. Maksimalno se trudimo da svake godine obogatimo paletu naših usluga koje omogućuju cjeloživotno učenje svim menadžerima i kontrolerima, kako bi naš glavni cilj – dovesti kontroling do svakog hrvatskog poduzeća i ustanove – jednog dana bio uspješno ostvaren”, istaknula je Jasmina Očko iz Kontrolinga Kognosko.

“Daljnji rast (od oko 25-30%) je ono što očekujemo, a što uključuje širenje Klasik TV kanala na operatere u regiji, kod kojih još nismo prisutni (neke koje pokušavamo dobiti već godinama), te izvan regije, kao i veći fokus na oglašivače i partnerstva u tom smjeru.
Također imamo u pripremi i neke nove projekte, tako da bi po svemu 2015. trebala biti još bolja od vrlo dobre prethodne godine. Uz to i privatno uskoro stiže i novi član obitelji, tako da se očekuje vesela i vrlo dinamična ova Nova godina”, istaknula je Maja Jelišić Cooper.

foto: 123.rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više