Nepotizam i networking -znamo li razliku

Nepotizam nas je puno koštao, a svakim danom saznajemo o novim pokradenim milijunima političara koji su se dokopali pozicija i okružili se svojim ljudima. Ministarstva, državne tvrtke vrve prijateljima i rođacima, neki niti ne dolaze na posao, a primaju plaću. Ovi koji dolaze na posao, dođu da im prođe vrijeme.

Tatin sin je direktor u privatnoj tvrtci jer je tata prijatelj s direktorom. On ne samo da je dobio posao, dobio je poziciju, plaću i auto….svi znamo mnogo takvih primjera i zlo nam je od toga. Prema nedavnom istraživanju portala Posao.hr, čak 80% ispitanika je bilo svjedokom nepotizma pri zapošljavanju.

Nepotizam je tamna strana networkinga

S druge strane, kod nas je u posljednjih nekoliko godina (konačno) došao trend networkinga, organiziraju se razni networking eventi, što je u razvijenim zemljama normalna pojava. Pod negativnim dojmom nepotizma, automatski kreiramo negativno mišljenje o networkingu, a osobito oni koji su u potrazi za poslom.

Nigdje, ama baš nigdje na svijetu se poslovi ne dobivaju isključivo preko natječaja. Svega 20% poslova je javno objavljeno i popunjeno kroz proces natječaja. Koja je onda razlika između nepotizma i networkinga?

Kod nepotizma vam pozicija “padne s neba”. Dobivate posao zbog veza vaših roditelja, rođaka ili prijatelja. I nije toliko strašno kad dobijete poziciju koja odgovara vašim kvalifikacijama, a katastrofalno je kad dobijete poziciju i sve ostale beneficijije, a niste kvalificirani.

Kod networkinga ste sami izgradili svoje kontakte, to nisu kontakti vaše mame ili tate. Ljudi vas cijene zbog vaših stručnih kvaliteta i žele raditi s vama. Kad imaju otvoreno radno mjesto, prvo zovu vas unatoč otvorenom natječaju jer ste vrhunski kandidat. Stavljaju svoj ugled na kocku preporučujući vas.

Osobni odnos temelj nepotizma i networkinga

Osobni odnos je glavna dodirna točka između networkinga i nepotizma. Koja ujedno najviše i zbunjuje. Svi volimo raditi s ljudima koji nam odgovaraju. Ako nam ne odgovaraju, bez obzira na vrhunske kvalifikacije, nećemo htjeti raditi s njima. Kad se ukaže prilika, prvo zovemo osobe s kojima imamo osobni odnos i koje imaju relevantno iskustvo, jel tako? Natječaj ćemo otvoriti tek ako ne uspijemo pronaći odgovarajuću osobu kroz preporuke naših kontakata.

Kod networkinga vrijedi osobni odnos + relevantno iskustvo, dok kod nepotizma imamo samo osobni odnos s nepostojećim ili neprimjerenim iskustvom. Ako je netko s manje iskustva od vas dobio posao, ne mora značiti da se radi o nepotizmu. Možda ta osoba posjeduje kontakte koji su važni za obavljanje posla, u prodaji ili marketingu na primjer.

Networking nije prljava riječ.  Gradite svoju mrežu kontakata, to vam je najvredniji resurs u poslu/karijeri.

Foto: 123rf

 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...