Kako se nositi s nepristojnim poslovnim e-mailovima?

Rijetko tko se nije susreo s nepristojnom porukom na mailu. Zamislite situaciju – otvorite mail i dočeka vas poruka ispisana velikim slovima i s nizom uskličnika, uz dodatak namrgođenih smajlića. Kolega s posla je bijesan zbog pogreške koju ste učinili, roka kojeg ste propustili ili nečega što ste zaboravili i takav nepristojan e-mail vam izaziva stres.

Nepristojan e-mail stvara stres

S pojavom pandemije i porastom rada na daljinu, korištenje e-mailova drastično je naraslo. Elektronička komunikacija je učinkovita, ali upravo zbog daljine često može biti nepristojna. Dvije studije koje je vodio istraživač sa Sveučilišta Illinois u Chicagu pokazuju da suočavanje s nepristojnom e-poštom na poslu može stvoriti dugotrajan stres, odraziti se na vašu dobrobit te na obiteljski život.


Pročitajte više: Emoji u poslovnim mailovima: Naučite što je prihvatljivo, a što nije!


Ispitanici istraživanja su izravno nepristojan e-mail smatrali izazvanom emocijama, dok su pasivnu agresivnost preko poruka smatrali nejasnom i neizvjesnom. Pogrdne primjedbe – direktna nepristojnost – nekome tko je uvrjedljive naravi mogu sugerirati da ga pošiljatelj poruke zlostavlja. Pasivna agresija i nepristojnost ostavljaju ljude u neizvjesnosti otežavajući razumijevanje o tome je li primatelj jednostavno zaboravio odgovoriti na e-mail ili ju je namjerno zanemario.

Nepristojni mailovi izazivaju nesanicu

Nepristojnost u e-mailu može stvoriti probleme kod spavanja zaposlenika, što ih dodatno dovodi u negativno emocionalno stanje sljedećeg jutra, stvarajući tako začarani krug.

“Budući da su e-mailovi sigurno pohranjeni, ljudima se može javiti tendencija da se vrate na uznemirujuću e-poštu ili stalno provjeravaju odgovor koji su zatražili, što može samo dodatno pogoršati situaciju”, objasnio je glavni autor istraživanja.

Primanje nepristojne e-pošte na poslu može biti uznemirujuće i teško je znati kako se nositi s tim. Iako je primamljivo “odbrusiti” kad osjećate nepristojnost s druge strane, ključno je zadržati profesionalan stav. Prije nego što odgovorite e-mailom ili osobno, odvojite trenutak da udahnete, a zatim razjasnite namjeru poruke. Zapitajte se možete li iščitati e-mail i odlučite želite li odgovoriti i ukoliko želite, formulirajte jasno što želite poručiti.


Pročitajte više: Primate puno e-mailova? Prestanite odgovarati na njih!


Kako bi ublažili negativan stres, istraživači pozivaju zaposlenike da se “psihološki odvoje” od stresnog radnog dana nakon primanja bezobraznih e-mailova. Najbolja opcija je isključiti se s posla izvan radnog vremena. Kad god je to moguće, menadžeri također trebaju postaviti jasna i razumna očekivanja u vezi s komunikacijom putem e-maila.

“Treba imati na umu da se trud oko rješavanja nepristojnih e-mailova bi trebao tumačiti isto kao i stvaranje pritiska na zaposlenike i menadžere da uvijek provjeravaju svoju e-poštu i odgovaraju na istu”, rekao je istraživač. Suprotno tome, postavljanje jasnih i razumnih komunikacijskih normi može se pokazati učinkovitim u rješavanju oba problema.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -