Nove komercijalne značajke Facebooka olakšat će vam poslovanje na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu. Evo o čemu se radi

Novim potezom Facebook bi mogao olakšati poslovanje nekim poduzetnicima, pogotovo onima čije je poslovanje usmjereno na prodaju. U nedavnoj je objavi na toj društvenoj mreži osnivač i CEO Mark Zuckerberg najavio nove komercijalne značajke Facebooka i pridruženih aplikacija, Instagrama i WhatsAppa.

Korisnici Facebooka kroz godine su već navikli na česte promjene sučelja i neprestano uvođenje novih usluga kojima ova kompanija nastoji olakšati povezivanje među ljudima, komunikaciju, ali i poslovanje. Uvođenjem Marketplacea već su se pokušali pozicionirati kao svojevrsni oglasnik na kojem ljudi iz čitavog svijeta mogu kupovati, prodavati i razmjenjivati stvari, što je posebno prilagođeno lokalnim mikrolokacijama pa tako u kratkom roku i bez unošenja previše podataka možete pronaći ono što vam treba u vašoj neposrednoj blizini.


Pročitajte još: Može li Facebook Shops spasiti male biznise?


Mark Zuckerberg na svom je Facebook profilu jučer objavio da internetski gigant, koji je ujedno vlasnik dvije druge planetarno popularne aplikacije Instagram i WhatsApp, sada planira nadograditi svoje komercijalne značajke kako bi se još više približili tvrtkama i svim korisnicima olakšali kupnju.

Tako se uskoro mogu očekivati specijalizirane trgovine na WhatsAppu i Marketplaceu, koje će moći registrirati svi korisnici. Novosti se spremaju i na Instagramu na kojem se uvodi značajka “visual search” i “shops ads”.

Instagram visual search trebao bi pomoći u otkrivanju proizvoda koji se temelje na slikama koje inspiriraju korisnike. Uglavnom, radi se o tome da će vam ova značajka pomoći da lakše dođete do trgovina ili prodavača od kojih možete kupiti proizvode koje ste vidjeli na ovoj društvenoj mreži. Ova značajka temeljena na umjetnoj inteligenciji bit će testirana tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, prije nego što bude puštena u upotrebu.


Pročitajte još: Znate li kako koristiti WhatsApp kao marketinški alat?


“Mnogo toga što otkrijemo u trgovinama počinje s vizualnim otkrivanjem, vidite nešto za što mislite da je fantastično. I tada možda poželite vidjeti druge slične proizvode, ili želite saznati kako doći do tog proizvoda. Ovo je problem s kojim vam umjetna inteligencija može pomoći”, rekao je Zuckerberg na Live Audio Roomu.

U već postojeću aplikaciju Marketplace uvodi se posebna značajka Shops. Svakog mjeseca Marketplace koristi više od 11 milijardi ljudi. Nova će značajka tvrtkama omogućiti da uđu na ovo veliko tržište te će se postojeći oglasnik proširiti mogućnošću prodaje, odnosno kupnje iz specijaliziranih trgovina pojedinih kompanija. Što god da prodajete, od sada ćete to moći činiti iz svog vlastitog virtualnog prodajnog prostora na Facebook Marketplaceu. Ranije ove godine Facebook je već uveo značajku Facebook shops, dok je Marketplace bio uglavnom rezerviran za individualne korisnike koji prodaju svoje stvari. No, ova bi nova značajka to trebala promijeniti i dati novu dinamiku Marketplaceu.


Pročitajte još: Kako Facebook grupa može postati najjači marketinški alat za vaš brend?


Osim na Facebook, Shopovi dolaze i na WhatsApp. Ova će značajka korisnicima omogućiti razgovor s kompanijama prije nego što se odluče za kupnju proizvoda, preko te društvene mreže. Kompanije će svoju trgovinu jednom trebati postaviti na Facebook i automatski će aktivirati značajke na Instagramu i WhatsAppu.

Još je jedna najavljena značajka Shops Ads, koja je usmjerena na pružanje individualiziranjeg iskustva kupovine. “Pokrećemo opciju pomoću koje će tvrtke moći poslati kupce na lokaciju na kojoj će najvjerojatnije izvršiti kupovinu na temelju njihovog potrošačkog ponašanja”, objasnio je Zuckerberg.

Foto: Unsplash/Will Francis

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -