Novi francuski zakon “Pravo da se isključe” zabranjuje slanje e-mailova u privatno vrijeme

Veliki problem za osobe koje rade kod kuće predstavlja postavljanje granica, odnosno razdvajanje posla i privatnog života. Iako se u porukama koje stižu izvan radnog vremena ne radi o pitanjima života ili smrti, teško je jednostavno isključiti se i ne reagirati na njih. Naravno, sve ovisi o prirodi posla, ali većinom nije potrebno reagirati u svako doba dana ili noći.

No, s ovim problemom se ne susreću samo poduzetnici koji rade kod kuće, već i oni koji rade u tvrtkama. Oni nakon završetka radnog vremena u uredu, nastavljaju raditi kod kuće – odgovarati na poslovne e-mailove ili pozive.

Smiju li se slati poslovni e-mailovi u privatno vrijeme?

U Francuskoj se prema novome zakonu ne smiju slati e-mailovi u privatno vrijeme. Točnije, ne smiju se slati e-mailovi vikendom i u večernjim satima u svim tvrtkama koje imaju više od 50 zaposlenika, što je doneseno novim zakonom “Pravo da se isključe”.

Zaposlenici iako fizički napuštaju ured, ne ostavljaju svoj posao, već ga nastavljaju obavljati kod kuće što može izazvati negativne posljedice za njihovo zdravlje. Stoga se ovom „Poveljom dobrog ponašanja“ želi osigurati zaposlenicima slobodno vrijeme.

Iako mnogi podržavaju ovaj zakon, ima i onih koji mu se protive. Na svom LinkedIn profilu, poduzetnik i filmski producent Andrew R Banks postavlja pitanje treba li to uopće biti određeno zakonom? Ljudi svakako imaju pravo da se “isključe”, a tvrtke mogu same donijeti pravilo prema kojem zaposlenik nije dužan odgovarati na e-mailove izvan radnog vremena. No treba li vlada donositi takve zakone?

S ovim se zakonom ne slažu ni zaposlenici u IT industriji. Oni smatraju da se zakon ne može primijeniti u praksi jer često moraju s ljudima iz drugih dijelova svijeta komunicirati i po noći.

Iako je tema o prekovremenom radu puno složenija od isključivanja e-mailova, odnekud treba krenuti. Slažete li se?

Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

natječaj za kulturne i kreativne industrije

Natječaj za kulturne i kreativne industrije vrijedan više od 33 milijuna...

Još je nešto manje od mjesec dana preostalo za podnošenje projektne prijave na poziv Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih...