Marica Kopić – ostvarila san i otvorila prvi obrt za čuvanje djece

U Sesvetama, u Ulici Miroslava Krleže 3. smjestio se prvi obrt za čuvanje djece imena Zvjezdice. Otvorila ga je 50-godišnja Marica Kopić, ekonomistica koja je nakon gubitka posla dio vremena provela na burzi rada. U međuvremenu su joj na Zavodu za zapošljavanje  ponudili prekvalifikaciju, a ona ju je odlučila prihvatiti i otvoriti svoj obrt.

Kada je naumila ostvariti svoj san, nije znala da posao profesionalne dadilje uopće ne postoji u Hrvatskom zakonu i da će za njegovu izradu trebati dvije godine te za otvaranje obrta dodatnih godinu dana.

Obrt za čuvanje djece zahtjeva zadovoljavanje mnogih propisa

Čuvanje djece od prošle godine postalo je djelatnost kojom se mogu baviti samo osobe upisane u obrtni registar. Dadilje tako više ne mogu biti tete iz susjedstva koje su čuvale djecu na crno, već dadilje postaju poduzetnice koje imaju zakonom propisane kvalifikacije za rad s djecom, posjeduju vještine vezane za njegu i sigurnost, odgojne metode, te zadovoljavaju niz drugih uvjeta iz novoga Zakona o dadiljama.

Osim prekvalifikacije i upisa u imenik dadilja, Marica je trebala otvoriti obrt, dobiti rješenje o ispunjavanju prostornih uvjeta, upisati se u registar dadilja i na kraju dobiti rješenje za pokretanje obrta. Iako je to sve zahtjevalo puno truda i rada, nije joj bilo teško zato što je ostvarila svoj san. Lokaciju koja je odgovarala za pokretanje obrta pronašla je u Sesvetama, iznajmila je  stan i opremila ga poštujući svu proceduru propisanu novim Zakonom o dadiljama. Prostor je morao biti namjenski i opremljen odgovarajućom opremom.

Cijeli dan u obiteljskom okruženju

Budući da je obrt nedavno nastao, neko se vrijeme brinula o dvoje djece, a nedavno je dobila njih još dvoje. Prostor kojim Marica raspolaže mogao bi primit njih još osmero.

“Cijena čuvanja djece iznosi oko 2.000,00 kn, a grad sufinancira dio troškova kao i u vrtićima ovisno o dohodovnom pragu. Roditelji plaćaju manji dio“, poručila je Marica Kopić. Iako trenutno radi sama u obrtu, nada se kako će uskoro zaposliti još jednu odgojiteljicu. Smatra kako je ovakav način čuvanja djece puno prisniji te su djeca cijeli dan u obiteljskom okruženju.

“Ovo je posao koji stalno traži promjene. Djeca od vas očekuju nešto novo i uvijek morate biti korak ispred kako bih im mogli ispuniti dan i pratiti njihov tempo“, rekla je gospođa Kopić. Usprkos svemu jako je zadovoljna sa svime i uživa u svom poslu “zato jer je to jedan od najljepših poslova.“

obrt-za-čuvanje-djece-1

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više