Opći ženski štrajk zbog prava na abortus u Poljskoj podupiru i Hrvatice

U Poljskoj se danas održava Opći ženski štrajk zbog prava na abortus.  Zabrana pobačaja bez čvrstog medicinskog opravdanja uvedena je 1993. godine. Pobačaj je legalan samo u tri slučaja –  ukoliko je ugroženo zdravlje ili život žene, kad je fetus  malformiran ili ako je trudnoća posljedica silovanja.

Žene u Poljskoj brane svoja osnovna ljudska prava

Prošli je tjedan Poljski parlament pustio u proceduru inicijativu koja u potpunosti zabranjuje pobačaj te kazneno progoni žene koje dožive spontani pobačaj. Dio zastupnika je predlagao i potpunu zabranu kontracepcijskih pilula za dan poslije, a za osobu koja bi ih i dalje prodavala ili distribuirala tražili su kaznu zatvora do dvije godine. Međutim, Parlament je to odbio.

Poljakinje su zato stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava, pa tako danas neće ići na posao ni obavljati druge redovne aktivnosti. Odjenut će se u crno i demonstrirat će ulicama. Prema pisanju Krakow Posta, opći štrajk će se održati u 60 poljskih i 10 glavnih europskih gradova. Mnoge će tvrtke u Poljskoj podržati prosvjed i neće raditi tog dana.

Opći ženski štrajk je inspiriran „Crnim ponedjeljkom“ iz 1975. godine kada su Islanđanke prosvjedovale protiv rodne i ekonomske nejednakosti. Otprilike 25 tisuća žena tog dana odbilo je raditi i okupilo se na trgovima i ulicama. Godinu dana kasnije, Parlament je usvojio zakon kojima je jamčio jednake plaće.

Prosvjed protiv kriminalizacije pobačaja i u Zagrebu

Ovaj štrajk podržava i inicijativa „Obrani pravo na izbor“ koja je za danas u 18 sati na uglu Vašavske ulice i Cvjetnog trga najavila akciju solidarnosti ženskom štrajku u Poljskoj.

Iako je u Hrvatskoj situacija bolja nego u Poljskoj, i pobačaj je legalan, zapravo je dostupan samo u dijelu licenciranih bolnica. „Dostupan je isključivo onim ženama koje imaju financijskih sredstava i dovoljno snage proći pokraj špalira konzervativnih aktivista koji mole ispred bolnica. Ovakvo stanje otvoreno kritizira čak i UN-ov Odbor CEDAW u svojim zaključnim preporukama Hrvatskoj“, stoji na Facebook stranici Incijative.

Incijativa „Obrani pravo na izbor“ je odlučila podržati Poljakinje zbog straha da ne krenemo u smjeru Poljske ili Mađarske.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...