Ljudi koji nemaju ove osobine neće moći uspješno raditi od kuće

Uslijed pandemije koronavirusa mnogi su poslodavci bili prisiljeni promijeniti neke radne navike. Najčešće je ta promjena zahtijevala rad od kuće koji se, na njihovo zaprepaštenje, uopće nije pokazao toliko lošim. No, može li u njemu svatko biti uspješan?

Dok se svijet privikava na “novo normalno” vrijeme je da priznamo jednu stvar – rad od kuće može biti odličan za produktivnost, ali on nažalost nije za svakoga. Neke osobe više vole rješavati radne zadatke u timu i komunicirati licem u lice, zbog čega se teško snalaze u domu koji vrvi distrakcijama.

Takve promjene u poslovanju zahtijevaju i promjene u procesu zapošljavanja. S obzirom na to da se većina tvrtki okrenula virtualnom intervjuiranju, poslodavci trebaju razmisliti o novom pristupu i pitanjima koji bi jamčili zapošljavanje osoba s pravim kompetencijama za uspješan rad od kuće. Kevin Parker, izvršni direktor firme HireVue za Inc. je govorio o kvalitetama koje bi takve osobe trebale imati.


Pročitajte više: 8 koraka za uspješan rad od kuće


Motiviranost

U svakom procesu zapošljavanja, poslodavci nastoje pronaći one osobe koje su u stanju same sebe motivirati. Ne moramo posebno objašnjavati koliko je to važno kada je u pitanju rad bez nadzora, iz vlastitog doma. Iako možda zvuči jednostavno i logično, ovu je kvalitetu vrlo teško naći jer je i ljudima teško pronalaziti svakodnevnu motivaciju koja će ih navesti da iz dana u dan odrađuju posao kvalitetno, pogotovo na mjestu prepunom distrakcija.

“Poslodavci bi trebali razviti pitanja koja će im pomoći da shvate jesu li kandidati sposobni za samoupravljanje i uspješno balansiranje brojnih izazova s kojima se svi suočavamo u novoj stvarnosti rada od kuće”, tvrdi Parker. Možete, primjerice, upitati kandidate kako organiziraju dan i radne zadatke kako bi ispunili krajnje rokove, dodaje.


Pročitajte više: Znanstvenici tvrde da nas rad od kuće čini produktivnijima i sretnijima


Samostalnost

Najuspješniji kandidati su oni koji pokažu da su timski orijentirani ali da mogu, kada je to potrebno, raditi i samostalno. Stoga ne čudi da je u radu na daljinu samostalnost ključna kompetencija. Parker predlaže da, kada intervjuirate kandidata od kojeg se očekuje rad na daljinu, postavljate pitanja usmjerena na prethodna iskustva jer ćete tako lakše zaključiti je li to prava osoba za tu poziciju. Pitajte ih da vam prepričaju neku situaciju u kojoj su u prošlosti bili prisiljeni sami donijeti odluku ili da vam kažu kako bi riješili neki problem s kojim bi se mogli susresti u radu od kuće.


Pročitajte više: Rad od kuće – gdje završava posao, a počinje dom?


Prilagodljivost

Treća važna osobina je sposobnost kandidata da se prilagodi radu u bilo kojem okruženju. Razmislite o tome može li vaš kandidat i dalje dosljedno davati rezultate dok upravlja vlastitim vremenom bez ikakvog nadzora. Također, ponekad je potrebna i određena fleksibilnost za rad izvan okvira uobičajenog radnog vremena od 8 do 16 sati. Postavljajte pitanja poput:

  • Kako biste završili zadatak sa članom tima koji radi u drugoj vremenskoj zoni?
  • Kako uravnotežujete privatan i poslovni život?

S druge strane, jedna od najvećih prednosti rada na daljinu je ta što ćete imati više vremena za sebe i voljene osobe. Tražite kandidate koji se lako mogu prilagoditi i balansirati između zadataka. Čak i kada budemo u mogućnosti vratiti se na stari način rada, vrlo je vjerojatno da to nikada više neće biti u potpunosti isto. S obzirom na to da rad od kuće polako postaje norma, Parker vjeruje da će mjerenje ovih osobina u razgovorima za posao vjerojatnije donijeti uspjeh i poslodavcima i kandidatima.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -