Dajete li državi novac koji ne trebate? Evo kako optimalno podijelili osobni odbitak za djecu

Kako na jednostavan način procijeniti jeste li optimalno podijelili osobni odbitak za djecu i uzdržavane članove na svojim poreznim karticama ili ipak plaćate državi porez koji ne trebate?

Zna to Toni Milun, popularni profesor matematike, koji je savjete podijelio na svom LinkedInu profilu. Milun objašnjava da ako imate prijavljeno na svojoj poreznoj kartici dijete D1 (to je uglavnom najstarije dijete) tada je granica u 2022. iznosila 5.750 kn, što je 763,17 eura ove godine. Ako vam je neto plaća bila niža onda niste iskoristili do kraja osobni odbitak. Možete dio preseliti na drugog roditelja (ako kod njega ima dovoljno mjesta). Rok je još do 28. veljače.


Pročitajte više: Povrat poreza i porezne prijave – donosimo detaljan vodič


Što više osobnog odbitka preselite na starijeg roditelja

Roditelj koji ima prijavljeno dvoje djece D1 i D2 trebao je imati prosječnu mjesečnu plaću barem 8.250 kuna u 2022., da bi osobni odbitak bio u potpunosti iskorišten. Ako je imao manje, neka preseli dio drugom roditelju, savjetuje profesor.

Napominje da je hrvatski porezni sustav kompleksan. Stoga je za tablicu pretpostavljeno da ni roditelji ni djeca nemaju invalidnost, ali i da roditelji spadaju u istu dobnu kategoriju. Dobne kategorije koje vrijede za 2022. su:

A – mladi do 25 godina – to su oni rođeni 1997. ili kasnije
B – mladi od 26 do 30 godina – to su oni rođeni u razdoblju 1992. – 1996.
C – rođeni 1991 ili kasnije.

Ako niste u istoj dobnoj kategoriji, već jedan roditelj ima, primjerice, 24 godine (A), a drugi 27 (B) onda što više osobnog odbitka za djecu preselite na starijeg roditelja, savjetuje Milun.


Pročitajte više: Stručnjakinja savjetuje kako donirati i ostvariti povrat poreza na kraju godine!


Što kažete da vam porezna uprava ove godine plati ljetovanje?

U nizu objava u kojima dijeli zanimljive i korisne savjete koji mogu olakšati financijski život, Milun je podijelio i savjet kojim će porezna uprava “platiti” ljetovanje za čitavu obitelj. Radi se o povratu poreza za koji mnogi ne znaju da imaju pravo.

Evo jedan od brojnih primjera koji ističe popularni profesor:

Ante i Iva su u 2022. imali mjesečnu neto plaću po 8.250 kuna i prijavili dvoje djece na Antinu poreznu karticu. Ali Ante je rođen 1992., a Iva 1991. Prebacite djecu na Ivu. Ante će trebati doplatiti oko 6.000 kuna (750 eura) poreza i prireza, ali će Iva dobiti oko 12.000 kuna (1.500 eura) povrata.

Njihov zajednički budžet će se popraviti za 750 eura. Dovoljno za 7 dana apartmana ovog ljeta na moru.

Foto: Canva, Toni Milun, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -