Osnivač 9GAG-a otkrio kada je pravo vrijeme za vlastiti posao

Jedno od važnijih pitanja koje si poduzetnici postavljaju pri odluci o pokretanju vlastitog posla, ono je o pravom tajmingu za otkaz na prethodnom poslu. Dok se neki prepuštaju novoj situaciji i trenutku poprilično brzo, drugi odabiru nešto sporiji i sigurniji pristup.

Trenutak odluke

Ray Chan, prije nego što je započeo raditi isključivo na svojoj web stranici 9GAG, morao se uvjeriti da je prešao simboličnu prekretnicu, javlja CNBC.

Naime, ovaj biznismen je vodio 9GAG kao posao „sa strane“ četiri godine prije nego što je počeo na njemu raditi puno radno vrijeme. Zašto? Čekao je da se plaća izjednači s onom koju je dobivao na svom tadašnjem poslu.

„Moji kolege osnivači i ja radili smo na svojim pojedinačnim poslovima do trenutka kada smo shvatili da možemo pokriti svoju tadašnju plaću radom na zajedničkom projektu“, rekao je Chan.

Prije nego što je postao CEO 9GAG-a radio je kao menadžer na jednoj online platformi za ljubitelje knjiga.

Njegova stranica koja je postala sinomim za „meme“, tijekom godina je prikupila više od 100 milijuna globalnih fanova preko Facebooka i Instagrama. Zaradu je generirala uglavnom kroz banner oglase.

„Vjerovali smo da će, ako ćemo raditi puno radno vrijeme na 9GAG-u, možda i njegov razvoj biti uspješniji. To je bio trenutak kad smo svi odlučili tome se kompletno posvetiti.“


Pročitajte više: Canva – najuspješniji ženski startup vrijedan 26 milijardi dolara


Bez kopiranja

Chan je priznao da je njihov put bio nešto konzervativniji u usporedbi s nekim drugim poduzetnicima. Smatra kako je to rezultat njegovog skromnog podrijetla. Odrastao je u radničkoj obitelji u Hong Kongu, gdje su ga roditelji oduvijek učili da se treba fokusirati na pronalazak stabilnog posla.

Također, rekao je kako je postepen pristup omogućio njemu i ostalim osnivačima da isprobaju različite ideje i razvijaju se u skladu s industrijom. To je bilo jako bitno za platformu poput 9GAG-a, koja je startala kada su društveni mediji tek uzimali svoj zamah.

Iako misli da nema ništa lošeg u tome da se budući poduzetnici u početku karijere ugledaju na neke uspješne svjetske primjere, upozorava kako slijepo kopiranje drugih može biti poslovna zamka.

Primijetio je kako mnogi pokušavaju ostvariti uspjeh imitirajući navike velikih inovatora poput Stevea Jobsa ili Marka Zuckerberga. Iz njegovog iskustva, to ne vodi boljim rezultatima jer, kako kaže, s vremenom treba odrediti vlastiti put.

„Neki kažu da treba biti discipliniran, a neki da je važnije biti opušten. Tko je u pravu, a tko u krivu? Ne znamo.“

Najčešće se, smatra Chan, treba prilagoditi specifičnom okruženju i dinamici određenog tima. To može značajno varirati od jednog do drugog biznisa.

„Ne treba kopirati nikoga. Potrebno je otkriti svoj put i postati najbolja verzija sebe“, zaključio je.

Foto: Flickr – RISE

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Aleksandra Prijović

Tko nam to p(j)eva u Areni? Aleksandra Prijović izazvala pomutnju

Ni odron smeća na Jakuševcu, ni bespravna gradnja bivšeg šefa HEP-a, ni umiješanost ministrice Obuljen Koržinek u aferu Geodezija. Ništa od...
- Advertisment -